A Foxconn bejelentette, hogy az év végéig akár három modell is megjelenhet, ami a legnagyobb Apple-gyártó nyílt platformja alapján készül.

Évek óta lehetett tudni, hogy a Foxconn két kínai partnerrel, a Tencenttel és a kínai kereskedő China Harmony Auto nevű vállalattal készül autógyártóvá avanzsálni. Az előkészületek kissé elhúzódtak, de úgy néz ki, idén révbe érnek a vállalat erőfeszítései. Maga a Foxconn elnöke Liu Jung-Vaj jelentette be a vállalat tajpeji központjában újságíróknak, hogy a negyedik negyedévben két vagy három olyan elektromos autómodell is piacra kerül, ami az elektronikai bérgyártó nyílt platformjára épül.

A gyártókról nem ejtett szót a Nikkei tudósítása szerint, de azt elmondta, hogy egy elektromos busz és két személyautó várható. A modelleket a tajvani és a kínai piacon kezdik el forgalmazni.

Működik-e az Android üzleti modellje autókra?

Ezzel elindul a Foxconn nagy kísérlete, hogy átültesse az Android üzleti modelljét az elektromos autókra. Hogy pontosan mire is kell gondolni, azt a vállalat tavaly októberben mutatta be, amihez képest kifejezetten jó eredmény az idei negyedévre meghirdetett start. A MIH néven futó platform kellően rugalmas a méret, a tengelytáv, a felfüggesztés és az akkumulátor tekintetében is, sőt még abban is, hogy a platformra épülő autó első-, hátsó- vagy összkerékhajtású legyen-e. Egyedül a Foxconn által kínált padlólemez-választékot kell figyelembe venni. Arra építhetik meg az autójukat a partnerek, de a sorozatgyártást már a Foxconn csinálja. A MIH legfontosabb eleme persze nem a vas, hanem a hozzá adott nyílt forráskódú szoftver a vezetéstámogató elemekkel, aminél a végső cél természetesen az önvezetés.

A platform kialakításánál nem az volt a cél, hogy egyenautók készüljenek, hanem hogy a testre szabható platform révén lerövidítsék a tervezéshez és a piacra vitelhez szükséges időt és lefaragják ennek a folyamatnak a költségeit.

Igény láthatóan lenne rá, mivel a gyártó nagyon komoly autóipari beszállítói kört tudott megnyerni a koncepciójának. A tavaly októberben létrehozott MIH iparági szövetséghez már több mint 700 vállalat csatlakozott, és nem csak az autóipar szereplői, hanem olyan cég is mint a Qualcomm, a MediaTek, az Arm, az AWS vagy az STMicroelectronics. A szövetség márciusra tervezi az első nemzetközi konferenciáját.

2023-tól már látható bevételt termel

Az eddig leginkább elektronikai berendezések bérgyártójaként számon tartott Foxconn hosszabb távon jelentős bevételt remél az elektromos autókból. Az elnök 2023-tól számít annyi bevételre, ami szabad szemmel is láthatóvá válik a bérgyártó éves számaiban. Liu Jung-Vaj, aki 2019 júniusában vette át a Foxconn irányítását, ambiciózusan fogott a vállalat megújításába. Az ő érkezésétől a vállalatnál kiemelten kezelik az elektromos járművek fejlesztését, de nagyon komoly összegeket ruháztak be más területekbe (félvezető, szervergyártás stb.) is.

Szintén az új elnökhöz kötődik az autóipari partnerségek bővülése, ami a Foxconn elektromosautó-piaci pozícióinak megerősítését szolgálta. Tavaly januárban a Fiat Chryslerrel írt alá megállapodást egy közös összeszerelő vállalat alapításáról, de megállapodtak elektromos autók közös fejlesztéséről és arról is, hogy az autókhöz együtt kínálnak üzleti szolgáltatásokat. Emellett az elnök szoros partneri viszonyt alakított ki a Yulon Grouppal, Tajvan második legnagyobb autógyártójával és a legnagyobb magántulajdonú kínai autós céggel, a Geelyvel. Elindult a saját akkumulátorfejlesztés: a Foxconn 2024-ben szeretne kijönni szilárdtest-akkumulátorával (erről egyelőre keveset tudni, még prototípust sem látott belőle senki, ahogy egyébként más akkugyártótól sem).

A Foxconn-elnök a jövőt illetően optimista: szerinte vállalata 2025-re a megszerzi az elektromos autók globális piacának 10 százalékát.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.