A Google új alapja már tavaly is befektetett két cégbe, Idén öt-hat befektetés a cél. A pénz mellé legjobb szakembereinek a tudását is adja. Így a megtérülés is biztosabb.
Hirdetés
 

Tegnap hivatalosan is elindult a Google új befektetés alapja, a Google Capital. Az indulásról a cég hivatalos blogján kiadott közleményben külön kitérnek arra, hogy miben lesz más az új alap, mint a 2009-ben létrehozott Google Ventures alapvetően, amely ma már 1,5 milliárd dollárnyi eszközt kezel, és már több tőzsdére vitelen is túl van, elsősorban a korai befektetéseket preferálja. Így került például a birtokába az alternatív energiában utazó Makani Power (az ügyletről annak idején a Bitport is beszámolt).

A Google Capital ezzel ellentétben a cégfejlődés későbbi fázisában lévő befektetési célpontokat keres – így természetesen nagyobb összegekkel is játszik. Ehhez képest azonban nem sokkal nagyobb tőkével indult, mint annak idején, tavaly 150 milliót, idén 300-at költhet befektetésekre. Azok a cégek számíthatnak erre a pénzre, amelyek szilárdan megalapozták a tevékenységüket, és a bővüléshez keresnek forrásokat. A Google Ventures-szel ellentétben azonban nem támogat azonban olyan végeket, melyek a Google-nek konkurensei lehetnek.

Az alap valójában már tavaly megkezdte a tevékenységét, és vannak befektetései is. A közlemény szerint már három befektetésük is van: az online felméréstámogató Survey Monkey, LendingClub nevű peer-to-peer hitelezési szolgáltatás oldal, valamint a legfrissebb, a Renaissance Learning, amely oktatássegítő alkalmazásokat fejleszt. Ez utóbbi – mint azt az alap vezetője, David Lawee a Bloombergnek nyilatkozta – azért is fontos a Google-nek, mert az oktatás korszerűsítését célul tűző cégeket kiemelten kezelnék.

David Lawee: a befektetések értékének megháromszorozása a cél

A Renaissance Learning, amely a közelmúltban kapott az alaptól 40 millió dollárt, a 80-as évek óta van jelen az oktatási piacon. E-learning anyagikat ma már 60 országban mintegy 20 millió diák és tanár használja.

Mit nyer, aki a Google-lel szövetkezik? És mit nyer a Google?

A cég hivatalos blogbejegyzése is kitér arra, hogy a Google közel sem csak pénzt kínál a növekedés felgyorsításához. Felkínálja mindazt a vezetési és termékfejlesztési tapasztalatot, ami a cég története során felhalmozódott. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Google üzleti és fejlesztési gurui tanácsadóként vesznek részt az alap támogatását elnyerő cégek fejlesztésében.

A tanácsadói névsor impozáns: ott van Jeff Huber, a titkos labor, a Google X vezetője, Sundar Pichai, aki egy sor kulcstermék (Android, Chrome, Apps stb.) fejlesztéséért fele, de képviseltetik magukat a cég pénzügyi és marketingvezetői is, például az alap elnöki tisztét David Drummond, a Google vállalatfejlesztési és jogi igazgatója tölti be.

A pénzért és az átadott tudásért cserébe a Google szép megtérülésre számít. A Bloombergnek nyilatkozó Lawee szerint azzal kalkulálnak, hogy a befektetett összegek mintegy 5-7 év alatt megháromszorozódnak.

Közösség & HR

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.