Egy évtizeddel ezelőtt nem jött be a számítógépesíthető telefon koncepciója, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően most jobb esélyekkel indul a második próbálkozás.

A Motorola és az innováció, a határok feszegetése mindig is jó barátságban volt egymással. Az Egyesült Államokban még 1928-ban alapított vállalat készítette el például 1971-ben az első működő mobiltelefont. Később viszont (a Nokiához hasonlóan) kicsit lassan kapcsolt a gyártó az okostelefonok bejövetelekor.

Ezt a problémát aztán olyan különleges megoldásokkal próbálták kezelni, mint a 2011-ben megjelent Atrix 4G. A kor technológiai szintjéhez képest nagyon erős mobilt egy dokkoló egységen keresztül lehetett egy nem túl erős notebookhoz csatlakoztatni, és annak képernyőjén használni a telefon eszköztárát. Bár a megoldás sok elismerést bezsebelt különböző szakmai fórumokon, az eladások nem igazolták vissza az ötlet üzleti életképességét.

A Motorola, pontosabban az egykori vállalatból leválasztott Mobility részleg az azóta eltelt évtized alatt megfordult a Google-nél, hogy aztán alig két év múlva a Lenovóhoz kerüljön. A japán gyártó leányvállalataként működő Motorola azonban továbbra is aktív, és időről időre hallat magáról. 

Próbáljuk meg újra

A héten debütált például a Ready For elnevezésű platform, amely első körben az Egyesült Államokban lesz használható az Edge Plus készülékek tulajdonosainak. Utóbbi modell tavaly jelent meg és a Motorola portfóliójának legkomolyabb tagjának tekinthető. A zászlóshajóként funkcionáló mobil és a Ready For együttesével valami hasonló élményt lehet majd elérni, mint amit anno az Atrix 4G-vel álmodtak meg a mérnökök.

A telefont ugyanis egy külső kijelzőhöz, vagy szinte bármilyen televízióhoz csatlakoztatva úgy használhatjuk, mintha csak egy hagyományos számítógépet kezelnénk. A teljes kényelem érdekében bluetooth-os billentyűzetet, vagy éppen játékok irányítására alkalmas vezérlőt is hozzácsaphatunk a mobil arzenáljához. 

A platformról szóló hivatalos bejelentés szerint mindezt rendkívül könnyen lehet majd a gyakorlatban használni, mivel semmiféle egyéb szoftver, app nem szükséges a működtetéshez. A csatlakoztatott perifériákat a telefon automatikusan felismeri és saját vezérlőpultján kiválasztható, hogy mit és hol szeretne látni a tulajdonos.

Ráadásul attól, hogy valami átkerül a mobilról egy nagyobb készülékre, a telefont még a multitasknak köszönhetően ugyanúgy lehet külön használni, például videocsetre vagy bármilyen egyéb funkcióra.

A teljes kényelem és a rendezett munkakörnyezet megteremtése érdekében áprilisban érkezik egy speciális támaszték is az Edge Plushoz, amellyel vízszintes és függőleges pozícióban egyaránt rögzíthető lesz a mobil.

Hol tart már a tudomány?!

Ami tíz éve még egy korát megelőző álom volt, az ma már teljességgel működőképes modell lehet. Ezt nem csak az teszi lehetővé, hogy a telefonok képességei a sokszorosára javultak, de például a stabil és nagy sebességű otthoni internet-elérések elterjedése is, az 5G megjelenéséről már nem is beszélve. Nem véletlen, hogy ezen a területen már nem is tekinthető úttörőnek a Motorola, hiszen a Samsung DeX platformja szintén ezen a vonalon igyekszik kitágítani telefonhasználati szokásainkat.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.