Itt az idő kézbe venni a cloudszolgáltatások könnyen elburjánzó büdzséjét. Fűnyíróelv vagy a teljes hátraarc helyett van jobb megoldás.

Egy hete körbejártuk, mi igaz a felhő költségelőnyéből a helyben üzemeltetett rendszerekkel szemben. A felvetett kérdésekre a FinOps adhat választ, ezt az egyre jobban felívelő trendet vizsgáljuk meg ebben a cikkben.

Mi is az a FinOps?

Tulajdonképpen egy, a szervezet által használt cloud szolgáltatások infrastruktúráinak és költségeinek megosztott felelősségét hirdető vezetési gyakorlat. Népszerűségének robbanásszerű növekedését annak köszönheti, hogy a válságból válságba tartó világgazdaság szereplői ráeszméltek: minden egyéb pozitívuma mellett a felhőszolgáltatásoknak költségoldalról is muszáj előnyöket biztosítania. Az elmúlt másfél-két évben akkora hangsúlyt kapott a cloud pénzügyi vonzata az IDC szerint, hogy számos esetben még a biztonság fontosságát is megelőzte.

Szintén az IDC rövid felmérése világított rá: a kezdetben tervezett költségekhez képest a vállalatok közel kétharmadának többe került a felhőre való átállás. Karöltve a felhőfelügyeleti lehetőségek szükségesnél alacsonyabb szintű kihasználásával, a büdzsé mintegy 30 százalékát eltékozolták a vállalatok. Ez a pazarlás azonban a szűkösebb IT-költségkerettel, a magas inflációval és a recesszió fenyegető rémével egyszerűen megengedhetetlenné vált mostanra.

Különösen annak tükrében válik ökölszabállyá ez a megállapítás, ahogy a cloud egyre dominánsabb részt képvisel a teljes IT-költségvetésben. Ezzel párhuzamosan, a demokratizálódó erőforrás-hozzáférés és a decentralizált költési döntések, illetve a felhasználásalapú árazás miatt nehezebben tartható kézben a büdzsé a hagyományos módszerekkel. Ugyanakkor a növekvő felhőkiadások sokkal kevésbé jelentenek gondot, ha az informatikai vezetők szorosan nyomon követhetik a költségeket, képesek azokat kezelni és látják azok megtérülését. Itt lép a képbe a FinOps: ahelyett, hogy fűnyírószerűen csökkentenék a clouddal kapcsolatos kiadásokat vagy megszüntetnék használatát, a FinOps lehetővé teszi az optimális út megtalálását.

Csak a felesleges költéseket vágjuk vissza!

A FinOps nem egy újabb vezérlőpult, hanem az emberekre és eljárásokra koncentráló, hatékony módszertan. Alkalmazása számos szervezetnél vállalatikultúra-váltással jár; korábban berögződött, dinamikusan változó körülmények között már rosszul teljesítő gyakorlatokat iktathat ki. Használatával több információt és nagyobb felügyeletet kap a vállalat felhős környezetén, a lényegre törő betekintéseknek köszönhetően pedig könnyebben tervezhetővé válnak a várható költségek.

A szervezet partnerei felé is előnyként kommunikálható a valóban rugalmas "felhőökonómia", amit az optimalizációs lehetőségek felfedezésével és a kellő lépések – elhagyott erőforrások megszüntetése, digitális környezet szükségekhez jobban igazodó méretezése, cloud erőforrások valós igényekhez igazítása – megtételével lehet elérni. A felhasználók és fejlesztők egyaránt profitálhatnak a munkájuk minőségét javító információbőségből, illetve a javuló együttműködési képességekből.

Mind közül azonban talán az a legfontosabb szempont, hogy a FinOps módszertan alkalmazásával az IT az üzletmenet támogatójává lesz, ahelyett, hogy elsősorban költségtényezőként számolna vele a vezetés.

Besegít a mesterséges intelligencia

Érdemes újra kihangsúlyozni: a FinOps nem eszközgyűjtemény, műszaki vonalvezető, hanem stratégia, vagy, ha úgy tetszik, egy új tudományág. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének eszközök a vágyott célok eléréséhez. Az április végén zajlott, amszterdami KubeCon+CloudNativeCon Europe rendezvényen központi szerepet töltött be a módszertanhoz igazodó, kézzelfogható fejlesztések bemutatása. Mint amilyen például a 2020-ban alapított CAST AI, melynek fejlesztői nem egy újabb költségelemző eszközt akartak létrehozni, hanem egy, a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált kiaknázni képes, azonnal használható motort.

Önműködően képes átvizsgálni a szervezet cloud accountjait, és ugyancsak automatikusan csökkenti vagy alakítja a megfelelő méretűre a felhőhöz köthető költségeket. Fejlesztői szerint ehhez percekre van csupán szüksége, mely idő alatt a CAST AI átnézi és elemzi a szervezet három nagy clouszolgáltatójánál hostolt összes Kubernetes fürtjét.

Az eredmény három, lényegre törő elemből áll össze: az összes költség, a valójában indokolt költség és az optimalizációt elindító gomb triumvirátusával könnyíti meg vállalatok életét a mesterséges intelligencia. Az egyszerűen elérhető hatékonyságnöveléssel valós időben optimalizálja a CAST AI az erőforrásokat – ráadásul nem csupán egyszer, hanem folyamatosan, néhány másodpercenként. Akár 40 százalékos költségmegtakarítás is elérhető vele a fejlesztői szerint.

Hasonló célt szolgál a szállítósemleges OpenCost: a nyílt forrású projekt valós időben képes a konténer- és infrastruktúraköltségek felmérésére és módosítására. A Kubernetes-szakértők által létrehozott eszközzel való kompatibilitást, pontosabban integrációt alig egy hete jelentette be a Microsoft. Látható tehát, hogy a piac legnagyobb szereplői sem maradnak tétlenek a FinOps térnyerésével.

Nem érdemes várni

Rövid távon a FinOps javítja az informatikai rendszerek átláthatóságát és megkönnyíti a felesleges kiadásokon való spórolást. Középtávon viszont már a szervezet felhőirányítási (cloud governance) képességeit is jelentősen növeli, ahogy alapértelmezetté válik a FinOps-látásmód, egyre kevésbé lesznek eltúlzott erőforrásigények, miközben javul a rendelkezésre álló cloudos képességek kihasználása. Hosszú távon pedig olyan vállalati kultúra kialakulására lehet számítani, ahol a felhővel kapcsolatos költségeket mindenki a magáénak érzi. A megtérülés figyelembevétele nem is lesz kérdés, és olyan járulékos hasznokat hozhat, mint a fenntarthatóság növekedése és a karbonlábnyom csökkentése.

Az előnyök annál hamarabb jelentkeznek, minél hamarabb karolja fel a szervezet a FinOps módszertanát. Ideális esetben már a felhőre való átállás tervezésekor megjelenik a közös felelősség alkalmazásának igénye. A felhőalapú költségekkel a lehető leghamarabb meg kell ismertetni a mérnöki munkát végzőket, így gyorsan megértik döntéseik cloudbüdzsére gyakorolt hatásait.

Ugyanakkor nem kell azonnal a teljes informatikai csapatot bevonni, a kulcs inkább a fokozatosságban és folyamatosságban rejlik. Az automatizációs, optimalizációs és monitorozást lehetővé tevő eszközök megismeréséhez és megfelelő alkalmazásához is idő kell. Ráadásul nem egyszeri, hanem állandó a feladat, aminek a szervezet működésének a részévé kell válnia. Amint ez megtörténik, annak előnyéből az egész szervezet profitál.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely az Euro One támogatásával készült. Részletek »

 

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.