Orosz egyetemi kutatók saját közlésük szerint jó erdményeket értek el egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer fejlesztésében, amely fotók alapján értékeli az alanyok személyiségjegyeit.

Két moszkvai egyetem szakemberei egy közös kutatási projekt eredményeire hivatkozva egy olyan MI-rendszer fejlesztéséről számoltak be a Scientific Reports múlt heti közlésében, amely nem csak arra képes, hogy egy szelfi fotó alapján pontos értékelést adjon az alanyok bizonyos személyiségjegyeiről, de erre hatékonyaban képes, mint az ugyanezzel a feladattal megbízott emberi értékelők. A kutatók szerint a technológia felhasználható olyan területeken, mint mondjuk az online társkereső szolgáltatásokban a segítségnyújtás az egymáshoz illő párok meghatározásában, de a kereskedelmi vállalkozásoknak is hasznos lehet az egyes vásárlók személyiségéhez passzoló termékek kiválasztásánál.

A tudósok a Tech Explore beszámolója alapján együtt dolgoznak egy BestFitMe nevű, ugyancsak moszkvai startuppal, amelynek fő tevékenysége a mesterséges intelligencia és a gépi látás alkalmazása az alkalmazottak és az állásokra jelentkezők pszichológiai profilozásában. A most közzétett anyag szerint a kutatás során 12 ezer önkéntes közreműködésével építettek fel egy adatbázist, akik kérdőívek kitöltésével és ehhez összesen 31 ezer szelfi fotó feltöltésével járultak hozzá a személyiségjegyek meghatározásához. A kérdések a Big Five néven hivatkozott személyiségmodell köré épültek, amely a személyiségjellemzők faktoranalitikus rendezésével öt faktorcsoportba sorolja azokat.

Ezek a kifelé fordulás (extraverzió), a barátságosság, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás, illetve a tapasztalatok iránti nyitottságot is kifejező intellektus. A rendelkezésükre álló adatkészletet ezután egy neurális hálózat betanítására használták, amely jó teljesítményt nyújt a személyiségjegyek értékelésében az ellenőrizetlen körülmények között készült képek alapján. Ez elsőre nem tűnik látványosnak, hiszen egyelőre mindössze 58 százalékos pontossággal határozza meg két véletlenszerűen kiválasztott személy egymáshoz viszonyított helyzetét a dimenziókon belül. A találgatásnál viszont bőven eredményesebb, sőt valamivel azt a szintet is meghaladja, ahogy az emberek képesek végrehajtani ugyanezt a feladatot.

Egyelőre ezt is érdemes elosztani kettővel

A humán megfigyelőkről ugyanis elmondható, hogy közeli hozzátartozóik vagy kollégáik esetében sokkal precízebb ítéleteket hoznak, mint ha idegenekről van szó, és a praktikus felhasználásokban nyilván ez utóbbi lenne az érdekes. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia üzembiztosan túlszárnyalja az embereket, ha egy olyan személy értékeléséről van szó, akivel korábban még nem ismerkedtek meg. A beszámolók persze kitérnek rá, hogy a publikáció eredményeit a fenti céges kapcsolatok miatt óvatosan kell kezelni, mivel a BestFitMe éppen egy ehhez hasonló technológia kommercializálásáan érdekelt, és a statisztikai bűvészkedés máskülönben sem idegen az MI-fejlesztések kapcsán közzétett impresszív eredményektől.

Ezzel együtt a dolog érdekességét az adja, hogy a mesterséges intelligencia statikus felvételek elemzésével operál, vagyis a mostani fejlesztés állítólag ilyen módon múlja felül az idegen, de egymással személyesen is találkozó emberek ítéleteinek alaposságát. Ez a pontosság az Mi értékelése és a szelfi fotókhoz tartozó saját értékelések összehasonlításából jön, vagyis tulajdonképpen egy önbevallásos rendszerben érvényes, de ugyanez volt igaz a humán résztvevőkre is. A kutatás egyébként megállapítja, hogy a személyiségjegyek legjobban azonosítható csoportja a lelkiismeretességhez köthető, és a női arcok értékelése kimutathatóan pontosabb, mint a férfiakról készült felvételeké.

Cloud & big data

Elkábeltévésedtek a streamingszolgáltatók

Ugyanazt kínálják, ugyanúgy és ugyanannyiért. Azaz a nagy ígéretekből egyelőre semmit sem valósítottak meg.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.