De jövőre aztán már tényleg jobb idők jönnek - igéri legutóbbi elemzésében az IDC.

Az okostelefonos szegmens után a másik két fontos személyi eszköztípus, a PC-k és a táblagépek tekintetében is borús előrejelzést hozott nyilvánosságra az IDC. Ebben az amerikai piackutató a 2023-as szállításokra vonatkozó tavaly decemberi, azaz alig több mint két hónappal ezelőtti prognózisát volt kénytelen alaposan visszavágni. (Ugyanúgy, ahogy ez történt a mobilok esetében.)

A "csökkenő kereslet és a kihívásokkal teli makrogazdasági feltételek" miatt a két termékkategóriában összesen most már mindössze csak nagyjából 403 milliós fogyással számolnak a cégnél, ami majdnem 30 millió darabbal kevesebb a korábban közölt előrejelzésnél.

Hagyományos PC-k és táblagépek várható forgalma (forrás: IDC)


A szakértők jelenleg mindkét szegmensben súlyos, 11-12 százalékos visszaeséssel kalkulálnak. Ez önmagában sem lenne túl fényes, de a helyzetet rontja, hogy ezeket az eszközöket, különösen a személyi számítógépeket már tavaly sem kapkodták szét a fogyasztók. Azaz egy nem túl erős bázist sikerülhet most messze alulmúlni.

Az otthoni felhasználók esetében a vásárlóerőt jelentősen rontotta az amerikai dollár erőssége, valamint a világszerte növekvő infláció. A helyzet a későbbiekben várhatóan javul, ám az elképzelhető, hogy a fogyasztók új PC-k helyett elsőként inkább mobiljaikat frissítik majd.

A vállalatok és az oktatási szféra ugyanakkor képes valami ellensúlyozni a végfelhasználói oldalon megmutatkozó gyengeséget. A koronavírus utáni világban ugyan nem fog eltűnni a hagyományos irodai munka, de a cégeknél érezhetően nagyobb arányban van és lesz jelen a hibrid foglalkoztatási forma.

Mindezek összesítéséből az IDC szakértői arra jutottak, hogy jövőre a PC-k esetében egy szemmel látható visszapattanás jöhet, amit enyhébb, de kitartó növekedési pálya követhet. Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy az idei 206,8 milliós forgalom 2027-re 292,8 millióra nőhet.

A táblagépek frontján ez ugyanakkor csak annyira lesz elég, hogy a szegmens csökkenése megálljon. Az előrejelzés alapján az alkövetkező években nagyjából évi 142 millióra állhat be az éves szállítások szintje.

A kollégák januárban kicsit optimistábbak voltak

Bár trendek szintjén a másik nagy piackutatónál is hasonló prognózisok rajzolódnak ki, a Gartner által januárban jelzett visszaesések sokkal enyhébbek voltak. Az akkori előrejelzés "csak" 3-7 százalék körüli csökkenést vetített előre idén az infokommunikációs eszközök forgalmában. Persze ahogy az IDC-nél megtörtént, úgy a Gartnernél sem elképzelhetetlen egy kényszerű újraszámolás.

Konzumer tech

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.