A két ország politikai vezetése szerint ettől fog csökkenni az európai gazdaság kiszolgáltatottsága a Szilícium-völgy óriásaitól.

Hivatalosan is bejelentette Bruno Le Maire francia és Peter Altmaier német gazdasági miniszter a Gaia-X elindulását. A nagyszabású projekt, melynek előzetes tervei már tavaly kiszivárogtak, egy európai felhős ökoszisztéma létrehozását tűzte ki célul. Ettől várja a két ország politikai vezetése, hogy csökken az EU digitális gazdaságának függősége a Szilícium-völgytől.

Európai felhő európai szabványokkal

Ahogy az a tavaly ősszel kiszivárgott dokumentumokból is kiderült, a Gaia-X olyan szabványok létrehozásával indul, amelyek összhangba hozzák az adatok tárolását és feldolgozását az Európai Unió adatvédelmi törvényeivel (GDPR, e-Privacy).

Peter Altmaier a bejelentéskor ugyanazokat mondta, mint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az uniós digitális stratégia bemutatásakor: meg kell erősíteni Európa technológiai szuverenitását. A francia gazdasági és pénzügyminiszter még harcias szólamokat is megpendített: "Mi nem vagyunk Kína, nem vagyunk az Egyesült Államok, mi európai országok vagyunk saját értékekkel és saját gazdasági érdekekkel, amiket meg akarunk védeni" – idézte a Reuters Bruno Le Maire-t.

Az első lépésben a porjekthez csatlakozó 22 francia és német vállalat, köztük a Dassault Systems, az Orange, a Siemens, az SAP, a Robert Bosch vagy Deutsche Telekom, létrehoz egy nonprofit alapítványt. Ez az alap azonban nem akar közvetlenül versenyezni a nagy amerikai "hyperscale" felhőszolgáltatókkal, csupán a közös európai szabványok kialakítása lesz a feladata. Ennek a szabványrendszernek – és egyben a Gaia-X-nek – a központi fogalma a reverzibilitás lesz, ami egyfelől jelenti a szolgáltatások interoperabilitásának biztosítását, másfelől az adatvesztés nélküli migráció lehetőségét. A legfontosabb követelmény ugyanis az, hogy a felhasználók egyszerűen válthassanak a szolgáltatók között. A bejelentés szerint már jövőre elindulnak az első Gaia-X-szolgáltatók.

Altmeier hangsúlyozta, a Gaia-X nem zárja ki más országok felhőszolgáltatóit az európai piacról, bármelyik cég csatlakozhat, ha megfelel a Gaia-X szabványainak.

Elkésett lépések?

A német és a francia gazdaságpolitika más területeken is hasonló összefogást sürget. Ilyen például az akkumulátorgyártás, ami a már a közeljövőben az autóipar egyik kulcsterülete lesz. Ha az európai gyártók fel akarják venni a versenyt az amerikai és távol-keleti konkurenseikkel, meg kell teremteniük a független akkumulátorgyártói hátterüket is.

 
Gartner Forecast: Public Cloud Services
Infogram


Az informatikai iparban még régebbi a két állam összefogása: közel egy évtizede szeretnék elérni, hogy legyen egységes európai fellépés az internetes gazdaság területén. Mivel ezt egyelőre nem sikerült átnyomni minden tagállamon, mindkét ország megkezdte a belső szabályozásuk átalakítását is. A francia kormány a hazai vállalatokkal közösen elindította az ún. "Made in France" felhőinfrastruktúra kiépítését, de a németek szigorú adatvédelmi szabályozása is a hazai szolgáltatók helyzetbe hozását célozza. A Gaia-X egyelőre a két ország cégeinek belügye, de a két miniszter a bejelentéskor is hangsúlyozta: várják más európai államok vállalatainak csatlakozását is.

A Gartner elemzői szerint a német-francia kezdeményezés elkésett. A felhőalapú szolgáltatások globális piaca továbbra is gyorsan bővül, a piackutató szerint idén 17 százalékkal, közel 230 milliárd dollárra. Ezen a piacon a vezető felhőszolgáltatóknak óriási az előnye. Mint a Bitport is foglalkozott vele, a felhős piac 57 százalékát uraló trió, az Amazon, a Google és a Microsoft csak az elmúlt két évben 116 milliárdot költött beruházásokra. 2018-ban együttesen 69 milliárd dollárt tett ki a CAPEX-ük, aminek 62 százalékát költötték felhőre. A kérdés, hogy ehhez képest mekkorát tud ugrani helyből a Gaia-X révén Európa.

Cloud & big data

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.