A 2017-ben alapított Scytale startupot vették meg, melynek megoldásaival az automatizált folyamatok biztonságát javítanák hibrid környezetben.
Hirdetés
 

Felvásárolta a HPE a nyílt forráskódú Secure Production Identity Framework for Everyone (SPIFFE) protokollra fejlesztő Scytale.io nevű startupot (a cég egy ókori tiktkosító eszközről kapta a nevét). A tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. A 2017-ben felhős fejlesztőmérnökök által alapított cég olyan szabványosított, méretezhető szolgáltatáshitelesítési platformot fejleszt elosztott rendszerekhez, amely növeli a felhő, konténermegoldások és az on-premise rendszerek összekapcsolásánál a biztonságot. Az alapítók jól ismerhették a problémát, hiszen mindannyian felhős cégektől érkeztek (AWS, Google, Okta, Spunk, stb.).

Automatizált folyamatoknál nagy segítség

A vállalatok egyre inkább hibrid IT-környezetben dolgoznak, egyszerre veszik igénybe több felhőszolgáltató szolgáltatásait, amiket összekapcsolnak különféle konténeres megoldásokkal és helyi rendszereikkel is. A sokszor automatizált folyamatok során szükség van arra, hogy az egymáshoz API-kkal kapcsolódó szolgáltatások kölcsönösen hitelesítsék egymást. A köztük lezajló automatizált tranzakciók során ugyanis ezzel ellenőrizhető, hogy például két alkalmazás között megosztható-e egy adat.

Ezekhez jellemzően platformspecifikus azonosító szolgáltatásokat használnak, ami igencsak megnehezíti a folyamatok automatizálását. A startup ezzel szemben platformfüggetlen, titkosítást is biztosító szolgáltatáshitelesítő rendszert kínál a vállalatok biztonsági szakembereinek és infrastruktúra-tervezőinek.

Ráadásul megoldása nyílt szabványra, a SPIFFE-re épül. A legnagyobb felhős cégek – köztük a Facebook, a Google és a Netflix azért hozta létre a Cloud Native Computing Foundationt (CNCF), illetve fogott bele a szabvány kidolgozásába, hogy általános megoldást találjanak a szoftverrendszerek biztonságos azonosításához dinamikus és heterogén környezetekben.

Egy olyan környezetben ugyanis, ahol mikroszolgáltatásokat, a konténertechnológiát, cloudot stb. is használnak egyszerre és egymással összekapcsolva, nagyon megnehezítik az üzemeltetést a hagyományos biztonsági módszerek. Például szinte lehetetlen ilyen környezetben átfogóan használni olyan hálózati házirendeket, amelyek csak bizonyos IP-címek közötti forgalmat engedélyeznek.

A startup, amely szintén tagja a Linux Alapítvány égisze alatt működő CNCF-nek, az elsők között startolt rá erre a lehetőségre. Szolgáltatásazonosító platformját, amely valós időben képes a szolgáltatások, alkalmazások kölcsönös azonosítására, az alapítvány szellemében nyílt forráskódú alapon fejleszti.

Illeszkedik a HPE hibrid felhős koncepciójába

Mint azt a HPE egyik felhős vezetője, Dave Husak írja hivatalos blogbejegyzésében, a szolgáltatás jól illeszkedik a HPE felhős hibrid stratégiájába, mert átfogó megoldást ad az edge computing elemektől a felhőig a különböző infrastruktúra-elemek biztonságos integrációjára. Husak a nyílt forráskóddal kapcsolatban azt írta, hogy nem kívánnak módosítani a Scytale ez irányú stratégiáján, és bekapcsolódnak a CNFC-ben folyó  munkába is.

A HPE már a nagy szétválási akciója előtt letette a voksát a hibrid felhős modell mellett, ami azóta legfeljebb árnyalatiban változott, például kiegészült az edge computinggal, amely az Aruba Networks 2015-ös felvásárlásával került a portfólióba. A vállalat a felvásárlásokban is tartja magát az évtized elején meghirdetett stratégiához: az elmúlt évek beszerzéseinek többségével a hibrid IT-megoldásaikat erősítették.

Cloud & big data

Ontja magából a Huawei az 5G-s szabadalmakat

Egyelőre még Nokia és az Ericsson rendelkezik alegtöbb bejegyzett 5G-s szabadalommal, de az elfogadásra váró beadványok számából jól látszik, hogy az utóbbi években a kínai vagy dél-koreai gyártók mennyivel aktívabbak voltak ezen a területen.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.