A kód elemzése során kiderült, hogy a WannaCry egy észak-koreai hackercsoporthoz köthető.

Bizonyítékot találtak IT-biztonsággal foglalkozó kutatók, hogy mégiscsak államilag szponzorált támadás volt a WannaCry elmúlt hétvégén lezajlott ámokfutása. Mivel szerte a világon szedte áldozatait a ransomware, 150 országban végzett pusztítást, ezért korábban arra az álláspontra helyezkedett a szcéna, hogy valószínűleg „csak” valemilyen szervezett bűnözői csoport állhat mögötte. Nos, ez nem igaz.

Folyik a nyomozás

Neel Mehta, a Google biztonsági kutatója (fenti képünkön) fedezte fel azt a számítógépes kódot a WannaCry malware egyik korai változatában, ami gyakorlatilag egy az egyben megegyezik a Lazarus Group nevű hackercsoport által használttal. Utóbbi pedig egyértelműen az észak-koreai rezsimhez köthető csoportosulás. Mehta egy 2015-ben felfedezett, a Lazarus Group által használt hátsó kapuban és a napokban hírhedtté vált zsarolóprogramban azonosította a megfelelő kódrészleteket.

Egészen pontosan a WannaCry egy korábbi verziójában találhatók az inkriminált sorok; ezeket a múlt hét végén terjedő digitális kártevőből már eltávolították. Éppen ezért nem lehet száz százalékos biztonsággal kijelenteni, hogy nem csupán csali-e a húzás, hogy félrevezessék a kutatókat a ransomware származását illetően.

A Kaspersky Lab az új információ birtokában úgy nyilatkozott, hogy további kutatásokra van szükség. Jelenleg azt gondolják, hogy a WannaCry régebbi változatának vizsgálata hozhat további eredményt, éppen ezért tartják olyan fontosnak Mehta felfedezését a több mint 300 ezer számítógépet megtámadó zsarolóvírus eredetével kapcsolatban.

Rejtélyes szálak

A hackerek 300 dollárnyi bitcoint követelnek egy-egy áldozattól a kódolt állományaik titkosításának feloldásáért. Azért nyúltak a kriptovaluta eszközéhez, mert ezzel gyakorlatilag követhetetlenné válik a pénz útja, azaz a pénz mozgásának vizsgálatával nem lehet utolérni a hackereket. A fizetésre a támadók mindössze 72 órát adnak, ha ennyi idő alatt nem fizet az áldozat, akkor megduplázhatják az összeget. Néhány nappal később pedig véglegesen zárolttá válnak a file-ok.

Becslések szerint, ha minden megtámadott gépen sikerrel járnának a támadók, akkor összesen akár 1 milliárd dollárt is kaszálhatnának. Szerencsére a zsarolásnak a legtöbben nem engednek, vagy azért, mert rendelkeznek biztonsági másolattal, vagy azért, mert nem engedhetik meg maguknak a kért összeg kifizetését.

Fontos megjegyezni, hogy a sérülékenységet – melyet kihasználva terjedhetett a WannaCry - már márciusban javította a Microsoft, a szükséges patch jó ideje elérhető volt. Ennek ellenére sok felhasználó nem frissítette eszközét, holott Redmond még az extrém hosszúra nyújtott terméktámogatású Windows XP-re – ennek supportja majdnem pontosan 3 éve járt le – is elkészítette a szükséges foltozást.

A vállalat éppen ezért úgy véli, hogy a felelősség elsősorban nem is őket, hanem az amerikai hírszerzési ügynökségeket terheli. Brad Smith, a Microsoft vezető tanácsadója (fenti képünkön) ébresztő hatásúnak tartja a támadást, szerinte a WannaCry arra irányítja rá a figyelmet, hogy a titkolózás és a felfedezett sérülékenységek rejtett gyűjtése és kiaknázása helyett inkább együtt kellene működnie az ezeket a biztonsági réseket felfedező ügynökségeknek a szoftverfejlesztőkkel. További részletek itt.

Pénzhez jutni, (szinte) bármi áron

Nem ismeretlen szereplő a kibertámadások vádlottjainak virtuális padján Észak-Korea. A sztálinista rezsim nagyon komoly kiberháborús arzenállal rendelkezik, az ország méretéhez, lakosságszámához és gazdasági teljesítményéhez képest a legnagyobbal; olyan államokkal is felveszi a versenyt, mint Kína vagy az USA.
 


Észak-Korea céljai között nem csak a károkozás szerepel, hanem a pénzszerzés is. Mivel az ország nemzetközi kereskedelmi lehetőségei a folyamatos szankciók miatt erősen limitáltak (leszámítva a rakétatechnológiát, szinte semmilyen exporttermékkel nem rendelkeznek), ezért minden lehetőséget meg kell ragadniuk nemzetközileg elfogadott valutához való hozzájutás érdekében (jó példa erre a tavaly bezárt keszongi ipari park).

A rezsim egyik legismertebb ilyen jellegű húzása a 2014-ben Sony-t ért támadás volt, melyről később egyértelműen bebizonyosodott, hogy a távol-keleti ország hackerei állnak mögötte (bővebben itt olvashat a történtekről).

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.