A Bloomberg szerint az Apple belép a vásárlási mikrohitelek piacára. Egyből lekonyult a BNPL-piac szereplőinek az árfolyamgörbéje.

Új szolgáltatáson dolgozik az Apple: be akar szállni a "vedd most, fizesd később" (BNPL – Buy Now, Pay Later) piacra, értesült a Bloomberg. A projekthez, amely Apple Pay Later munkanéven fut, a hitelkártyánál, az Apple Cardnál már bevált bevált partnert, a Goldman Sachsot választották, a bank adja majd a hitelezéshez szükséges hátteret.

Az Apple Pay növekedését segítheti

Bár a partner ugyanaz, mint a hitelkártya szolgáltatásánál, az Apple nem akarja a kettőt összekötni, azaz a BNPL az Apple Card nélkül is elérhető lesz. Ellenben az Apple Pay kell hozzá. És ha ettől a szolgáltatástól többen használják az Apple Pay-t, akkor a vállalat jól jár, hiszen az app segítségével lebonyolított vásárlások után jutalékot kap, ami a jelenleg kb. 50 milliárd dolláros éves bevételt termelő szolgáltatási üzletágát fogja tovább növelni.

A konstrukció egyébként ék egyszerű. Amikor a felhasználó Apple Pay-jel fizet, kap egy olyan lehetőségét, hogy a vételárat rövid futamidővel (pár hét) négy részletben kamatmentesen, vagy hosszabb (több hónap) futamidővel kamattal is megfizetheti. Az első konstrukció fantázianeve Apple Pay in 4, a hosszabbé Apple Pay Monthly Installments. Maga a szolgáltatás egyébként csak részben új. Az ugyanis kínál felhasználóinak valami hasonlót, ha Apple Carddal vásárolnak valamilyen Apple-terméket.

Arról ellentmondásosak az értesülések, hogy milyen drága hitelek lesznek ezek (már ha valakinek nem sikerül tartania a rövid, kamatmentes futamidőt). A Bloomberg informátorai évi 30 százalékos kamatról (APR – Annual Percentage Rate) hallottak, de voltak olyan információk is, hogy ennél olcsóbb lesz a hitel.

A BNPL-típusú fogyasztásösztönző szolgáltatásoknak meglehetősen stabil volt a piaca, elsősorban az olyan alternatív fizetési szolgáltatók, mint az Afterpay, a Klarna, a Sezzle vagy PayPal uralták ezt a piacot. Ezeknek a cégeknek az árfolyamán egyből lecsapódott az Apple készülődéséről kiszivárgott hír. Az Affirm és az Afterpay is közel 10 százalékot zuhant. A PayPal olcsón megúszta, az azonnali hatás nem érte el a mínusz 1 százalékot.

Az a várakozás, hogy az új konstrukció újabb lendületet adhat az Apple Pay-nek, nagyon is reális. A BNPL-konstrukciókat a pandémia másfél éve igencsak népszerűvé tette. Az Adobe egy e-kereskedelmi kutatása szerint az év első két hónapjában (azaz nem egy vásárlás szempontjából kiemelt időszakban) 215 százalékkal nőtt a "vedd most, fizesd később" konstrukció piaca. Egy másik, a CNBC által idézett kutatás szerint tavaly már az amerikaiak 44 százaléka vásárolt ebben a konstrukcióban, és ezért 10-20 százalékkal költöttek többet, mintha azonnal ki kellett volna csengetni a termék árát. Mint egy elemző mondta az üzleti lapnak, a BNPL azért népszerűbb, mint a hitelkártya, mert annál egyszerűbb konstrukció, véges futamidejű, igaz, meglehetősen drágák, főleg ha valaki nem tud az ingyenes promóciós idő alatt fizetni, vagy megkésik a részletfizetéssel.

Nem hiteleznek akárkinek

Bár az Apple Pay Later fizetési eszköze az Apple Pay, mint a Bloomberg írja, a vállalat nem hitelez automatikusan és bárkinek. A szolgáltatásba regisztrálni kell, és ehhez meg kell adni egy személyazonosító igazolvány adatait is. Cserébe maga a vásárlás folyamata egyszerűbb lesz, sőt már tesztelnek egy olyan funkciót, amellyel ideiglenes Apple Pay Later hitelkártyákat lehet létrehozni egyedi vásárlásokhoz.

A hírt nem erősítette meg sem az Apple, sem a Goldman Sachs, és a Bloomberg informátorai is azt mondták, hogy a fejlesztést akár még le is állíthatják a vállalatnál. Ugyanakkor a Goldman pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Stephen Scherr a közelmúltban elemzőknek arról beszélt, hogy több lehetőség is kínálkozik az Apple-lel való együttműködésre. A bank számára azért lenne fontos egy ilyen szolgáltatás, mert jó ideje dolgozik azon, hogy megvesse a lábát a fogyasztói banki piacon.

Erre az Apple jó partner. Amellett, hogy eszközei és szolgáltatásai magas presztízsűek, az Apple Pay-jel az amerikai kiskereskedők 85 százalékánál lehet fizetni. A kapcsolat az Apple számára is gyümölcsöző lehet, mivel folyamatosan dolgozik azon, hogy pénzügyi szolgáltatásait bővítse.

Mobilitás

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.