Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.

A Microsoft Windows Server 2008 gyártói támogatása megszűnésének nem csak közvetlen hatásai lesznek. A szerver operációs rendszer kivezetése ugyanis közvetve hat a szerveren futó más gyártók szoftvereinek használatára is: konkrétan azok licencelésében jelenthet kockázatot. Ilyen – anyagi szempontból igencsak jelentős – rizikóval kell számolni az IBM PVU (Processor Value Unit) vagy RVU (Resource Value Unit) metrikájú Passport Advantage szoftvereinél, ha azokat a felhasználó az IBM részkapacitás feltételei szerint licenceli. Ez egy olyan a kiszolgálóra korlátozott szoftverlicenc-kezelési séma, amelynél a díjak a partíció kapacitásán alapulnak, azaz az IBM nem a kiszolgáló teljes kapacitását veszi figyelembe a díj meghatározásakor, hanem csak azt, amelyen a licencelt program valóban fut.

Ezt a licencelési módot azonban akkor választhatja a felhasználó, ha az érintett környezetben az IBM License Metric Toolt (ILMT) is használja. Ha a környezetben nincs ILMT, akkor viszont köteles teljes-kapacitás licencelést alkalmazni, ami a teljes fizikai hoszt vagy adott esetben a teljes fizikai klaszter licencelését jelenti.

A különbséget jól szemlélteti egy egyszerű példa: a fizetendő licenc- és követési díj szempontjából igencsak nem mindegy, hogy például egy 44 fizikai magot tartalmazó környezetben 8 virtuális processzormagot vagy a hosztnak mind a 44 fizikai magját figyelembe kell-e venni a licencigény meghatározásakor! A példában szereplő különbség több mint ötszörös, de ez extrém esetben akár 12-20 szoros is lehet!

Mi köze mindehhez a Widows Server 2008-nak?

Dr. Rogányi Dániel
jogász, licencelési szakértő, az IPR-Insights License Consulting licenctanácsadási csoportvezetője. Rendszeresen publikál a Bitporton. Korábbi írása az IBM linecelési gyakorlatáról itt olvasható.

Joggal tehető fel a kérdés: mi köze az IBM licencszerződések apróbetűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft egyik terméke, jelen esetben a Windows Server 2008 az életciklusának végéhez ér? Több mint gondolnánk!

A részkapacitás-licencelés alkalmazása esetén kötelezően használandó ILMT ugyanis a gyártói támogatás megszűnését követő 180. nap után nem támogatja a Windows Server 2008 operációs rendszert, azaz az ILMT nem lesz használható ezeken a szervereken. Mindez akkor is igaz, ha a felhasználó kiterjesztett támogatást vásárol a Microsofttól.

A felhasználóknak tehát a 2020. július 13-ig tartó időszak áll rendelekzésükre, hogy az IBM Passport Advantage szoftvereket futtató kiszolgálóikon a Windows Server 2008-at magasabb verzióra cseréljék. Ha erre valamiért nincs módjuk, marad a másik lehetőség: júliustól manuálisan kell előállítaniuk a korábban az ILMT segítségével generált felhasználási jelentéseket az erre a célra szolgáló .xlsx-ben. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a manuális riportolás időigényes feladat. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy időbélyegzővel ellátott Excel dokumentum bizonyító ereje is joggal kérdőjelezhető meg egy esetleges gyártói felülvizsgálat során.

Piaci hírek

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.