Júliusban bejelentették, hogy szeptember elsejétől vége, aztán augusztusban, hogy mégsem. Most kiderült: már csak egy hónapja van a klasszikus Skype-nak.

Július óta kacskaringós utat járt be a Skype-kommunikáció a Microsoftnál. Mint azt akkor megírtuk, a vállalat bejelentette, hogy a klasszikus 7-es verzió támogatását megszünteti szeptember elsejével. Ám a felhasználók fellázadtak: alapvetően nem az újdonságok ellen volt kifogásuk, hanem hogy az átfazonírozással együtt pár régi funkciót is beszántottak a fejlesztők, ráadásul az átállásra nagyon kevés időt hagytak.

Végül a vállalat meghátrált, és bejelentette, hogy marad a régi Skype – egy ideig. Azt azonban nem részletezték, hogy pontosan meddig. Ám most fény derült erre is.

Novemberben jön a vég

A Microsoft csupán a július közepén publikált eredeti blogbejegyzéshez csapott egy rövid frissítést, amiben közölte: november elsejével leáll a régi Skype-verzió támogatása, de folyamatosan dolgoznak azoknak a funkcióknak a fejlesztésén-visszahozásán, amiket a felhasználók leginkább hiányoltak az 8-as verzióból. A támogatás leállítása két lépcsőben történik. November 1-én a desktop, majd két héttel később a mobilon és tableten futó változat húzza le a rolót.

Bár az augusztusi bejelentés után sokan reménykedtek abban, hogy a Microsoft hosszabb kifutást ad a klasszikus változatnak, reálisan nem sok esély volt erre. A szeptember elején kiadott egyik legfontosabb hiánypótlás, a beszélgetésrögzítés lehetősége is kizárólag a  8-as Skype-on használható (az már külön pikáns, hogy amikor bejelentették, épp Windwos 10-en nem lehetett elérni a funkciót, miközben az androidos, a Mac OS-es és iOS-es, valamint a linuxos változat is támogatta).

Sok felhasználó sérelmezte a felület átalakítását is. Nehézkesnek, túlbonyolítottnak találták. Végül a Microsoft ebben is hajlott a kompromisszumra, hogy ne veszítse el a csevegőprogram régi felhasználóit.

Arra jó volt a mini szappanopera, hogy jobban figyeljenek

A felhasználók felháborodása arra jó volt, hogy a Microsoftnál kicsit jobban odafigyeltek arra, hogy mint mondanak a legelkötelezettebb felhasználók, és milyen igényeket fogalmaznak meg. A vállalat azóta sokkal aprólékosabban kommunikálja, hogy pontosan milyen funkciókon dolgoznak a programban.

Az augusztusi bejelentés óta több apróságot is javítottak-cseréltek-fejlesztettek. Az ingyenes hívásrögzítés mellett a legfontosabb ezek közül a végpontok közötti titkosítás lehetősége.

Mobilitás

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.