A startupok élete nem csak játék és mese. A mozgó járműben gépesítve gyártott pizzában gondolkodó Zume esete inkább rémálom lett a hiszékeny befektetők számára.

Nagyjából nyolcévnyi működés (pontosabban kísérletezgetés) után lehúzza a rolót a Kaliforniában 2015-ben alapított Zume - számolt be a szomorú fejleményről a The Informant. Az önmagában ugyanakkor nem bírna hírértékkel, hogy egy startup alapítóinak világmegváltó ötletéről végül kiderült, hogy semmire sem jó. Ami a Zume esetét különlegessé teszi, az az időközben eltapsolt pénz nagyságrendje.

Ráharaptak

Az első körben pizzák kiszállításra fókuszáló vállalkozás fő attrakciója az volt, hogy a megrendelt ételeket az azt kiszállító teherautó hátuljában elhelyezett robot készíti el. Az ötlet vonzónak tűnt, hiszen ennél forróbb, frissebb pizzát nehezen kaphatna a vásárló. A potenciálisan remek üzleti koncepcióra több komoly befektető is ráharapott. A Zume története során összesen közel 500 millió dollárnyi tőkéhez jutott, amiből 375 millió a SoftBank nevéhez fűzödik. (A japán óriásról már korábban kiderült, hogy nem mindig tesz jó lóra.)

Hiába festették azonban a befektetők kedvéért rózsaszínre az eget a Zume vezetői, az évek elteltével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a munkatársak képtelenek megoldani a felmerült technikai problémákat. Híradások között az egyik ilyen kritikus pont az volt, hogy az olvadóban lévő sajtok rendszeresen lecsúsztak a mozgó járműben készülő pizza tésztájáról.

Ráfaragtak

A vállalkozás a pandémia kitörésekor alkalmazottai felétől megvált, és egy utolsó kísérletként a megmaradásra profilt váltott. Az új fókusz a fenntartható csomagolásra került át. Ehhez elvben jó alapot adott, hogy 2019-ben a Zume felvásárolta az ilyen technológiát fejlesztő Pivot Packaging céget.

A mostani fejlemények kapcsán viszont már kimondható: a komposztálható csomagolóanyagokból sem sikerült aranybányát építeni.

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.