Egészen különlegesen viselkedik az a pár napja felfedezett "kártevő", amelyiknek egyelőre egyetlen felfedezett hatása az, hogy megtisztítja a számítógépet más nem kívánt elemektől.

Az internetes fenyegetések évről évre komoly gondokat okoznak a felhasználóknak világszerte. Nemrégiben a zsarolóvírusoknak volt egy nagy menete, legújabban pedig már nem is csak adatokat, hanem erőforrásokat is megcéloznak kódjaikkal a hekkerek. A dolgok internete miatt egyre több célpontra találó botneteket pedig nem győzik lekapcsolni a hatóságok és a biztonsági cégek szakemberei. Ilyen háttér mellett viszont egészen üdítő az a kártevő megjelenése, amelyik amolyan internetes Robin Hoodként funkcionál.

Betör, hogy kitakaríthasson

Egyelőre nem teljesen világos, hogy egy névtelen igazságosztó, vagy éppen kódolási hiba áll-e a háttérben, de az biztos, hogy a múlt héten furcsa aktivitásra bukkantak a 360Netlab szakértői. Az Fbot névre keresztelt botnet a hírhedt Satori leszármazottjának tűnik, amely egyébként a még hírhettebb Mirai variánsa. Utóbbi kettő az elmúlt években sok százezer, sőt milliós nagyságrendben fertőzött meg számítógépeket. Az Fbot viszont nem zsarolóvírusok elterjesztésében, vagy túlterheléses támadások megtervezésében érdekelt, hanem a takarításban.

Az Fbot meglehetősen egyszerűen működik. Miután megszerezte a kellő jogosultságot a gépen, elkezdi keresni egy másik botnet, a com.ufo.miner nyomait. Ha rábukkan a kriptovaluta titkos bányászását végző kollégára, akkor azt szépen kipurgálja a rendszerből. Hogy a történet még szürreállisabb legyen, az Fbot a fenti munka elvégzése után még magát is eltakarítja a számítógépről.

Fegyvere van, de nem használja

Ugyan a Miraitól származó arzenálja tartalmaz DDoS-támadások indítására használható modulokat, ennek bevetéséről egyelőre nem találtak semmiféle bizonyítékot a szakértők. Ettől még persze simán lehet, hogy nem fehérkalapos jótevő áll a háttérben, hiszen a konkurencia eltakarítása egyfajta bandaháborúnak is értelmezhető, ahol az Fbot csak előkészíti a gépet arra, hogy saját igényei szerint használhassa azt. Ennek a teóriának persze némileg ellentmond az, hogy magát is törli a rendszerből, de biztos, ami biztos, érdemes lesz odafigyelni rá.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

 

Biztonság

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.