Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.

A Microsoft Windows Server 2008 gyártói támogatása megszűnésének nem csak közvetlen hatásai lesznek. A szerver operációs rendszer kivezetése ugyanis közvetve hat a szerveren futó más gyártók szoftvereinek használatára is: konkrétan azok licencelésében jelenthet kockázatot. Ilyen – anyagi szempontból igencsak jelentős – rizikóval kell számolni az IBM PVU (Processor Value Unit) vagy RVU (Resource Value Unit) metrikájú Passport Advantage szoftvereinél, ha azokat a felhasználó az IBM részkapacitás feltételei szerint licenceli. Ez egy olyan a kiszolgálóra korlátozott szoftverlicenc-kezelési séma, amelynél a díjak a partíció kapacitásán alapulnak, azaz az IBM nem a kiszolgáló teljes kapacitását veszi figyelembe a díj meghatározásakor, hanem csak azt, amelyen a licencelt program valóban fut.

Ezt a licencelési módot azonban akkor választhatja a felhasználó, ha az érintett környezetben az IBM License Metric Toolt (ILMT) is használja. Ha a környezetben nincs ILMT, akkor viszont köteles teljes-kapacitás licencelést alkalmazni, ami a teljes fizikai hoszt vagy adott esetben a teljes fizikai klaszter licencelését jelenti.

A különbséget jól szemlélteti egy egyszerű példa: a fizetendő licenc- és követési díj szempontjából igencsak nem mindegy, hogy például egy 44 fizikai magot tartalmazó környezetben 8 virtuális processzormagot vagy a hosztnak mind a 44 fizikai magját figyelembe kell-e venni a licencigény meghatározásakor! A példában szereplő különbség több mint ötszörös, de ez extrém esetben akár 12-20 szoros is lehet!

Mi köze mindehhez a Widows Server 2008-nak?

Dr. Rogányi Dániel
jogász, licencelési szakértő, az IPR-Insights License Consulting licenctanácsadási csoportvezetője. Rendszeresen publikál a Bitporton. Korábbi írása az IBM linecelési gyakorlatáról itt olvasható.

Joggal tehető fel a kérdés: mi köze az IBM licencszerződések apróbetűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft egyik terméke, jelen esetben a Windows Server 2008 az életciklusának végéhez ér? Több mint gondolnánk!

A részkapacitás-licencelés alkalmazása esetén kötelezően használandó ILMT ugyanis a gyártói támogatás megszűnését követő 180. nap után nem támogatja a Windows Server 2008 operációs rendszert, azaz az ILMT nem lesz használható ezeken a szervereken. Mindez akkor is igaz, ha a felhasználó kiterjesztett támogatást vásárol a Microsofttól.

A felhasználóknak tehát a 2020. július 13-ig tartó időszak áll rendelekzésükre, hogy az IBM Passport Advantage szoftvereket futtató kiszolgálóikon a Windows Server 2008-at magasabb verzióra cseréljék. Ha erre valamiért nincs módjuk, marad a másik lehetőség: júliustól manuálisan kell előállítaniuk a korábban az ILMT segítségével generált felhasználási jelentéseket az erre a célra szolgáló .xlsx-ben. Azt talán mondanunk sem kell, hogy a manuális riportolás időigényes feladat. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy időbélyegzővel ellátott Excel dokumentum bizonyító ereje is joggal kérdőjelezhető meg egy esetleges gyártói felülvizsgálat során.

Piaci hírek

A gyerekek adatait se kímélik az úgynevezett harmadik felek

Egy amerikai non-profit szervezet friss kutatásából kiderül, hogy a gyerekeknek és tanároknak szóló, iskolai vagy oktatási célú appok is vidáman küldözgetik ide-oda a felhasználók profilozására alkalmas adatokat.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.