Árak, megjelenési idők, funkciók; minden, amit már tudni lehet az új készülékekről.

A Google rebrandeli új okostelefonjait, így az eddig megszokott Nexus márkanév alatt több készülék már nem jön a piacra. Az új kommunikációs eszközök Pixel elnevezés alatt futnak majd; ráadásul mindjárt kettő lesz belőlük. A Pixel és Pixel XL egyaránt októberben jön, vagyis egy hónappal a küszöbön álló – egészen pontosan ma esedékes – iPhone 7 bemutatkozó után. Mindjárt a második őszi hónap elején: a beszámolók szerint negyedikére időzíti a Google az új modellek indulását.

Ugyan egyelőre nem tudni, milyen áron kerülnek forgalomba a Pixelek, a Nexus 6P 32 és 64 GB-os változatának ára jó kiindulási alap lehet. Előbbi 500 fontos, utóbbi 550 fontos összegért debütált, ami átszámítva 180 és 200 ezer forintot jelent.

Építsd magad
Noha a moduláris felépítésű, elemenként összerakható mobiltelefonok koncepciójának kutatását felfüggesztette a Google, a koncepció nem halt meg teljesen. Az LG G5 telefonja kapcsán mutatta be a moduláris bővíthetőség lehetőségét, mely habár nem aratott osztatlan sikert a felhasználók között, a vállalat mégis elkötelezte magát a koncepció továbbvitele mellett, jelentette be az LG Hong Kongban.

Hasonlóval kísérletezik a Lenovo is a Moto Z kapcsán: a telefon extra akkumulátorokat és a hangkeltés tekintetében történő upgrade funkciókat kínál a hátlap cseréjével. Ellentétben a G5-tel, melynél az akkumulátort el kell távolítani a modulok cseréjéhez, a Moto Z esetében mágnesek segítségével történik a csatlakoztatás.

Na de ki készíti?

Az új eszközök gyártója egyelőre a nagy titkolózás miatt nem ismert, a Google pedig hivatalosan nem is közölt semmit ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor a spekulációk szerint a HTC-re esett az amerikai keresőóriás választása, amit az is alátámaszt, hogy a kínai vállalat nemrég írt alá egy hároméves megállapodást az Alphabettel, a Google ernyőszervezetével.

Mindeközben hír érkezett arról is, hogy a keresőóriás új, 7 inch képátlóval bíró táblagépét a Huawei céggel közösen hozzák tető alá, sőt, arról is írtak egyes források, hogy a Google saját maga rakhatja össze okostelefonját.

Az Android Police révén az is tudható már, hogyan fognak kinézni az új modellek. Ezek azonban nem hivatalos képek, úgyhogy a végleges változat külseje eltérhet a képen látottól. A hátlapon található három apró lyuk körül még nagyobb a bizonytalanság, hiszen ezek bármit rejthetnek. Lézeres fókusztól kezdve, a mikrofonon át egy második érzékelőig – a spekulációk köre igen széles.

Jelenlegi ismereteink szerint ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik majd a Google Pixel. A két modell egyébként gyakorlatilag ugyanúgy fog kinézni, attól eltekintve, hogy az XL változat - nem meglepő módon - nagyobb lesz. Feltételezések szerint 5 és 5,5 inch képátlóval bírnak majd az AMOLED kijelzők.

Ami a váz alatt rejlik

Kőbe vésve még ezek az információk sincsenek, de valószínűleg a Qulacomm Snapdragon 821 processzorára fognak alapulni a Pixelek. 4 GB RAM, 32-128 GB tárhely illetve 12 megapixeles duál és 8 megapixeles frontoldali kamera jellemzi őket. A nagyobb modellben 13 megapixeles felbontású lehet a hátoldali kamera.

Az India Today még az akkumulátor kapacitását is tudni véli. Eszerint a Pixel 2 770 mAh, a Pixel XL pedig 3 450 mAh kapacitású telepekkel bír majd, de a készülékek üzemidejére vonatkozó becslések még ezek ismeretében sem vállalkozott senki.

Természetesen Android 7.0-ra alapulnak majd az okostelefonok. A Nougat számos új funkciót hoz, többek között osztott képernyős üzemmódot, megerősített biztonsági képességeket (például file-alapú titkosítást) és a Vulkan API támogatását (bővebben itt). A mobil operációs rendszer támogatja a Google Android alapú Daydream virtuális valóság platformját – erről részletesebben itt tájékozódhat.

Mobilitás

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.