A magyarországi digitalizációs törekvéseket támogató együttműködés keretében a cégek öt év alatt minimum 72 milliárd forintot áldoznak a hazai távközlési hálózat fejlesztésére.

Együttműködési megállapodást írt alá a kötött a kormány nevében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Yettel Magyarország és a Cetin Hungary vezetőivel. A szerteágazó együttműködési megállapodás egyik legfőbb pontja a hazai távközlési infrastruktúra fejlesztése. A dokumentumban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

A hazai digitalizációs törekvések erősítését célzó partnerség részét képezik továbbá kiberbiztonsági és innovációs kezdeményezések, valamint egyetemi együttműködés is.

5G-t mindenhová!

A megállapodásról kiadott vállalati sajtóközlemény kiemeli: "az elmúlt évtizedekben a hazai mobilhálózatok mindig a nemzetközi élmezőnybe tartoztak, így a következő évek célja, hogy az 5G hálózatok is minél szélesebb kör számára hozzák el a mobilitás és a nagy sávszélesség előnyeit".

A Yettel és a Cetin többek közt azt vállalja, hogy 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajt végre. Ennek hatására "jelentősen, akár 99 százalékra növekedhet" az országos 5G lakossági kültéri lefedettség.

A megállapodás egy nem elhanyagolható eleme az is, hogy az állam jövő évtől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót.

Fontos szektor 

Az MTI beszámolója szerint a megállapodás kapcsán Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a telekommunikációs szektor fontos a kormány számára, a digitális technológiák pedig alapjaiban változtatják meg az életet. A digitális gazdaság már a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált - mondta a tárcavezető.

A nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint ezzel a kormány és a Yettel együttműködése új szintre lép, a cég megbízható partnere a kormánynak. A mostani megállapodás folytatása a mobilhálózat fejlesztéséről szóló korábbi, 2013-asnak.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.