Egészen különlegesen viselkedik az a pár napja felfedezett "kártevő", amelyiknek egyelőre egyetlen felfedezett hatása az, hogy megtisztítja a számítógépet más nem kívánt elemektől.

Az internetes fenyegetések évről évre komoly gondokat okoznak a felhasználóknak világszerte. Nemrégiben a zsarolóvírusoknak volt egy nagy menete, legújabban pedig már nem is csak adatokat, hanem erőforrásokat is megcéloznak kódjaikkal a hekkerek. A dolgok internete miatt egyre több célpontra találó botneteket pedig nem győzik lekapcsolni a hatóságok és a biztonsági cégek szakemberei. Ilyen háttér mellett viszont egészen üdítő az a kártevő megjelenése, amelyik amolyan internetes Robin Hoodként funkcionál.

Betör, hogy kitakaríthasson

Egyelőre nem teljesen világos, hogy egy névtelen igazságosztó, vagy éppen kódolási hiba áll-e a háttérben, de az biztos, hogy a múlt héten furcsa aktivitásra bukkantak a 360Netlab szakértői. Az Fbot névre keresztelt botnet a hírhedt Satori leszármazottjának tűnik, amely egyébként a még hírhettebb Mirai variánsa. Utóbbi kettő az elmúlt években sok százezer, sőt milliós nagyságrendben fertőzött meg számítógépeket. Az Fbot viszont nem zsarolóvírusok elterjesztésében, vagy túlterheléses támadások megtervezésében érdekelt, hanem a takarításban.

Az Fbot meglehetősen egyszerűen működik. Miután megszerezte a kellő jogosultságot a gépen, elkezdi keresni egy másik botnet, a com.ufo.miner nyomait. Ha rábukkan a kriptovaluta titkos bányászását végző kollégára, akkor azt szépen kipurgálja a rendszerből. Hogy a történet még szürreállisabb legyen, az Fbot a fenti munka elvégzése után még magát is eltakarítja a számítógépről.

Fegyvere van, de nem használja

Ugyan a Miraitól származó arzenálja tartalmaz DDoS-támadások indítására használható modulokat, ennek bevetéséről egyelőre nem találtak semmiféle bizonyítékot a szakértők. Ettől még persze simán lehet, hogy nem fehérkalapos jótevő áll a háttérben, hiszen a konkurencia eltakarítása egyfajta bandaháborúnak is értelmezhető, ahol az Fbot csak előkészíti a gépet arra, hogy saját igényei szerint használhassa azt. Ennek a teóriának persze némileg ellentmond az, hogy magát is törli a rendszerből, de biztos, ami biztos, érdemes lesz odafigyelni rá.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

 

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.