A sok értelmetlen próbálkozás mellett van néhány hasznos, a háromdimenziós nyomtatás fejlődését kihasználó ötlet. Ilyen a látássérült gyerekeknek készíthető 3D-s mesekönyv.

Anno a nemzetközi majd a hazai sajtót is keresztbe-kasul bejárta a hír, hogy akár otthon is nyomtatható már kézifegyver. A megoldás amellett, hogy rendkívül veszélyes, társadalmi hasznosság szempontjából sem tekinthető különösebben szerencsés iránynak. Szerencsére a háromdimenziós nyomtatás technológiájának utóbbi időben tapasztalt lendületes fejlesztése más kutatókat értelmes felhasználási területekre terel.

Mese a nyomtatóból

Coloradói egyetemi kutatók és egy látássérülteket támogató szervezet közösen dolgozik azon a projekten, amelynek célja, hogy a hagyományos mesekönyvek oldalait számítógépes algoritmusok használatával háromdimenziós nyomatokká konvertálják. Bár a folyamat még messze nem ért a végéhez, de a cél az, hogy a szülök otthon, önállóan is képesek legyenek elkészíteni vak vagy komoly látásproblémával rendelkező gyermekük számára kedvenc mesekönyvük "dombornyomott" változatát.

Az eredeti és a 3D-s változat

A megoldás azért lenne komoly segítség az érintett gyerekeknek, mert sokuk 6 éves kora előtt nem kezdi tanulni a Braille-írást. A háromdimenziós meselapokkal viszont már egészen kicsi korban is aktívan tudnák követni a számukra felolvasott meséket. Ez a kutatók szerint segítheti őket a világról alkotott képük fejlesztésében, gazdagításában.

Lassan tömegtermék lesz

Az otthoni felhasználásra alkalmas, egyszerűbb 3D nyomtatók ára egyre lejjebb megy, a fejlesztők napról napra gyorsabb, megbízhatóbb és különlegesebb gépekkel állnak elő. Az egyik friss próbálkozás már mindössze 100 kanadai dollárért ígért működőképes modellt a Kickstarteren. Igaz, a projekt a tavaszi határidőre nem készült el, de várhatóan pár hónap múlva postázzák a szuperolcsó készüléket.

Ráadásul a valóban komoly teljesítményre képes, ipari felhasználású 3D-s printereknél használt úgynevezett szelektív lézer szinterezés (Selective Laser Sintering – SLS) technikát védő szabadalmak jogai idén februárban lejártak. Szakértők szerint mindez azt jelentheti, hogy az ipari formatervezéstől, a szerszám- és prototípusgyártáson át a kisszériás termékek előállításáig bezárólag számos munkafolyamat válhat gyorsabbá, olcsóbbá. A várható áresés és a technológia további fejlődése a most bemutatott coloradói projekt tökéletesítését és gyakorlati elterjedését is nagyban segítheti.

Piaci hírek

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.