A Cisco videokonferencia-rendszere valós időben fordítja és feliratozza idegen nyelven, akár magyarul is az angol eredetit. Ez egy fontos fejlesztési irány lesz.

Ismét lendületet kaptak azok a fejlesztések, melyek a beszélgetés közös nyelvének a hiányát szinkrontolmácsolással pótolnák. A Cisco bejelentette, hogy a Webex még március folyamán ilyen szolgáltatással bővül. Egészen pontosan a hír inkább az, hogy az online meetingek megtartását szolgáló eszköz több száz nyelvet támogat, és köztük van a magyar is. Tavaly decemberben ugyanis a vállalat még csak tíz nyelvet ígért (angol, francia, német, orosz, spanyol, holland és portugál, továbbá mandarin, arab és japán).

Egyről százra...

A csel ott van, hogy itt nem egy olyan poliglott tolmácsról van szó, ami az általa támogatott összes nyelv között képes fordítani, hanem csupán az angol és a több mint száz egyéb célnynyelv között közvetít (a fentebb felsoroltak kiegészültek például a dán, a hindi, a maláj, a török és a vietnami nyelvvel), azaz ha valakinek a Dél-Afrikában hivatalos zulu az anyanyelve, és nem beszél angolul, akkor megérti az angol résztvevőket, de egy franciául beszélőt már nem. A közleményből az sem derül ki, a fordítás visszafelé működik-e, de a demóvideó (lásd lentebb) alapján úgy tűnik, nem. Azaz a példánál maradva a zulu anyanyelvű résztvevő érti, ami angolul elhangzik, de hozzászólni nem tud.

A Cisco szerint a szolgáltatás legfőbb előnye az, hogy a vállalatokat kevésbé kötik a nyelvi korlátok a toborzásban, és ez közvetve költségcsökkentést eredményez (alacsonyabb bérek, nincs irodaköltség stb.). A vállalat egy Metrigy által végzett kutatással támasztotta alá az ilyen eszközök iránti igényt: amikor az online meetingek résztvevői ilyen eszközre fanyalodnak, többnyire harmadik fél szolgáltatásait használják. De nem a third party fordító asszisztens a probléma, hanem a költségvonzata: egy ilyen kiegészítő ugyanis értekezletenként 172 dollár plusz költséget jelent a vállalatoknak.

Mások is erre hajtanak

Nem a Cisco találta fel a meleg vizet: a Microsoft 2014-ben olyan funkciót mutatott be a Skype-hoz, amely a beszédet valóban szinkrontolmács módjára, azaz hanggal fordította más nyelvre. Két évvel később pedig elindult a Skype for Business Meeting Broadcast funkciójában. Az viszont már egyre általánosabb, hogy az onine videokonferencia-rendszerekben megjelenik a feliratozás funkció (jellemzően az angol nyelvhez).
 


Az, hogy ezekről a funkciókról keveset hallani, arra utalhat, hogy azért egyelőre nem tökéletesek, de akinek volt ilyen gépi fordításhoz szerencséje, általában használhatónak értékelte az eredményt. A Cisco 2019-ben a Voicea nevű cég megvásárlásával jutott olyan mesterségesintelligencia-technológiához, amit a Webexbe építve elvihetett ebbe az irányba (valós idejű természetes nyelvi feldolgozáson alapuló funkciók, pl. feliratozás, a megbeszélésről leirat- vagy kivonatkészítés). A folyamat egyébként úgy zajlik, hogy a Viocea technológiája az élőbeszédet írott szöveggé alakítja, majd jön egy a Google mesterséges intelligenciájára épített fordító algoritmus, amely árfordítja az írott angol szöveget a célnyelvre. Várhatóan a nyár folyamán élesítik azokat a fejlesztéseket, melyek első körben néhány fontosabb nyelvnél lehetővé teszik az oda-vissza fordítást.

A fordítás funkció preview-ja márciustól lesz elérhető. Általánosan azonban csak májustól lesz rendelhető.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.