Miután a Google I/O-n bejelentették, el is indult a mobil operációs rendszer bétatesztje.

A koronavírussal terhelt Google I/O sok újdonsága közül a legtöbben valószínűleg az Androiddal kapcsolatos információkat várták. Bár Sundar Pichai vezérigazgató a keresésnek és felhős szolgáltatásoknak (Meet, Classroom stb.) is bőven szentelt teret, a hangsúly az Android 12-es kiadásán volt.

Az új verziót azért is várhatták sokan, mert a Google hét év után átszabta az operációs rendszer dizájnnyelvét (2014-ben jelent meg a Material Design), amivel a Google szerint minden eddiginél testre szabhatóbb operációs rendszert kapunk a mobilunkra (már ha nem iPhone-nal virítunk).

Fontos a dizájn? De még mennyire!

A dizájnnyelv neve Material You, és ennek megfelelően szinte bármit átszabhatunk a rendszerben (persze erős korlátok között). A Google ügyesen rejtegette, a fejlesztői béták alapján sem lehetett róla sokat tudni, de hamarosan élőben is láthatjuk a lehetőségeit, ha megjelennek a 12-es Androidot futtató Pixel telefonok. A bemutató alapján a legapróbb részletekig szabályozhatjuk, mi hogyan jelenjen meg a telefonon. Ehhez jön egy új, gyors beállítási panel, és záróképernyő is.

Automatikus témaválasztó hangolja össze a háttérkép és a rendszer színvilágát. Az összkép színesebb lesz ugyan, de magához a menüstruktúrához nem nyúltak hozzá drasztikusan. Mintha az lett volna a cél, hogy minél színesebb-szagosabb játékszernek érezze a felhasználó a telefonját, amivel szívesen elbabrál. Az animációs opciót megtartották, de komoly optimalizálás mellett, amivel az alapszolgáltatások processzorigénye ötödével csökkent – természetesen a Google számításai szerint. Emellett gyorsult az alkalmazásindítás is.
 

Material You: a színek harmóniája


Bár a felület milyensége fontos az eladhatóság szempontjából, technikailag, illetve a mobilok fejlődési iránya szempontjából fontosabb, hogy a Google Pay-t, illetve az okosotthonos rendszereket a korábbinál szorosabban integrálták az Androiddal, így az együttműködés várhatóan zökkenőmentesebb is lesz. Szintén ilyen újdonság a Google Assistant, amit úgy tett alapértelmezetté a Google, hogy nem lesz folyamatosan bekapcsolva, viszont a bekapcsológomb hosszú nyomásával azonnal lehet aktiválni (ezt a módszert használja az Apple, de még az Android-világban sem újdonság, mert a Samsung is alkalmazza a Galaxyknál).

Szélesebb alkalmazhatósághoz magasabb biztonsági szint

A biztonság megerősítéséért is tettek lépéseket a Google fejlesztői. Az 12-es kiadás kap egy Privacy Dashboardot, ami nagyban egyszerűsíti az egyes alkalmazások jogosultságainak ellenőrzését, beállítását, sőt azt is megtudhatjuk, hogy melyik alkalmazás mikor és milyen adathoz fér hozzá. Az állapotsoron meg is lehet jeleníteni, ha egy alkalmazás hozzáfér a mikrofonhoz vagy a kamerához. Ahol lehetett, az adatvédelmi beállításokat is árnyalták, például megadható, hogy egy alkalmazás milyen pontossággal (pontos helytől a település szintjéig) lássa geolokációs adatainkat.

A gyári galéria kap egy jelszóval/azonosítóval nyitható biztonságos területet a bizalmas képek tárolására. Emellett a fejlesztők is kaptak egy új lehetőséget arra, hogy az alkalmazásaik helyi szinten dolgozzanak fel adatokat. Ez az Android Private Compute Core nevű biztonsági réteg.

A most elindult bétatesztelési szakasz után ősszel várható a végleges rendszer kiadása.

Mobilitás

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.