A minimum öt pénzintézetet érintő DDoS-támadásos kampány nem okozott hatalmas problémát az olasz bankrendszer működésében.

Összehangolt, ám komolyabb gondot nem okozó kibertámadást hajtottak végre több olaszországi bank informatikai rendszere ellen. A Reuters beszámolójában idézi Olaszország kiberbiztonsági ügynökségét, amely kedden közölte, hogy legalább öt bank honlapja ellen észlelt hekkertámadást, amely átmenetileg lehetetlenné tette egyes szolgáltatásaik elérését. A szervezet szóvivője azt is elmondta, hogy a megtámadott bankok között volt az Intesa Sanpaolo, a Monte dei Paschi di Siena, a BPER Banca, a FinecoBank és a Banca Popolare di Sondrio.

Az egyik megtámadott bank munkatársa a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a nagy forgalom miatt ugyan összeomlott a honlapjuk, de csak rövid időre, ráadásul a pénzintézet mobilalkalmazása ez idő alatt is problémamentesen működött, azaz az akció nem hátráltatta különösebben az ügyfelek tevékenységét. Ebben szerepet játszhatott az olasz kibervédelmi ügynökség is, amely közlése szerint azonnali segítséget nyújtott a megtámadott szervezeteknek, hogy mérsékeljék az esetleges negatív hatásokat.

Örök divat a DDoS

Az ügynökségi közleménye szerint az elosztott szolgáltatásmegtagadásos (DDoS) támadások hátterében az először 2022 tavaszán feltűnt, de azóta számos hasonló akciót magára vállaló Noname057(16) elnevezésű oroszbarát csoport állhat. A Kreml narratíváját támogató banda többek között a balti államokban, Skandináviában, Lengyelországban, az USA-ban és nem utolsó sorban Olaszországban is követett el már kibertámadásokat cégek és kormányzati szervezetek informatikai infrastruktúráját célozva.

Az ősrégi módszernek tekinthető, különösebb szakértelmet nem igénylő DDoS-támadások kifejezetten kedvelt formának számítanak az orosz(barát) hekkercsoportok körében. Idén tavasszal például egy ilyen akciót szenvedett meg a 41 országra kiterjedő, légi közlekedéssel kapcsolatos koordinációs feladatokat ellátó Eurocontrol. A támadás miatt a repülőjáratok biztonsága nem került veszélybe, de az Eurocontrol honlapja és webes elérhetősége is akadozott időlegesen, illetve néhány kisebb légitársaság "őskori" tartalékrendszerek bevetésére kényszerült annak érdekében, hogy a járatokra vonatkozó menetrendet kezelni tudja. Szintén a légi közlekedés megzavarását próbálta elérni a Killnet néven ismert Kreml-barát banda több mint egy tucat egyesült államokbeli reptér honlapjának túlterhelésével.

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.