Az EB szakértői szerint nem feltétlenül van szükség a hatalmas technológiai multik szétdarabolására, mivel az egészséges verseny a fontos adatok interoperábilitásával is biztosítható.

Az amerikai elnökjelölt-aspiránsok kampányában is megkerülhetetlen téma lett az óriásira nőtt technológiai vállalatok feldarabolása, illetve a korábbi összeolvadások és cégfelvásárlások felülvizsgálata. Ahogy arról néhány hete mi is beszámoltunk, a jelöltek közül elsőként Elizabeth Warren demokrata szenátor emelte be programjába a platformsemlegesség kikényszerítését: ennek alapján lehetetlené tenné, hogy egy társaság mondjuk üzemeltetőként és eladóként is jelen legyen egy piactéren, ellehetetlenítve a piaci versenyt.

Ez Warren szerint közvetve a demokratikus társadalom működését is hátrányosan befolyásolja, ennek így új szabályozókat állítana fel a szóban forgó vizsgálatára. A szenátor név szerint is kitért a Facebook és az Instagram vagy a WhatsApp helyzetére, de véleményesnek tartja az Amazon és a Whole Foods felvásárlását vagy a Google és a Nest korábbi akvizícióját is. Tervei között olyasmi is szerepel, mint a felhasználói adatok harmadik féllel való megosztásának alapértelmezett tiltása, ami szintén összefüggésben van az említett felállásokkal.

A versenyképességet féltik a túlszabályozástól

Ez utóbbi azért fontos, mert a Big Tech vállalatok ma már sokkal okosabban használják ki domináns helyzetüket, sem hogy félniük kellene az árképzési gyakorlatok nyomán induló vizsgálatoktól. Az Amazonra például régóta panaszkodnak, hogy e-kereskedelmi platformján elképesztő mennyiségű adatot gyűjt és elemez, erre építve pedig olyan ajánlatokkal tud kijönni, amelyekkel simán hazavágja a többi kereskedőt. A jelenlegi keretek között az ilyen és hasonló dolgok azonban nehezen megfoghatók, ráadásul az esetleges bírságok sokszor már későn jönnek, és utólag már nincsenek befolyással arra, ahogy a koncentrált vállalati erő eltorzította az adott piaci szegmenseket.

Ahogy akkor is írtuk, a javaslat tengerentúli ellenzői éppen a körülményes európai szabályozásra mutogatnak, ami szerintük bebizonyította, hogy a piaci cégek pontosan ezáltal válnak versenyképtelenné, és az európai techvállalatoknk egyelőre nincs rá esélyük, hogy versenyre keljenek a globális amerikai szolgáltatókkal. Ebben látszólag igazuk is van: az adatgazdaságot meghatározó európai cégek között valóban nem találni olyat, amelyik belátható időn belül az Amazon, a Google vagy az Apple kihívójává léphetne elő.

Ezt természetesen az uniós döntéshozók is egyre világosabban látják: legutóbb a német gazdasági miniszter elképzeléseit idéztük, aki az Airbus receptjét követve egységes fellépést sürget az autonóm járművek fejlesztése, az MI és az akkumulátorgyártás, az egészségügyi technológiák és általában az ipar 4.0 trendekben. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a túl nagyra hízott techvállalatok kikényszerített feldarabolását itt sem mindenki látja célravezetőnek: a Reuters csütörtöki beszámolója szerint az Európai Bizottság szakértői között olynok is vannak, akik szerint a szabályozás módosításának azt kellene céloznia, hogy a Google vagy az Amazon kénytelen legyen megosztani bizonyos adatait a versenytársakkal.

Darabolás helyett megnyitnák az adatokat

A hírügynökség Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa mellett dolgozó tanácsadókat idézi, akik a legfontosabb alapvetésnek azt tartják, hogy az új digitális gazdaságban a versenyképesség a megfelelő adatokhoz való hozzáférésre épül. Az adatok átmozgatása az egymással vetélkedő platformok között a legegyszerűbb megoldást jelentené a kvázi-monopóliumok feloldására, vagyis az adatok interoperábilitása azt is szükségtelenné tenné, hogy a szabályozók cégeket daraboljanak fel, miközben az előnyöket mindenki egyformán kihasználhatná.

Mindezzel elutasítják azt a megközelítést is, hogy bizonyos szolgáltatásokat megkerülhetetlennek nyilvánítsanak, és közműszerűen kezdjék szabályozni. Emellett persze a cégfelvásárlások szigorúbb vizsgálatára is szükség van, hogy hatékonyan megakadályozhassák az úgynevezett "gyilkos akvizíciókat", amikor egy piacvezető cég egyszerűen azért vásárolja fel a feltörekvő versenytársakat, hogy kivonja őket az egyenletből.

Ez különösen fontos lenne azokban az esetekben, amikor a felvásárlási célpont nem számít közvetlen konkurenciának, tevékenységét mégis olyan területen végzi, ami szoros kapcsolatban van a felvásárló saját üzletével. A Reuters riportja alapján az uniós szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy elengedhetetlen lesz a szabályozók vizsgálatainak felgyorsítása, mivel a technológiai piac ma már olyan sebességgel változik, amivel a megszokott tempó mellett képtelenség tartani a lépést.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.