A beszélgetések valós időben történő fordítása egyelőre két nyelven érhető el.

A feltörekvő azonnali üzenetküldő szolgáltatások (Snapchat, WhatsApp, Viber, Wire) mellett a Skype fénye az utóbbi időben egy kicsit megkopott. Ez a piac is félelmetes sebességgel száguld, ahol nagyon nehéz számottevőnek, észrevehetőnek maradni. A Skype most egy olyan újítást mutatott be, ami alaposan feladja a leckét a többieknek: az alkalmazás képes valós időben lefordítani és akár fel is olvasni az élő beszélgetés szövegét.

Két nyelv indulásként

A Microsoft évek óta dolgozik a technológián, ami most jutott oda, hogy a Skype Translator program első lépcsőjeként meg is mutassa, hogy mit tud. A kezdeményezés első körben két nyelv (angol és spanyol) támogatásával indul, ami mellé 40-nél is több olyan nyelv társul, amiket a Skype írásban tud majd fordítani. Az új szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki beszéli az említett nyelveket, Windows 8.1 alapú gépet, vagy mobil eszközt használ és feliratkozik a Skype Translator regisztrációs oldalán.

Ahogy a mellékelt videó is mutatja, itt nem egy kísérleti dologról, hanem egy valóban működő funkcióról van szó, amit a MS két iskolában tesztelt prezentációs céllal. A mexikói Peterson School, illetve az amerikai Stafford Általános Iskola tanulói a Mystery Skype játék keretében saját nyelvükön tesznek fel egymásnak kérdéseket, amelyekből ki kell deríteniük, hogy a másik gyerek iskolája pontosan hol található.

A Skype Translator a kérdéseket, mondatokat azonnal fordítja a másik fél számára, aki a szöveget egyrészt írott formában is látja a kijelzőn, másrészt egy hang is felolvassa azt, hogy még teljesebb legyen a megértés.

A magyar még odébb van

A Skype új funkciója a gépi tanuláson, azaz machine learningen alapszik, vagyis a tudása nem statikus, sőt, minél többen és többet használják, annál nagyobb szókinccsel fog rendelkezni. De ez a dinamikusan növő tudás nemcsak a szavak mennyiségében fog megmutatkozni, hanem abban is, hogy a rendszer egyre több szókapcsolatot, egyedi kifejezést fog felismerni, ahogy a Skype 300 millió felhasználója egyre többet beszél hozzá.

A Skype Translator jelenlegi két támogatott nyelve tehát csak a kezdet, a Microsoft hosszú távú célja az, hogy minél több új nyelv és platform kerüljön be a rendszerbe.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.