Egy újabb hiba 52 millió felhasználó személyes adataihoz engedett hozzáférést, a Google már áprilisban beszántja a sikertelen közösségi oldalt.

A Google eredetileg 2019 augusztusát jelölte meg, amikor a hosszas vergődés után végre nyugdíjazza majd 2011-ben indított közösségi hálózatát. A döntést közvetlenül megelőzte The Wall Street Journal október eleji riportja, amelyben a lap egy félmillió felhasználót érintő szoftverhibáról számolt be: ez állítólag a külső alkalmazások fejlesztői számára olyan profiladatokhoz való hozzáférést tett lehetővé, amelyeket amúgy nem lett volna szabad elérniük.

Most, két hónappal később ismét egy hasonló hibára derült fény, amely már a Facebook szeptember végi, 50 millió fiókot érintő incidensét idézi: a Google+ esetében most egy hasonló probléma nyomán potenciálisan 52,5 millió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Nevekről, születési időpontokról, email-címekről, párkapcsolati helyzetekről vagy munkahelyi információkról van szó, a rendellenesség november elején hat napon át volt tapasztalható.

A küszködésből igazi szabadesés lett

A Google minderről egy tegnapi blogbejegyzésben adott tájékoztatást. A posztból egyrészt kiderül, hogy a következő 90 nap során fokozatosan letiltja majd az API hozzáféréseket a Google+ felhasználói információihoz, másrészt a szolgáltatás bezárásának tervezett időpontját is előrehozza. Eszerint a közösségi hálót nem augusztusban, hanem már áprilisban lelövik, a felhasználók biztonságára és bizalmának fenntartására hivatkozva a fejlesztők esetleges érdeksérelmével szemben.

A vállalat közleménye alapján a Google+ fejlesztése aránytalanul sok erőforrást emésztett fel ahhoz képest, hogy sem a fogyasztók, sem az alkalmazásfejlesztők körében nem bizonyult különösebben sikeresnek. Ezt a Google úgy fogalmazta meg, hogy a felhasználók korlátozott interakciót folytatnak az applikációkkal. A felhasználói munkamenetek 90 százaléka ráadásul 5 másodpercnél is rövidebb – más szóval, a regisztrációk túlnyomó többségének köze sincs a tényleges felhasználáshoz.

A Google bejegyzése igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a hibák csak az adatokhoz való hozzáférés lehetőségét jelentették, de egyelőre nincs tudomásuk róla, hogy ezzel bárki is élt volna, vagy akár bármelyik alkalmazásfejlesztőnek tudomása lett volna róla. A Google+ teljes lekapcsolásáig folyamatos tájékoztatást ígérnek, például azzal kapcsolatban, hogy miként tudják majd biztonságosan letölteni vagy migrálni a közösségi hálózatban lévő adataikat.

Közösség & HR

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.