A startupok élete nem csak játék és mese. A mozgó járműben gépesítve gyártott pizzában gondolkodó Zume esete inkább rémálom lett a hiszékeny befektetők számára.

Nagyjából nyolcévnyi működés (pontosabban kísérletezgetés) után lehúzza a rolót a Kaliforniában 2015-ben alapított Zume - számolt be a szomorú fejleményről a The Informant. Az önmagában ugyanakkor nem bírna hírértékkel, hogy egy startup alapítóinak világmegváltó ötletéről végül kiderült, hogy semmire sem jó. Ami a Zume esetét különlegessé teszi, az az időközben eltapsolt pénz nagyságrendje.

Ráharaptak

Az első körben pizzák kiszállításra fókuszáló vállalkozás fő attrakciója az volt, hogy a megrendelt ételeket az azt kiszállító teherautó hátuljában elhelyezett robot készíti el. Az ötlet vonzónak tűnt, hiszen ennél forróbb, frissebb pizzát nehezen kaphatna a vásárló. A potenciálisan remek üzleti koncepcióra több komoly befektető is ráharapott. A Zume története során összesen közel 500 millió dollárnyi tőkéhez jutott, amiből 375 millió a SoftBank nevéhez fűzödik. (A japán óriásról már korábban kiderült, hogy nem mindig tesz jó lóra.)

Hiába festették azonban a befektetők kedvéért rózsaszínre az eget a Zume vezetői, az évek elteltével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a munkatársak képtelenek megoldani a felmerült technikai problémákat. Híradások között az egyik ilyen kritikus pont az volt, hogy az olvadóban lévő sajtok rendszeresen lecsúsztak a mozgó járműben készülő pizza tésztájáról.

Ráfaragtak

A vállalkozás a pandémia kitörésekor alkalmazottai felétől megvált, és egy utolsó kísérletként a megmaradásra profilt váltott. Az új fókusz a fenntartható csomagolásra került át. Ehhez elvben jó alapot adott, hogy 2019-ben a Zume felvásárolta az ilyen technológiát fejlesztő Pivot Packaging céget.

A mostani fejlemények kapcsán viszont már kimondható: a komposztálható csomagolóanyagokból sem sikerült aranybányát építeni.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.