Az EDU&FUN Digitális Élményközpont segítségével osztályok és egyéni jelentkezők is ingyenesen fejleszthetik technológiával kapcsolatos tudásukat, képességeiket.

Ugyan több hónapja fogad látogatókat, sőt nyári foglalkozásokat, táborokat is szerveztek már benne, a több mint 430 millió forintból megvalósított új budapesti digitális élményközpontot csak a héten adták át hivatalosan.

Szórakoztató és hasznos program

Az Új Hidegkuti Nándor Stadion épületében kialakított EDU&FUN Digitális Élményközpont keddi átadásán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: a központban egyebek mellet a robottechnikát, a 3D-nyomtatást és az okostechnológiákat is megismerhetik játékos formában az iskolások és hétvégenként az érdeklődő családok.

Schanda hozzátette, a kormány kiemelt célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, jövőnkre pedig nagyrészt a technológiai fejlődés és a digitalizáció lesz hatással. Közös célként jelölte meg, hogy minél többen válasszanak műszaki, informatikai pályát. (Ezzel kapcsolatban nem túl pozitív fejlemény, hogy idén csökkent a bejutási küszöb szintje az informatikai karokra.)

A digitalizáció iránti érdeklődést, az esetleges pályaválasztást valóban segítheti, hogy a központ kifejezetten várja az iskolai csoportok jelentkezését, de mellette egyéni jelentkezőkkel is foglalkoznak külön bemutatóprogramok, órák keretében. A budapesti élményközpont egyébként már a negyedik ilyen intézmény az országban, hiszen Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben is működik hasonló centrum. 

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára szerint a 2016-ban indult Programozd a jövőd elnevezésű program legnagyobb eredményét a digitális élményközpontok jelentik. Győrben több mint 16 ezer gyerek vett részt foglalkozáson, a februárban megnyílt debreceni központban már mintegy ezren megfordultak. A következő központ Zalaegerszegen nyílik majd meg - közölte.

Irány a Mars!

Tisza Géza, a budapesti EDU&FUN szakmai vezetője elmondta, hogy a központban az érdeklődők megismerhetik a padlórobotokat, az ipari robotokat és a humanoid tanulni képes robotokat is. Továbbá felfedezhetik az ide látogatók a 3D-tervezés, -szkennelés és -nyomtatás folyamatát. A központban kialakítottak egy okosotthon sarkot is, valamint megismerhetőek a virtuális technológiák is. Van animációkészítő asztal, és a kiterjesztett valóság eszközei is megtalálhatóak.

A központba érkező fiataloknak számukra is kihívást jelentő, valós problémákat igyekeznek felvetni, vagyis "nem robottechnológiával ismerkedünk, hanem a jövő városát fejlesztjük, nem a 3D tervezést tanuljuk, hanem a Marsra szervezünk expedíciót" - fogalmazott.

A központban minden foglalkozás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Konzumer tech

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.