A sok értelmetlen próbálkozás mellett van néhány hasznos, a háromdimenziós nyomtatás fejlődését kihasználó ötlet. Ilyen a látássérült gyerekeknek készíthető 3D-s mesekönyv.

Anno a nemzetközi majd a hazai sajtót is keresztbe-kasul bejárta a hír, hogy akár otthon is nyomtatható már kézifegyver. A megoldás amellett, hogy rendkívül veszélyes, társadalmi hasznosság szempontjából sem tekinthető különösebben szerencsés iránynak. Szerencsére a háromdimenziós nyomtatás technológiájának utóbbi időben tapasztalt lendületes fejlesztése más kutatókat értelmes felhasználási területekre terel.

Mese a nyomtatóból

Coloradói egyetemi kutatók és egy látássérülteket támogató szervezet közösen dolgozik azon a projekten, amelynek célja, hogy a hagyományos mesekönyvek oldalait számítógépes algoritmusok használatával háromdimenziós nyomatokká konvertálják. Bár a folyamat még messze nem ért a végéhez, de a cél az, hogy a szülök otthon, önállóan is képesek legyenek elkészíteni vak vagy komoly látásproblémával rendelkező gyermekük számára kedvenc mesekönyvük "dombornyomott" változatát.

Az eredeti és a 3D-s változat

A megoldás azért lenne komoly segítség az érintett gyerekeknek, mert sokuk 6 éves kora előtt nem kezdi tanulni a Braille-írást. A háromdimenziós meselapokkal viszont már egészen kicsi korban is aktívan tudnák követni a számukra felolvasott meséket. Ez a kutatók szerint segítheti őket a világról alkotott képük fejlesztésében, gazdagításában.

Lassan tömegtermék lesz

Az otthoni felhasználásra alkalmas, egyszerűbb 3D nyomtatók ára egyre lejjebb megy, a fejlesztők napról napra gyorsabb, megbízhatóbb és különlegesebb gépekkel állnak elő. Az egyik friss próbálkozás már mindössze 100 kanadai dollárért ígért működőképes modellt a Kickstarteren. Igaz, a projekt a tavaszi határidőre nem készült el, de várhatóan pár hónap múlva postázzák a szuperolcsó készüléket.

Ráadásul a valóban komoly teljesítményre képes, ipari felhasználású 3D-s printereknél használt úgynevezett szelektív lézer szinterezés (Selective Laser Sintering – SLS) technikát védő szabadalmak jogai idén februárban lejártak. Szakértők szerint mindez azt jelentheti, hogy az ipari formatervezéstől, a szerszám- és prototípusgyártáson át a kisszériás termékek előállításáig bezárólag számos munkafolyamat válhat gyorsabbá, olcsóbbá. A várható áresés és a technológia további fejlődése a most bemutatott coloradói projekt tökéletesítését és gyakorlati elterjedését is nagyban segítheti.

Piaci hírek

Így nyomja le a járvány az európai energiafelhasználást

Már csak néhány országban lehet valamivel magasabb a fogyasztás, mint amekkora tavaly ilyenkor volt. Az olaszok ezekben a napokban már majdnem 30 százalékos visszaesésben vannak, de a magyarországi felhasználás is jóval elmarad 2019 áprilisától.
 
Hirdetés

Hátrányból előnyt kovácsolhat, aki meglépi a digitális átállást - most ingyenesen

A Cisco ingyenes hozzáférést biztosít Webex együttműködési platformjához a most csatlakozóknak, illetve bővítette az ingyenesen elérhető szolgáltatáskínálatot meglévő ügyfeleinek.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.