Nyilvánosságra hozták a kitiltási menetrendet. A kezdő- és végpont nem változott.

Nyáron döntött a brit kormány, hogy engedve az amerikai nyomásnak véglegesen kitiltja a Huaweit a brit távközlési hálózatokból. A héten közzétették a "huaweitelenítés" menetrendjét is.

Az már nyáron tudható volt, hogy az akció 2021-ben indul, és hat évet szán arra Nagy-Britannia, hogy a Huawei eszközeit végleg kivezesse távközlési hálózataiból. Ez azt jelenti, hogy 2027-ig az olyan infrastruktúrákban is le kell cserélni más szállítók gyártmányaira a hálózati berendezéseket, ahol mindvégig Huawei-eszközöket használtak. Ez még olyan, Európában kevésbé fontos hálózatieszköz-gyártókat is helyzetbe hoz, mint a japán NEC.

Szolgáltatást sem lehet venni

A kormány úgy hozta meg a döntését, hogy a brit kiberbiztonsági központ, az NCSC (National Cyber Security Centre) nyilvánosan soha nem állította, hogy talált volna kémkedésre utaló jeleket a Huawei eszközeiben. Ellenben az többször is előkerült a jelentéseiben, hogy a Huawei eszközei veszélyt jelentenek, mert a vállalatnál a mérnöki munka minősége alacsony szintű, a folyamatai pedig átláthatatlanok. Meg persze rendere felmerült az a vád is, hogy a kínai törvények szerint arra kényszeríthető, adjon át ügyfeleiről adatokat a kormányának. Mindezt megfejelte az amerikai embargó, ami miatt a kínai gyártó létfontosságú alkatrészekhez nem férhetett hozzá, és ez újabb kockázatot jelentett a Huawei-eszközök használóinak.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok megerősíti azt az eredeti tervet, hogy 2021 szeptemberétől tilos lesz a már meglévő Huawei-eszközöket telepíteni az 5G-s hálózatokban, kiszervezett szolgáltatásmenedzsmentet azonban már áprilistól tilos lesz venni a kínai cégtől. A szabályok megsértőire súlyos, a vétkesek forgalmának 10 százalékáig kiszabható pénzbüntetés vár.

Boris Johnson kormányának digitalizációért felelős minisztere, Oliver Dowden szerint a világ egyik legbiztonságosabb távközlési rendszere jöhet létre az intézkedés nyomán. A brit kormány az egész folyamat levezénylésére 250 millió fontot (kb. 100 milliárd forintot) szán. Lesz is feladat bőséggel. Bonyolultabb lesz például a régi berendezések frissítéseinek telepítése. A jövő évtől csak olyan frissítés telepíthető, amit a kibervédelmi központ utasításai alapján a HCSEC (Huawei Cyber Security Assessment Center) átvizsgált és engedélyezett.

A brit kormány menetrendje szerint december 31-e után nem lehet Huawei-eszközöket vásárolni, tavasztól lép érvénybe a már említett szolgáltatásokra vonatkozó tilalom, szeptembertől pedig az új eszközökre vonatkozó telepítési tilalom. Két év alatt 35 százalék alá kell vinni a kínai gyártó súlyát a brit 5G-s hálózatokban, amit 2023 januárjától újabb szigorítások követnek majd.

Mobilitás

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.