Néhány napja még csak bennfentes információ volt, mára tény lett: 2,7 milliárd dollárért a HP-hez csatlakozik az Aruba Networks.

Alig pár nappal azt követően, hogy a Bloomberg megszellőztette a hírt, a HP hivatalosan is bejelentette, hogy egy összességében 2,7 milliárd dolláros nagyságrendű ügylet keretében felvásárolja a hálózati technológiában érdekelt Aruba Networkst.

Felárral, de jó áron

A hírek szerint a HP 24,67 dollárt ajánlott az Aruba részvényeiért, ami több mint 34 százalékos prémiumot jelent az egy héttel ezelőtt árfolyamhoz képest. Miután múlt héten kijött a Bloomberg híre, a hálózati cég papírjai hatalmas ralliba kezdtek és azóta majdnem 40 százalékot erősödtek. Miután a 13 éve tevékenykedő Aruba az utóbbi időben folyamatosan tudta növelni bevételeit, és az egyéb, eredményességi mutatók is szépen alakultak, a szakértők szerint kifejezetten jó áron tudott hozzájutni a vállalathoz a HP.

Az Aruba megvétele valóban kifizetődhet. A január végén lezárt negyedévük (az Aruba pénzügyi éve szerint a második negyedév) mind a bevételek, mind pedig a profitabilitás szempontjából jól alakult. A forgalom 213 millió dollárt tett ki, ami 21 százalékkal több mint az egy évvel ezelőtti adat. Az árbevétel-arányos működési eredmény 23 százalék lett, és a tavalyi hasonló időszak 10 milliós veszteségével szemben most 5,6 milliós nyereséget könyvelhetett el. Éves szinten elemzők 1 milliárd fölé várják a most zajló üzleti év forgalmát.

Megjött az étvágy

A HP-t irányító Meg Whitman múlt héten, a negyedéves eredmények bejelentésekor már utalt arra, hogy a HP olyan helyzetben van, hogy ismét beindíthatja a cégvásárlásokat. Ez mindenképpen fordulat a HP életében, mivel Autonomy-botrány igencsak visszavetette a cég felvásárlási kedvét. Az elmúlt három évben csupán néhány kisebb, de technológiai szempontból jelentős céget vettek meg.

A cégnél amúgy komoly hagyománya van a nagybevásárlásnak, igaz, ezekből jó pár esetben inkább kára, mint haszna számrazott a HP-nek. Mark Hurd vezérletével vásárolták meg például a hálózati eszközöket gyártó 3Com-ot 2010-ben 2,7 milliárd dollárét, majd a Palm következett 1,2 milliárdért. Ugyanabban az évben szerezték meg az adattárolós 3PAR-t, melyért 2,3 milliárdot fizettek, és szintén Hurd regnálása alatt zárult le a vállalati biztonsági megoldásokat szállító ArcSight akvizíciója 1,5 milliárdért. A csúcstartó azonban kétségtelenül Léo Apotheker, aki előkészítette a később igencsak nagy botrányokat kavaró 11 milliárdosAutonomy-felvásárlást, bár a szerződést már Meg Whitman írta alá alig másfél héttel az után, hogy a HP igazgatótanácsa azonnal hatállyal menesztette Aphotekert.

Behálóznák a vállalatokat

A vezeték nélküli acces pointok kiépítésében és üzemeltetésében járatos Aruba nagy segítség lehet a HP-nek a vállalati hálózati piac meghódításában. Egy friss elemzés szerint a szegmensen belül a HP részesedése csak 4-5 százalékos, miközben a most megvett Aruba 10-13 százalékot tudott eddig kiharcolni magának.

A szokásos versenyhatósági jóváhagyásokat követően idén október végén zárulhat le hivatalosan összeolvadás. A hírek szerint az Aruba portfólióját változatlanul önálló brand alatt fogják majd forgalmazni és az üzletág vezetése a cég jelenlegi irányítója, Dominic Orr feladata lesz a továbbiakban is. Orr a HP vállalati csoportjának vezetőjének, Antonio Nerinek tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

Közösség & HR

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.