Augusztustól kizárólag Android App Bundle formátumban lehet új alkalmazást feltölteni a Play Store-ba.

Alaposan átszabhatja az androidos ökoszisztémát a Google augusztus elsején életbe lépő módosítása. Onnantól kizárólag Android App Bundle (AAB) formátumban lehet feltölteni az új appokat a Play Store-ba. A három éve bemutatott formátum használata egyelőre csak az új alkalmazásoknál kötelező, a régieknél egyelőre maradhat az APK (a frissítéseknél is), de az APK-s appokhoz fejlesztett kiegészítők esetében már eszközöltek változtatásokat.

Mint a Google hivatalos blogbejegyzése írja, az AAB-nek már jelenleg is komoly a támogatottsága: több mint egymillió alkalmazást már ebben a formátumban töltöttek fel a fejlesztők, és köztük van a például az 1000 legnépszerűbb alkalmazás (a posztban többek között az Adobe-t, a Duolingót, a Gameloftot, a Netflixet és a Twittert említik).

Biztonságosabb, gyorsabb... és a profit

A Google elsősorban azzal érvel az új formátum mellett, hogy az gyorsabb, rugalmasabb szállítást és biztonságosabb alkalmazásokat eredményez. A gyorsaság oka mindenekelőtt az, hogy az AAB formátummal az appok tárigénye átlagosan 15 százalékkal csökkenthető az APK formátummal csomagolt változathoz képest. Az új formátum ugyanis lehetőséget ad a rugalmas, eszközfüggő, illetve on-demand szállításra. Az új szállítási modellel minden készülékkonfigurációhoz dedikált, arra optimalizált állományokat lehet létrehozni, így letöltéskor csak az adott eszközön szükséges elemek töltődnek le. A Play Feature Delivery révén a funkciómodulok szállítása ütemezhető és eszközspecifikusan hangolható.

A biztonságot erősíti a Play App Signing funkció, amely nagyobb védelmet nyújt az alkalmazás-aláíró kulcsoknak, és azt is lehetővé teszi, hogy a fejlesztők frissítsenek egy erősebb titkosítást használó kulcsra. Az új formátum a fizetős appok fejlesztőinek állítólag abban is nagyobb védelmet ad, hogy sokkal nehezebb lesz az alkalmazások "ingyenesítése".

A váltás egyébként a Google szerint nem jelent komolyabb nehézséget. De amíg párhuzamosan fut a két formátum, például a kiegészítők esetében figyelni kell arra, hogy azoknál is már az új formátumot kell majd alkalmazni.

De mivel a kisebb csomag gyorsabban töltődik le és kevesebb helyet foglal, a Google szerint ez növeli a felhasználók letöltési hajlandóságát, és csökkenti a törlések gyakoriságát is. Ez pedig végső soron a fejlesztőknek jó, mert több pénzt kereshetnek.

És vannak a hátulütők

Mint a The Verge megjegyzi, a módosítás bejelentése nem sokkal a Microsoft Windows 11 bemutatása után érkezett. Mint a Bitport is megírta, az új operációs rendszer egyik nagy újítása, hogy natív windosos alkalmazásként futtat androidos appokat az Amazon Appstore-on keresztül.

A Google módosítása azonban erőteljesen csökkenti ennek a súlyát. Az AAB formátumot ugyanis kizárólag a Play Store használja. A Google bejegyzésének FAQ részében ugyan hangsúlyozzák, hogy a fejlesztők továbbra is használhatják más terjesztési csatornákon az APK-t, és az enterprise menedzselt Play Store is fogadja a régi formátumot. Mindezzel együtt valószínűleg csökken a Windowson is használható appok kínálata.

Mobilitás

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.