A Google új alapja már tavaly is befektetett két cégbe, Idén öt-hat befektetés a cél. A pénz mellé legjobb szakembereinek a tudását is adja. Így a megtérülés is biztosabb.
Hirdetés
 

Tegnap hivatalosan is elindult a Google új befektetés alapja, a Google Capital. Az indulásról a cég hivatalos blogján kiadott közleményben külön kitérnek arra, hogy miben lesz más az új alap, mint a 2009-ben létrehozott Google Ventures alapvetően, amely ma már 1,5 milliárd dollárnyi eszközt kezel, és már több tőzsdére vitelen is túl van, elsősorban a korai befektetéseket preferálja. Így került például a birtokába az alternatív energiában utazó Makani Power (az ügyletről annak idején a Bitport is beszámolt).

A Google Capital ezzel ellentétben a cégfejlődés későbbi fázisában lévő befektetési célpontokat keres – így természetesen nagyobb összegekkel is játszik. Ehhez képest azonban nem sokkal nagyobb tőkével indult, mint annak idején, tavaly 150 milliót, idén 300-at költhet befektetésekre. Azok a cégek számíthatnak erre a pénzre, amelyek szilárdan megalapozták a tevékenységüket, és a bővüléshez keresnek forrásokat. A Google Ventures-szel ellentétben azonban nem támogat azonban olyan végeket, melyek a Google-nek konkurensei lehetnek.

Az alap valójában már tavaly megkezdte a tevékenységét, és vannak befektetései is. A közlemény szerint már három befektetésük is van: az online felméréstámogató Survey Monkey, LendingClub nevű peer-to-peer hitelezési szolgáltatás oldal, valamint a legfrissebb, a Renaissance Learning, amely oktatássegítő alkalmazásokat fejleszt. Ez utóbbi – mint azt az alap vezetője, David Lawee a Bloombergnek nyilatkozta – azért is fontos a Google-nek, mert az oktatás korszerűsítését célul tűző cégeket kiemelten kezelnék.

David Lawee: a befektetések értékének megháromszorozása a cél

A Renaissance Learning, amely a közelmúltban kapott az alaptól 40 millió dollárt, a 80-as évek óta van jelen az oktatási piacon. E-learning anyagikat ma már 60 országban mintegy 20 millió diák és tanár használja.

Mit nyer, aki a Google-lel szövetkezik? És mit nyer a Google?

A cég hivatalos blogbejegyzése is kitér arra, hogy a Google közel sem csak pénzt kínál a növekedés felgyorsításához. Felkínálja mindazt a vezetési és termékfejlesztési tapasztalatot, ami a cég története során felhalmozódott. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Google üzleti és fejlesztési gurui tanácsadóként vesznek részt az alap támogatását elnyerő cégek fejlesztésében.

A tanácsadói névsor impozáns: ott van Jeff Huber, a titkos labor, a Google X vezetője, Sundar Pichai, aki egy sor kulcstermék (Android, Chrome, Apps stb.) fejlesztéséért fele, de képviseltetik magukat a cég pénzügyi és marketingvezetői is, például az alap elnöki tisztét David Drummond, a Google vállalatfejlesztési és jogi igazgatója tölti be.

A pénzért és az átadott tudásért cserébe a Google szép megtérülésre számít. A Bloombergnek nyilatkozó Lawee szerint azzal kalkulálnak, hogy a befektetett összegek mintegy 5-7 év alatt megháromszorozódnak.

Közösség & HR

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.