Néhány napja még csak bennfentes információ volt, mára tény lett: 2,7 milliárd dollárért a HP-hez csatlakozik az Aruba Networks.
Hirdetés
 

Alig pár nappal azt követően, hogy a Bloomberg megszellőztette a hírt, a HP hivatalosan is bejelentette, hogy egy összességében 2,7 milliárd dolláros nagyságrendű ügylet keretében felvásárolja a hálózati technológiában érdekelt Aruba Networkst.

Felárral, de jó áron

A hírek szerint a HP 24,67 dollárt ajánlott az Aruba részvényeiért, ami több mint 34 százalékos prémiumot jelent az egy héttel ezelőtt árfolyamhoz képest. Miután múlt héten kijött a Bloomberg híre, a hálózati cég papírjai hatalmas ralliba kezdtek és azóta majdnem 40 százalékot erősödtek. Miután a 13 éve tevékenykedő Aruba az utóbbi időben folyamatosan tudta növelni bevételeit, és az egyéb, eredményességi mutatók is szépen alakultak, a szakértők szerint kifejezetten jó áron tudott hozzájutni a vállalathoz a HP.

Az Aruba megvétele valóban kifizetődhet. A január végén lezárt negyedévük (az Aruba pénzügyi éve szerint a második negyedév) mind a bevételek, mind pedig a profitabilitás szempontjából jól alakult. A forgalom 213 millió dollárt tett ki, ami 21 százalékkal több mint az egy évvel ezelőtti adat. Az árbevétel-arányos működési eredmény 23 százalék lett, és a tavalyi hasonló időszak 10 milliós veszteségével szemben most 5,6 milliós nyereséget könyvelhetett el. Éves szinten elemzők 1 milliárd fölé várják a most zajló üzleti év forgalmát.

Megjött az étvágy

A HP-t irányító Meg Whitman múlt héten, a negyedéves eredmények bejelentésekor már utalt arra, hogy a HP olyan helyzetben van, hogy ismét beindíthatja a cégvásárlásokat. Ez mindenképpen fordulat a HP életében, mivel Autonomy-botrány igencsak visszavetette a cég felvásárlási kedvét. Az elmúlt három évben csupán néhány kisebb, de technológiai szempontból jelentős céget vettek meg.

A cégnél amúgy komoly hagyománya van a nagybevásárlásnak, igaz, ezekből jó pár esetben inkább kára, mint haszna számrazott a HP-nek. Mark Hurd vezérletével vásárolták meg például a hálózati eszközöket gyártó 3Com-ot 2010-ben 2,7 milliárd dollárét, majd a Palm következett 1,2 milliárdért. Ugyanabban az évben szerezték meg az adattárolós 3PAR-t, melyért 2,3 milliárdot fizettek, és szintén Hurd regnálása alatt zárult le a vállalati biztonsági megoldásokat szállító ArcSight akvizíciója 1,5 milliárdért. A csúcstartó azonban kétségtelenül Léo Apotheker, aki előkészítette a később igencsak nagy botrányokat kavaró 11 milliárdosAutonomy-felvásárlást, bár a szerződést már Meg Whitman írta alá alig másfél héttel az után, hogy a HP igazgatótanácsa azonnal hatállyal menesztette Aphotekert.

Behálóznák a vállalatokat

A vezeték nélküli acces pointok kiépítésében és üzemeltetésében járatos Aruba nagy segítség lehet a HP-nek a vállalati hálózati piac meghódításában. Egy friss elemzés szerint a szegmensen belül a HP részesedése csak 4-5 százalékos, miközben a most megvett Aruba 10-13 százalékot tudott eddig kiharcolni magának.

A szokásos versenyhatósági jóváhagyásokat követően idén október végén zárulhat le hivatalosan összeolvadás. A hírek szerint az Aruba portfólióját változatlanul önálló brand alatt fogják majd forgalmazni és az üzletág vezetése a cég jelenlegi irányítója, Dominic Orr feladata lesz a továbbiakban is. Orr a HP vállalati csoportjának vezetőjének, Antonio Nerinek tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

Közösség & HR

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.