Az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta a nemrég még sok-sok milliárd fölött diszponáló vállalkozót.

Súlyos, lényegében életfogytig tartó börtön várhat az FTX alapítójára, miután az esküdtszék minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta. Sam Bankman-Friedet, akinek a vagyonát sikerei csúcsán 26 milliárd dollárra becsülték, az FTX ügyfeleivel és az Alameda Research hitelezőivel szemben elkövetett csalással és csalásra irányuló összeesküvéssel, értékpapírcsalással, árutőzsdei csalással és összeesküvésben elkövetett pénzmosással is vádolták. Az ügyész szerint az FTX alapítója az amerikai történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását követte el, amellyel mintegy 10 milliárd dollár kát okozott. (Összehasonlításképpen: a 2009-ben 150 évre ítélt és a börtönben két éve elhunyt Bernard Madoff kb. 25 milliárd dollár kárt okozott az ügyfeleinek.). A bíró akár 110-115 évet is kiszabhat Bankman-Friedre.

Az FTX tavaly két fontos stablecoin, a terraUSD és luna bedőlése után pár hónap alatt jutott el a csődig. A vállalat egy évvel ezelőtt csődvédelmet kért, Bankman-Fried pedig lemondott a vezérigazgatói posztról, de ezzel már nem úszta meg, hogy letartóztassák, és az igazságügyi minisztérium pert indítson ellene. Az FTX-vezér mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, és csak annyit volt hajlandó elismerni, hogy rossz üzleti döntéseket hozott, melyek végül a vállalkozása csődjéhez vezettek.

Ezzel szemben közvetlen környezetéből többen is elismerték bűnösségüket, és – vádalku keretében – Bankman-Friedre is terhelő vallomást tettek.

Így lehet négy évbe sűríteni több mint 100 évet

Az FTX-et (az FTX.COM kriptotőzsdét és az azt üzemeltető FTX céget) 2019 májusában alapította egy volt Google-alkalmazott, Gary Wang (a mostani perben a vád egyik koronatanúja), és gyerekkori haverja, a korábban a Wall Streeten brókerkedő Sam Bankman-Fried. Egyben biztosan nagyon jók voltak együtt: a meggyőzésben. A legnagyobb VC-k tolták a pénzt a vállalkozásba (Tiger Global Management, SoftBank, Temasek, Greylock Capital Management stb.).

A cég egyik nagy vonzereje lehetett, hogy Bankman-Fried a kriptoökoszisztéma szigorú szabályozásának apostolaként lépett fel, és azt propagálta, hogy vállalatát is ilyen elvek alapján építi. Az FTX-et 2021 végén 25 milliárd dollárra értékelték, majd újabb befektetésekkel 2022 tavaszán már 32 milliárd körül járt.

Ez szédületes tempó, de a bukás még gyorsabb volt. 2022 tavaszán a teraUSD és a luna bedőlése ismét ráirányította a figyelmet a kriptopiac problémáira. A negatív befektetői hangulat és a körbetartozások a legnagyobb szereplőket is a csőd szélére juttatták. A megrémült befektetők az FTX-től is vitték volna a pénzüket, csakhogy azt a cég nem tudta visszaadni, részben mert Bankman-Friedék ügyesen elcsalták – amiről most már papírjuk is van.

A pénz elcsalásában fontos szerep jutott az FTX kriptotőzsdéhez szorosan kapcsolódó Alameda Research-nek, amely Bankman-Fried saját kriptós befektető cége volt. Az FTX kódját megbuherálták, így az Alameda mások számára láthatatlanul és korlátlanul használhatta az FTX-ügyfelek pénzét (nem csak a kriptós befektetéseiket, hanem a fiat pénzüket is). A kód módosítása lehetővé tette, hogy az Alameda bármikor felvehessen bármekkora hitelt az FTX-től függetlenül attól, hogy mekkora fedezetet tud felmutatni. Ez a módosított kód volt egyébként az egyik fontos "tárgyi" bizonyíték, ami alapján Bankman-Friedet megvádolták csalással, és le tudták tartóztatni. Az is kiderült, hogy az Alameda a pénzt főleg kockázati befektetésekre, luxusingatlanokra, sportszponzorációra és politikai adományokra használta. Bankman-Fried célja valószínűleg az volt, hogy az FTX-et minél jobban elfogadtassa a mainstream piacokkal.

Kérdés, hogy az FTX-vezérrel váró brutális büntetés segít-e tisztulni a kripto-ökoszisztémát, vagy azt továbbra is a Bill Gates megfogalmazta "nagyobb bolond" elmélet hajtja.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.