A vállalat nehézségeinek áldozatul esett a WebThings IoT-keretrendszer. A fejlesztés független open source projektként megy tovább, és a Mozilla segít is az átállásban.

A napokban több projektjét is leállította Mozilla. A hétvégén jelentették be, hogy kiszállnak a WebThings IoT-keretrendszer fejlesztéséből. Maga a projekt nem áll le, de a jövőben a Mozillától függetlenül, önálló nyílt forráskódú projektként fut majd. Az ok erőforráshiány.

Ez már a harmadik olyan fejlesztés, amit erőforrások hiányában kénytelen elengedni a vállalat. Pár nappal korábban jelentette be a Firefox Send és a Note szolgáltatások végleges leállítását. A Sendet egyébként nyár közepétől amúgy is leállították biztonsági okokból – akkori tervek szerint még csak átmenetileg –, mert kiderült, hogy malware-ek küldésére is előszeretettel használták kiberbűnözők.

Fontos iránya volt az IoT-nak

A közlemény szerint az alapítvány fokozatosan száll ki a projekt irányításából, és adja át azt a fejlesztői közösségnek. Bár a változások a projekt infrastruktúráját is érintik, a Mozilla azt ígéri, hogy mindez a WebThings Gateway működésére nem lesz hatással. Mindössze annyi változik, hogy az okosotthon gateway firmware-t a jövőben a WebThings közösség szállítja.

Megszűnik azonban december 31-ével az a lehetőség (ez az egyik infrastruktúrát érintő kérdés), hogy a gatewayt távolról, a Mozilla biztonságos alagútszolgáltatását használva a *.mozilla-iot.org domainen keresztül is el lehessen érni. A független projekt beindításához a Mozilla annyi segítséget ad, hogy kezdetben a Mozilla IoT-csapatának két tagja irányítja a fejlesztést, valamint a cég felületein érhetők el a projekttel kapcsolatos információk, kommunikációs felületek stb.

A projekt nagyon fontos fejlesztési irány volt az okosotthon-fejlesztésekben, mert arra tett kísérletet a WoT (Web Of Things) szabványra építve, hogy gyártó- és platformfüggetlenül módon, szabványos adat- és API-modellekel biztosítson átjárást az okosotthon-eszközök között. 2018-ban Project Things néven indult a fejlesztés: olyan eszközt akartak készíteni, hogy Raspberry Pi-vel a buherátorok építhessenek maguknak saját IoT-gatewayt a csatlakoztatott eszközök internetről történő irányítására. Ebből a kísérletből nőtt ki tavalyra a WebThings, ami az okosotthon-eszközök egy átfogó webalapú rendszere lett volna. A csatlakoztatott eszközök (termosztát, kamera, okoszár stb.) közti kapcsolatot az biztosította volna, hogy minden eszköz kap egy URL-t az interneten, miáltal elérhetővé és összekapcsolhatóvá válik más hasonló eszközökkel.

Bár a koncepció nem volt rossz, mivel a W3C már meglévő szabványaira épült, kereskedelmi terméket ebből sem sikerült csinálnia a Mozillának.

Januártól tart a nadrágszíj meghúzása

A Mozilla tavaly kinevezett vezérigazgatója, Mitchell Baker új pályára akarja állítani a céget (a Mozilla egy nonprofit alapítvány, amelynek tulajdonában van a fejlesztést és értékesítést ténylegesen végző Mozilla Corporation). A tervekben szerepelnek fizetős szolgáltatások és némi költségcsökkentés is. Idén januárban elküldtek 70 embert, és Baker már akkor elismerte egy belső levelében, hogy nem minden a tervek szerint alakult. Alábecsülték például a jövedelemtermelő új termékek piacra viteléhez szükséges időt, így nem jött is be az a bevétel, amivel 2019-ben számoltak.

Aztán jött a járvány, és augusztusban már 250 ember, az alkalmazottak negyede került lapátra. A koronavírus-járvány azonban legfeljebb erősítette a Mozillának azt az amúgy is régóta létező problémáját, hogy eddig egy vezetőjének sem sikerült összeegyeztetnie a nyílt forráskódú, aktivista szemléletet az üzlettel.

Piaci hírek

Az e-sportban születnek meg a jövő hirdetései

Jönnek a játékokon túlmutató alkalmazások, az interaktív audio tartalmak és a fejlett kontextuális hirdetések.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.