A japán cégcsoport legutóbbi negyedéves eredményei szerint addig forgatták a több mint 100 milliárd dollárjukat, hogy öt év után úgyszólván elölről kezdhetik az egészet.

A SoftBank csoport pénteki közlése szerint lényegében elveszítette a Vision Fund alapokkal elért összes befektetési nyereségét. Ez a tavalyi első negyedév végén még 66 milliárd dolláros csúcson állt, amit a világjárvány idején a magas likviditás miatt kialakult globális befektetési fellendüléssel indokoltak, mostanra azonban a kamatemelések és a gyengülő gazdasági kilátások lerontották a Vision Fund portfóliójában szereplő vállalatok értékelését is. A SoftBank szerint a technológiai befektetések nem realizált nyeresége annak 2017-es indulása óta 1,46 milliárd dollárra csökkent a július-szeptemberi időszakban, ami lényegesen kevesebb a második negyedévre jelentett 8,49 milliárd dollárnál is.

A SoftBank mindezzel együtt több mint 3 billió jen (nagyjából 21 milliárd dollár) negyedéves nettó nyereségről számolt be, köszönhetően a kínai Alibaba Group Holding technológiai csoport részvényeinek eladásához kapcsolódó határidős ügyleteknek, amelyek révén a társaság ellensúlyozni tudta a befektetési üzletág hatalmas veszteségeit, és három negyedév óta először jelentett pozitív eredményeket. A Nikkei Asia a SoftBank pénzügyi vezetőjét idézi, aki szerint ezen a téren továbbra is kihívásokkal teli környezettel számolnak, mivel a központi bankok világszerte kamatemeléseket hajtanak végre az infláció enyhítésére.

Még az FTX-szel is sikerült bevásárolniuk

Az ilyen irányú pénzügyi politika eredményeként a SoftBank a későbbiekben is jelentős kiigazításokra készül, különösen a technológiai szektorban. Ehhez igazodva a szeptemberi negyedévben "mindössze" 300 millió dollárnyi új befektetést eszközölt a két Vision Fund alapon keresztül, szemben az előző év azonos időszakában kihelyezett 14,1 milliárd dollárral. A SoftBank elnök-vezérigazgatója ezúttal nem is tartott személyes tájékoztatást az eredményekről, csak azt közölte, hogy az elkövetkező néhány évben a 2016-ban 32 milliárd dollárért felvásárolt ARM növekedésének szenteli majd magát.

Az ARM-től egyébként a SoftBank nemrégiben már megszabadult volna, de a kútba esett felvásárlás után a cég ismételt tőzsdére vitelével szerezhet pénzt a hatalmas összegű befektetésből. Az ARM egyik vezetője, aki a lap szerint ugyancsak részt vett a tájékoztatón, most megerőstette, hogy a csoport a chipgyártó cég jövő évi tőzsdei bevezetését tűzte ki célul, de a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt erre csak a jelenlegi, 2023 márciusával záruló pénzügyi évet követően kerülne sor. A negyedéves riportból az is kideült, hogy a Vision Fund "kevesebb mint 100 millió dollárt" fektetett be a csődeljárás alá vett FTX kriptovaluta-tőzsdébe, de ezt az összes befektetésükhöz viszonyítva "minimális összegnek" nevezték, és nem tartják meghatározónak a jövőbeni értékleírást.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.