A beszélgetések valós időben történő fordítása egyelőre két nyelven érhető el.

A feltörekvő azonnali üzenetküldő szolgáltatások (Snapchat, WhatsApp, Viber, Wire) mellett a Skype fénye az utóbbi időben egy kicsit megkopott. Ez a piac is félelmetes sebességgel száguld, ahol nagyon nehéz számottevőnek, észrevehetőnek maradni. A Skype most egy olyan újítást mutatott be, ami alaposan feladja a leckét a többieknek: az alkalmazás képes valós időben lefordítani és akár fel is olvasni az élő beszélgetés szövegét.

Két nyelv indulásként

A Microsoft évek óta dolgozik a technológián, ami most jutott oda, hogy a Skype Translator program első lépcsőjeként meg is mutassa, hogy mit tud. A kezdeményezés első körben két nyelv (angol és spanyol) támogatásával indul, ami mellé 40-nél is több olyan nyelv társul, amiket a Skype írásban tud majd fordítani. Az új szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki beszéli az említett nyelveket, Windows 8.1 alapú gépet, vagy mobil eszközt használ és feliratkozik a Skype Translator regisztrációs oldalán.

Ahogy a mellékelt videó is mutatja, itt nem egy kísérleti dologról, hanem egy valóban működő funkcióról van szó, amit a MS két iskolában tesztelt prezentációs céllal. A mexikói Peterson School, illetve az amerikai Stafford Általános Iskola tanulói a Mystery Skype játék keretében saját nyelvükön tesznek fel egymásnak kérdéseket, amelyekből ki kell deríteniük, hogy a másik gyerek iskolája pontosan hol található.

A Skype Translator a kérdéseket, mondatokat azonnal fordítja a másik fél számára, aki a szöveget egyrészt írott formában is látja a kijelzőn, másrészt egy hang is felolvassa azt, hogy még teljesebb legyen a megértés.

A magyar még odébb van

A Skype új funkciója a gépi tanuláson, azaz machine learningen alapszik, vagyis a tudása nem statikus, sőt, minél többen és többet használják, annál nagyobb szókinccsel fog rendelkezni. De ez a dinamikusan növő tudás nemcsak a szavak mennyiségében fog megmutatkozni, hanem abban is, hogy a rendszer egyre több szókapcsolatot, egyedi kifejezést fog felismerni, ahogy a Skype 300 millió felhasználója egyre többet beszél hozzá.

A Skype Translator jelenlegi két támogatott nyelve tehát csak a kezdet, a Microsoft hosszú távú célja az, hogy minél több új nyelv és platform kerüljön be a rendszerbe.

Piaci hírek

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.