Az eddig Pixel és Pixel XL okostelefonokhoz kötött Google Assistant mától kezdi hódító útját a különböző Android Nougat és Marshmallow eszközökön.

Most lendül be igazán a Google személyi asszisztense: az Apple Siri vagy az Amazon Alexa mesterséges intelligenciájával konkuráló megoldás eddig csupán a Google két Pixel okostelefonján volt elérhető, de a hét második felétől kezdve indul a partnerek eszközeinek frissítése. Elméletileg minden olyan készülék megkaphatja az update-et, melyen az Android legalább 6.0-s változata (Marshmallow) fut.

Egyesítheti erőit a Samsung és a Google
A mesterséges intelligencia a közös pont: az egymással gyakran rivalizáló vállalatok összefoghatnak az MI jobbá tétele érdekében.

Ha a Pixelben debütált Google Assistant sikeres lesz, akkor a Samsung megkapja a fejlett mesterségesintelligencia-képességeket, a Google pedig még több adathoz jut hozzá, melyet szintén felhasználhat MI-je fejlesztéséhez.

Angol nyelvűek előnyben

Egyébként annak ellenére, hogy Google Pixel exkluzívnak indult a digitális asszisztens, egy ideje már elérhető volt a szolgáltatás az Allo-n keresztül az összes, 4.1-es vagy annál újabb Androiddal bíró eszköz számára. Emellett az Android TV 6.0 vagy annál újabb eszközök is támogatták, sőt, rövid időre még egy alfaváltozatú app formájában a Pixelen kívüli okostelefonok számára is hozzáférhető volt (ezt a lehetőséget aztán nagyon gyorsan megszüntette a Google).

Visszatérve a napokban történtekre: sajnos egyelőre nem tudni pontosan, hogy mely készülékeket érinti azonnal a frissítés. A gyártói listát azonban már közzétette a vállalat: a Samsung, a Sony, a HTC és a Huawei okostelefonjainak egy részén nagy valószínűséggel meg fog jelenni. Feltételezések szerint a Samsung Galaxy S7, az LG V20 és a HTC 10 szinte biztosan részesül a Google digitális asszisztense jelentette előnyökből. Ezt támasztja alá, hogy a barcelonai Mobile World Congress-en demózott szolgáltatást ezeken az eszközökön tárta a kíváncsi érdeklődők elé fejlesztője.

A keresővállalat közlése szerint induláskor főként az angolszász országokra – Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália) koncentrálnak (érthető okokból). A hazai piacon nem tudni, mikor válik általánossá a Google Assistant használata (eltekintve a nyilvánvaló nyelvi korlátok jelentette gátló tényezőtől).

Digitális inasok mindenütt

Tavaly októberben leplezte le mesterséges intelligenciájára alapuló digitális személyi asszisztensét az amerikai keresővállalat, mely a korábbi Google Now-t hivatott leváltani. Elődjéhez képest sokkal személyre szabottabb kommunikációt kínál. Mindennapi életünk szervezését teszi könnyebbé, például készíthetünk vele bevásárlólistákat, foglalhatunk szállást vagy repülőjegyet, képes megválaszolni szinte bármilyen kérdést – és mindezt szóban. A fejlett hangelemző képességének köszönhetően mostanra elég jól érti a(z angol) beszédet, így egyfajta digitális komornyik szerepét tölti be az erre fogékonyak életében.

A Google Assistant tulajdonképpen az információkeresést teszi emberközelivé. Az Apple Siri és a Microsoft Cortana vetélytársaként bevezetett személyi asszisztens által alkalmazott mesterséges intelligencia korábbinál hatékonyabb kihasználásától azt várja fejlesztője, hogy a felhasználókat számos területen segíti majd. Sunder Pichai, a vállalat CEO-ja pedig úgy fogalmazott: „Az első a mobil világából az első az MI világába tartunk”.

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.