Több mint egy éve hívtuk fel a figyelmet a kétes szoftverforgalmazás veszélyeire. Németországban már több ezer felhasználó ellen folyik eljárás, pedig lehet, hogy csak vásároltak. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.

Bő egy éve részletesen foglalkoztunk azzal a jelenséggel, ami az irreálisan olcsó, vélhetően kalóz vagy lopott, azaz illegálisan megszerzett, elsősorban Windows és Office termékkulcsok értékesítésének, vásárlásának problémakörét firtatja. Számítani lehetett rá, hogy ezt előbb-utóbb szankcionálni fogják.  És nem is kellett túl sokáig várni. Németországban már több ezer felhasználóval szemben indítottak eljárást a kétes eredetű Microsoft licencek terjesztése, vásárlása, használata miatt. Az eljárások elsősorban az eladók, értékesítői körök ellen irányultak, de belekerültek a szórásba az engedély nélküli szoftvereket vásárlók is.

A Microsoft rendszeresen tesz jogi lépéseket, hogy megakadályozza az olcsó termékkulcsok terjedését. Például pert indított (többek közt) a hirdetéseivel hazánkban is ismertté vált online áruház, a Lizengo ellen (a cég weboldalára már nem lehet belépni). A Microsoft akkor az alábbiakkal indokolta lépését: "A működő termékkulcs (a vásárló ezt kapta a Lizengótól – a szerk.) nem azonos az érvényes licenccel. A termékkulcsok nem licencek, csupán arra szolgálnak, hogy az az ügyfél, aki már megkapta a számítógépes program használatának jogát ("licenc"), telepítse és aktiválja azt."

De nem csak az értékesítők számíthatnak arra, hogy bíróságon végződik a tevékenységük, a hatóságok ugyanis az olcsó szoftvert vásárlókkal szemben is keményen fellépnek! Aki nagyon olcsó licenckulcsot vásárol Microsoft termékekhez, csomagokhoz, annak számítania kell rendőrségi eljárásra, akár házkutatásra is. Ha valaki ennek során önként kijelenti, hogy a szoftvert a megszerzett licenccel telepítette a számítógépére, azzal elismeri a szerzői jog megsértésének objektív tényét, és a nyomozók csapdájába esett – írja egy ügyvéd a történésekkel kapcsolatosan. A vevőket ráadásul nemcsak a szerzői jogi törvények megsértésével, hanem pénzmosással is vádolhatják. Németországban a büntetés – nem kereskedelmi jellegű bűncselekmény esetén – legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbírság lehet. Aki azonban rendszeresen vásárolt ilyen licenceket, vagy kereskedelmi célra használta azokat, magasabb büntetésre számíthat.

Girardi Kornél

A szerző licencelési szakértő, az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője.

A Microsoft weboldalán keresztül is felhívja erre a kockázatra a figyelmet! "A Microsoft nem forgalmaz termékkulcsokat önálló termékként. Ha termékkulcsokat kínáló aukciós webhelyeket, online apróhirdetéseket vagy más weblapokat lát, az azt jelenti, hogy ezek a kulcsok valószínűleg lopottak vagy hamisak." A gyártó korlátozott webhelyen (pl. online Microsoft Store) kínál törvényes vásárlási lehetőséget a Microsoft szoftverek digitális letöltéséhez.

A telepítő kulcs megléte, megvásárlása – még ha azt el is fogadja a szoftver – nem azonos a legális szoftverhasználattal. Lássuk be, kevéssé életszerű, amikor a pár ezer forintért megvásárolt licenckulcsról (esetleg mellé adott letölthető telepítőkészletről) hisszük azt, hogy az eredeti (nem hamisított) szoftver, amely a felhasználási szerződés értelmében jogszerű használatot biztosít a hivatalos kereskedelmi csatornákból származó, vagy azokon keresztül elérhető jelentősen drágább szoftverlicenc társaival szemben. Akkor is tévúton járunk, ha azt gondoljuk, hogy ez kimagyarázható csínytevés vagy adott esetben jóhiszemű vásárlás.

Magyarországon is elindulhat a folyamat

Arról még nincsen információnk, hogy Magyarországon mikor indul be a gépezet, és kezdődik meg a németországihoz hasonló hatósági felülvizsgálat, de az a határozott véleményem, javaslatom, hogy nem érdemes kockáztatni és kivárni, mert előbb-utóbb számítani lehet az ellenőrzésekre (és lehet, hogy akkor már késő lesz eszmélni). Még nem késtünk el azzal, hogy megszabaduljunk (kvázi kikukázzuk), eltávolítsuk a számítógépekről az ilyen gyanúsan olcsón vásárolt, vélhetően lopott vagy illegálisan értékesítésre kínált szoftvereket, és legális csatornán keresztül biztosítsuk eszközeinkre a jogszerű szoftverhasználatot. A szoftvergyártói helyszíni audit hatókörébe – érthető okokból – nem tartoznak bele a magánszemélyek, mikrovállalkozások, de abban biztosak lehetünk, hogy a szoftvergyártók mindent meg fognak tenni azért, hogy megakadályozzák, felszámolják szoftvereik illegális terjedését.

Piaci hírek

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.