Kontinensünkön (is) felszaporodtak a hírhedt Lazarus csoporthoz köthető kártevővel elkövetett kiberbiztonsági incidensek.

A korábban is sok fejfájást okozó, észak-koreai Lazarus Group tevékenységének fokozódására figyelmeztet a Kaspersky. A biztonsági cég szakértői arra alapozzák, hogy az utóbbi időben felszaporodtak a csoport által használt DTrack malware-hez köthető incidensek.

A backdoorral különösen sok európai és latin-amerikai országban, illetve az USA-ban próbálkoztak be különböző szervezeteknél. Kontinensünkön belül elsősorban Németországban, Olaszországban, Svájcban és Törökországban regisztráltak fokozott aktivitást. A malware-rel leginkább kormányzati szervezeteket, kutatóközpontokat, informatikai- és telekommunikációs szolgáltatókat, továbbá oktatási intézményeket céloznak az elkövetők. 

Az internetes bűnözők a program sikeres telepítésével rengeteg információhoz jutnak a megfertőzött gépről. Többek között lehetőségük adódik a billentyűleütések naplózására, a böngészőelőzmények átnézésre, képernyőképek készítésére, de látják az aktívan futó alkalmazásokat és sok más egyéb rendszerrel kapcsolatos technikai adatot. Mindezek tetejébe a DTrack képes parancsok futtatására is, így az értékes állományok továbbítása sem akadály.

Szinte minden a régi

A Kaspersky vizsgálata alapján a károkozó nem sokat változott azóta, hogy 2019-ben első ízben felfedezték. A friss figyelmeztetést az indokolja, hogy az utóbbi időben sokkal szélesebb körben vetették be az eszközt. A biztonsági cég az indítékkal kapcsolatban egyértelműen az anyagi haszonszerzést jelölte meg.

Utóbbi egyáltalán nem meglepő, hiszen a nemzetközi szankciók miatt meglehetősen szűk pályán mozgó észak-koreai rezsim rendszeresen kibertámadásokkal igyekszik betömni a költségvetési lyukakat. A Canalys idén januárban kiadott jelentése szerint például csak tavaly 400 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült begyűjteni ilyen illegális módszerekkel.

Biztonság

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.