Az amerikai központi bank kormányzótanácsának egyik tagja beszélt arról, hogy komolyan vizsgálja egy digitális valuta kibocsátásának lehetőségét.
Hirdetés
 

A Federal Reserve (Fed) vizsgálja annak lehetőségét, hogy saját digitális valutát bocsátana ki – mondta egy konferencián Lael Brainard, az amerikai központi bank kormányzótanácsának tagja.

Ellensúlyozni kell a magánkezdeményezéseket

A Reuters beszámolója szerint Brainard arról beszélt, hogy a központi bankok, köztük a Fed komoly aggodalommal figyelik a digitális fizetési rendszerek és eszközök terén elharapódzó magánkezdeményezéseket, például a Facebook Libra projektjét. A szakember szerint ezeknek a projekteknek a jelentős része a pénzügyi rendszer szabályozási keretein kívül működik, ezért komoly veszélyt jelentenek a tiltott pénzügyi tranzakciók, a magánélet védelme vagy akár a pénzügyi stabilitás és a monetáris politika területén is.

A Fed több más központi bankkal együtt ezért inkább elébe menne ezeknek a kockázatoknak azzal, hogy saját digitális valutát hoz létre. Lael Brainard ezzel kapcsolatban elmondta: folyamatosan kutatják az elosztott főkönyvi technológiák (blockchain) alkalmazási lehetőségeit a digitális valuták összefüggésében, és nem kizárt akár egy CBDC (Central Bank Digital Currency) létrehozása sem. Ez lényegében egy olyan fizetőeszköz lenne, amely egyszerre hordozza az államok által kibocsátott fiat pénzek (törvényes fizetőeszköz) és a blockchain alapú digitális pénzek tulajdonságait.

A Reuters felhívja a figyelmet arra, hogy két éve Brainard egy konferencián még úgy fogalmazott, hogy nincs olyan kényszer, hogy a Fed központi digitális valutát bocsásson ki. Akkor azonban még nem lehetett tudni például a Facebook komoly viharokat keltő projektjéről. (A libra történetének eddigi fontosabb állomásait a Bitport is nyomon követte.)

A jegybankár szerint a libra új helyzetet teremtett, és egyre több központi bank látja úgy, hogy lépnie kell a digitális pénz irányába. Ezt a Fed sem hagyhatja figyelmen kívül. Mint mondta, a digitális valutával kapcsolatos legfontosabb kutatási területeke jelenleg, hogy egy digitális valuta bevezetése biztonságosabbá és egyszerűbbé teszi-e a fizetési rendszert, illetve veszélyezteti-e a pénzügyi stabilitást, és hogyan hat a bankrendszerre.

Mások is szervezkednek

Lael Brainard megszólalásával közel egy időben jött a hír, hogy áprilisban hat központi bank – a brit, a japán, a kanadai, a svéd és a svájci, valamint az uniós (EKB) – vezetői a Nemzetközi Fizetések Bankjával együtt tárgyalnak majd a határokon átnyúló fizetésekről és biztonsági kérdésekről. A tanácskozás érdekessége, hogy épp az a hat jegybank ül egy asztalhoz, amely a közelmúltban megállapodott, hogy összehangolja kutatásait a digitális valuták területén.

A japán központi bank igazgatóságának egyik tagja a Nikkei szerint azt nyilatkozta, hogy egyelőre nincs napirenden egy CBDC bevezetése, de fel kell készülni arra, hogy a jegybakok gyorsan tudjanak lépni, ha szükséges. A japán jegybanknak egyébként van is ilyen közös kutatási projektje az Európai Központi Bankkal.

A Reuters szerint jelenleg Kína fekteti arra a legtöbb energiát, hogy saját CBDC-t hozzon létre, de a projektről kevés információt osztott meg nyilvánosan.

Cloud & big data

Ontja magából a Huawei az 5G-s szabadalmakat

Egyelőre még Nokia és az Ericsson rendelkezik alegtöbb bejegyzett 5G-s szabadalommal, de az elfogadásra váró beadványok számából jól látszik, hogy az utóbbi években a kínai vagy dél-koreai gyártók mennyivel aktívabbak voltak ezen a területen.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.