A Európai Bizottság illetékes szervezete átdolgozta a senkinek sem tetsző roamingtervezetet. Eltörlik a 90 napos korlátot, de a szolgáltatók nemzeti piacát továbbra is védenék.

Senkinek sem tetszett az Európai Bizottság közelmúltban nyilvánosságra hozott roamingtervezet, amely 90 napra, pontosabban háromszor 30 napra korlátozta volna az ingyenes barangolást az EU területén. Arról, hogy milyen bajok voltak az eredeti tervezettel, itt írtunk részletesen.

Nem kell számolgatni a napokat

A Bizottság gyorsan lépett, Jean-Claude Juncker már a következő héten új javaslat kidolgozására utasította a bizottság illetékes munkacsoportját. A szakértők gyorsak voltak. Tegnap Andrus Ansip, az EB digitális egységes piacért felelős alelnöke jelentette be, hogy elkészült az új változat, amely eltörli az ügyfelek érdekeit képviselő szervezetek által első helyen kifogásolt 90 napos korlátot.

A tervezet szerint 2017. június 15-től meg fognak szűnni. Bár Günther H. Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos szerint a szabályozás a felhasználóknak nyújt egyértelmű előnyöket, a szolgáltatók kezébe is ad eszközöket, hogy megakadályozhassák a szabályokkal való visszaélést. Tehát az EB-nek továbbra is az a célja, hogy az egyes szolgáltatók között  legyen EU-s szinten verseny az ügyfelekért. Azaz nem várható, hogy a romaing eltörlése egy egységesebb EU-s távközlési piac kiépülését segítené.

Ezek lesznek a szolgáltatók fegyverei

A szolgáltatóknak nyomon követhetik ügyfeleik telefonhasználati szokásait, hogy megelőzzék a az új szabályokkal való visszaélést. Ilyen visszaélésre utalhat a tervezet szerint például az, ha a belföldi hívások száma, illetve a belföldi adatforgalom volumene eltörpül a nemzetközi hívások, illetve adatforgalom mellett, vagy ha valaki több SIM-kártyára fizet elő, és azokat rendszeresen használja roaming üzemmódban.

Ilyenkor a szolgáltatónak figyelmeztetnie kell ügyfelet, és indokolt esetben többletdíjat számíthat fel. Ezt a Bizottság azonban maximálná: hanghívásoknál 4 eurocent, az SMS-nél 1 eurocent, míg az adatforgalomnál megabájtonként 0,85 eurocent lenne.

Visszaélésnek minősülne az is, ha valaki nagy mennyiségben vásárol fel SIM-kártyákat egy országban, majd egy másikban azokat újraértékesíti állandó használat céljából. Ilyen esetben a szolgáltató azonnali és arányos intézkedéseket hozhat, és egyidejűleg tájékoztatnia kell a nemzeti szabályozó szervetot, Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot.

Ha a szolgáltató és az ügyfél között nézeteltérés alakulna ki, a vitában a nemzeti szabályozó hatósághoz, nálunk az NMHH hoz döntést.
 

EU roaming 2017-től
Create line charts

A szolgáltatóknak arra is lenne lehetőségük, hogy ideiglenesen felszámíthassanak felárat a roamingért. Ezt akkor léphetnék meg, ha a belföldi piacokon kivételes körülmények alakulnának ki, de meg kell szerezniük hozzá a nemzeti szabályozó szervezet engedélyét. A felárat a Bizottság hanghívásoknál 4 eurocentben, az SMS-nél 1 eurocentben, míg az adatforgalomnál megbajátonként 0,85 eurocentben maximálná. Ezt azonban csak akkor vezethetné be a szolgáltató, ha tudja igazolni, hogy a bel- és a külföldi telefonhasználat egységes árazása veszélyeztette a belföldi díjszabást.

Mobilitás

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.