Egy újabb hiba 52 millió felhasználó személyes adataihoz engedett hozzáférést, a Google már áprilisban beszántja a sikertelen közösségi oldalt.
Hirdetés
 

A Google eredetileg 2019 augusztusát jelölte meg, amikor a hosszas vergődés után végre nyugdíjazza majd 2011-ben indított közösségi hálózatát. A döntést közvetlenül megelőzte The Wall Street Journal október eleji riportja, amelyben a lap egy félmillió felhasználót érintő szoftverhibáról számolt be: ez állítólag a külső alkalmazások fejlesztői számára olyan profiladatokhoz való hozzáférést tett lehetővé, amelyeket amúgy nem lett volna szabad elérniük.

Most, két hónappal később ismét egy hasonló hibára derült fény, amely már a Facebook szeptember végi, 50 millió fiókot érintő incidensét idézi: a Google+ esetében most egy hasonló probléma nyomán potenciálisan 52,5 millió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Nevekről, születési időpontokról, email-címekről, párkapcsolati helyzetekről vagy munkahelyi információkról van szó, a rendellenesség november elején hat napon át volt tapasztalható.

A küszködésből igazi szabadesés lett

A Google minderről egy tegnapi blogbejegyzésben adott tájékoztatást. A posztból egyrészt kiderül, hogy a következő 90 nap során fokozatosan letiltja majd az API hozzáféréseket a Google+ felhasználói információihoz, másrészt a szolgáltatás bezárásának tervezett időpontját is előrehozza. Eszerint a közösségi hálót nem augusztusban, hanem már áprilisban lelövik, a felhasználók biztonságára és bizalmának fenntartására hivatkozva a fejlesztők esetleges érdeksérelmével szemben.

A vállalat közleménye alapján a Google+ fejlesztése aránytalanul sok erőforrást emésztett fel ahhoz képest, hogy sem a fogyasztók, sem az alkalmazásfejlesztők körében nem bizonyult különösebben sikeresnek. Ezt a Google úgy fogalmazta meg, hogy a felhasználók korlátozott interakciót folytatnak az applikációkkal. A felhasználói munkamenetek 90 százaléka ráadásul 5 másodpercnél is rövidebb – más szóval, a regisztrációk túlnyomó többségének köze sincs a tényleges felhasználáshoz.

A Google bejegyzése igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a hibák csak az adatokhoz való hozzáférés lehetőségét jelentették, de egyelőre nincs tudomásuk róla, hogy ezzel bárki is élt volna, vagy akár bármelyik alkalmazásfejlesztőnek tudomása lett volna róla. A Google+ teljes lekapcsolásáig folyamatos tájékoztatást ígérnek, például azzal kapcsolatban, hogy miként tudják majd biztonságosan letölteni vagy migrálni a közösségi hálózatban lévő adataikat.

Közösség & HR

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.