Az IBM leállítja licenckezelő szoftvere két verziójának támogatását. De mi lesz helyette? És milyen problémákat okoz ez a vállalatoknak és intézményeknek? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Hirdetés
 

Nagyvállalati és intézményi felhasználók számára fontos hír, hogy 2016 szeptemberétől az IBM nem nyújt támogatást a License Metric Tool (ILMT) 7.2.2-es verziójához, sőt jövő év áprilisától a 7.5-ös verzió támogatását is leállítja. Ez azt jelenti, hogy az IBM a továbbiakban nem segíti a két verzióval kapcsolatos problémák megoldását, és új javítócsomagokat sem ad ki hozzájuk.

A legújabb funkciók, tanúsítványok és a támogatás a két határidő után csak azoknak jár, akik átállnak a License Metric Tool 9.x verziójára. Ez a verzió már az új, BigFix technológiára épül.

Ha nincs ILMT, az sokba kerülhet

Az ILMT 7.x verziói széles körben elterjedtek. A támogatás megszűnése miatt azonban jóvel nehezebbé válik a licencmenedzsment feladatok ellátása, az ILMT működtetése. Ugyanakkor virtualizált környezetekben – kevés kivételtől eltekintve – az IBM licencszerződései feltételül szabják a program használatát.

Az IBM auditorai kiemelt figyelmet fordítanak arra – ez első vizsgálati szempont! –, hogy minden virtualizált IBM-szoftverkörnyezetben telepítve van-e ILMT. Az auditorok persze ennek megfelelően az abból származó mérési adatokat el is fogadják hitelesnek a szoftverhasználat szempontjából.

Általában a nagyvállalatok és intézmények szoftvervagyonának jelentős részét teszik ki az IBM ún. PVU (Processor Value Unit) metrikával licencelődő szoftverei. Ilyen módon licencelik a Cognost, a Tivolit, WebSphere-t, Lotust, Content Managert, DB2-t, Rationalt, Maximot, az SPSS-t, a Unicát és a TM1-et is. Éppen ezért a megfelelőségi jelentés szempontjából kiemelten fontos, mennyire pontosan mutatható ki a szoftverhasználat – különös tekintettel a virtualizált környezetekre.

Ha az adott vállalatnál nem használnak ILMT-t, az azzal jár, hogy nemcsak a virtualizált, hanem a teljes fizikai hardverkörnyezet licencelendő. Ez pénzben kifejezve nagyon súlyos, akár tíz-tizenkétszeres licencdíjat is jelenthet! Ennek ellenére munkánk során gyakran szembesülünk azzal, hogy az adott szervezetnél az ILMT csak az érintett rendszerek egy részén van telepítve, vagy telepítik ugyan, de nem használják.

Több, mint egy verziófrissítés

A fentiekből egyenesen következik, hogy el kell érni: az adott szervezetben teljes körű legyen az ILMT használata. Ez a License Metric Tool 7.2.2 és 7.5 verziónak használóinál azt jelenti, hogy migrálniuk kell a 9.x verzióra. Ha pedig nem használták, akkor az új verziót kell telepíteni.

A migráció azonban nem egyszerűen frissítést jelent. A 9.x verzió ugyanis új infrastruktúrát is hozott, amely a License Metric Tool és az IBM BigFix platform kombinációjára épül. Ebből következően adatmigrációra van szükség, amelynek keretében nem a 7.x verziókban lévő nyers adatok kerülnek át az új környezetbe, hanem a környezetspecifikus információk. A szoftvernyilvántartás szükséges elemei a telepítés során kerülnek át az új rendszerbe, és a frissítést követően már kezelhetők a 9.x verzióval.

A proaktív hozzáállás meghozza gyümölcsét. Egyrészt segít a megfelelőség (compliance) elérésében az IBM szoftverlicencek esetében, másrészt erősíti az IBM-es licencmenedzsment fókuszt is a szervezetben. Ez utóbbinak ráadásul van anyagi hozadéka is: lehetőséget ad az éves IBM Subscription & Support (S&S) költségek optimalizálására.

Így érdemes optimalizálni

A IBM szoftverek licencdíjainak optimalizálásához érdemes követni az alábbi három lépést, így ugyanis tisztább képet kapunk a lehetőséginkről.

Először. Fel kell mérni a telepítési helyzetet. Az ILMT használatával elvégezhető a szerverkapacitás-alapú (PVU és RVU, azaz Relative Value Unit) telepítések elemzése.

Másodszor. Fel kell mérni a jogosultsági helyzetet. Az említett licencek vonatkozásában a legfrissebb Passport Advantage (PA) renewal quote-nak megfelelően elemezhető az aktuális szoftverjogosultsági helyzet.

Harmadszor. A folyamat a tényleges licencelési állapot (ELP – Effective License Position) kimutatásával zárul. Az aktuális telepítési és jogosultsági helyzet termékenkénti összevetése alapot teremt a költségcsökkentési lehetőségek feltárására, a metrikák és feltételek optimalizálást célzó változtatására.

Jól jöhet a szakértő szem

Rogányi Dániel
jogász, licencelési szakértő, a IPR-Insights License Consulting tanácsadója

Attól, hogy telepítették az ILMT-t, a licencmenedzser nem várhatja ölbe tett kézzel az IBM auditorát. Bár a 9.x-es verzió felülete és a tudásbázisa a korábbi verziókénál lényegesen barátságosabb és kezelhetőbb, továbbra is a licencmenedszer feladata, hogy egymáshoz rendelje a szoftverkomponenseket és licenceket. Ez szép, ám sokszor kihívást jelentő, ráadásul döntően manuális feladat.

Éppen ezért a legalább negyedévente eltárolandó megfelelőségi jelentések elkészítéséhez nem árt, ha valaki mélyebben is ismeri az IBM licencelés rejtelmeit. Az ilyen kompetencia házon belül tartása meglehetősen drága mulatság, hiszen az IBM az egyik legsokrétűbb és legösszetettebb szoftver- és licencportfólióval rendelkező gyártó. Érdemes megfontolni, hogy ezt a szaktudást kívülről szerezze be a szervezet.

Összességében az IBM szoftvereire is igaz a szoftvergazdálkodás általános megállapítása: nem érdemes megvárni, míg a gyártó auditorai kopogtatnak. Már csak azért sem, mert ha tisztában vagyunk az effektív licencelési állapottal – más szóval a megfelelőség mértékével –, akár a licencköltségeket is tudjuk csökkentést a licencoptimalizálással.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.