Meglehet itt az újabb Target-méretű adatlopási botrány. Egyelőre csak vizsgálódnak a Home Depot áruházláncnál.

Az amerikai Home Depot áruházláncnál egy olyan biztonsági incidenst vizsgálnak, amely az elmúlt időszak legjelentősebb adatlopási eseménye lehet. Felfedezője Brian Krebs biztonsági szakértő, aki saját weboldalán adott hírt az általa felfedezett gyanús jelenségekről. (Krbes másfél évtizedig volt a Washington Post újságíró-szerkesztője.Rajta kívül állítólag néhány bank is felfigyelt a gyanús jelenségekre – írta a Biztonságportál.

A szakértő olyan adatokra bukkant, melyek alapján feltételezhető, hogy a Home Depottól óriási mennyiségű kártyaadatot loptak el. Értesítette a céget, amely azonnal vizsgálatot is kezdeményezett. Kerbs úgy véli, ha beigazolódik, hogy a biztonsági incidens valóban megtörtént, akkor annak súlyosabb következményei lehetnek, mint a Target elleni támadásnak.

Mint emlékezetes, a múlt évben a Target áruházlánctól több mint 40 millió kártyaadatot loptak el kiberbűnözők, akik ezenfelül 70 millió ügyfél személyes adatára is rátették a kezüket. Az akkori eset jól rávilágított arra, hogy a kereskedelmi cégek sem vehetik félvállról a védelmi intézkedéseket, különösen akkor nem, ha milliók értékes adatát tárolják, kezelik.

A történet érdekessége, hogy állítólag több jel is arra mutat, hogy az incidens április végén vagy május elején következhetett be, de amíg Krebs nem értesítette őket, gyakorlatilag senki sem tűnt fel, hogy valami nem stimmel.

A Home Depot szóvivője egyelőre óvatosan fogalmazott: azt elismerte, hogy valóban zajlanak vizsgálatok egy esetleges adatlopással kapcsolatban. "Jelenleg csak annyit tudok megerősíteni, hogy egy szokatlan tevékenységet vizsgálunk, melynek során szorosan együttműködünk banki partnereinkkel és a hatóságokkal. Az ügyfeleink információinak védelmét nagyon komolyan vesszük" – nyilatkozta.

Az incidens felfedezésének teljes sztorija Krebs oldalán olvasható. Tanulságos.

Biztonság

Átteszik a vállalati IE-funkciókat a chromiumos Edge-be

A fejlesztők már azt is láthatják, mit pakolt át eddig a nagyvállalati funkciókból a Microsoft.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.