Ha valaki nem rendszergazda, értékesítő vagy hardvermérnök, meg sem tud mozdulni programozói tudás nélkül. Szakmakörkép kereseti lehetőségekkel.

Tizen-, huszon-, sőt ötvenezres munkaerőhiányt emlegetnek az IT-iparban a szakemberek. A pozíciók megoszlásáról azonban jóval kevesebb szó esik – írja a Codecool közleményében, melyben a programozói tudást is igénylő területeket gyűjtötték össze.

Még az informatikai rendszerek üzemeltetését végzőknél is sok olyan pozíció van, amihez nem feltétlenül szükséges programozói tudás – bár kétségtelenül előny. Emellett az informatikai tanácsadók, az informatikai termékek, szolgáltatások értékesítői, sőt akár a hardverfejlesztő, -tesztelő mérnökök is elvannak programozói szaktudás nélkül.

Vannak azonban olyan területek, melyeknél a programozói ismeret alapkövetelmény. Nem azonos mértékben, de az alábbi szakmák mindegyikéhez szükséges valamilyen szintű programozási ismeret. Ezeket gyűjtötték össze Codecool mentorai. A leírásokhoz azonban érdemes visszalapozni a Hays legfrissebb munkaerő-piaci felméréséhez, ahol az egyes pozíciókban elérhető fizetésekről is képet kaphatunk.

Sokféle programozó van

Frontend-fejlesztő: manapság főleg webes alkalmazások felületeinek (UI) kialakítását és programozását végzi, de természetesen desktopra is dolgozhat (WinForms, WPF, Java Desktop stb.). Webes környezetben leggyakrabban a Javascript és különböző keretrendszereinek (Angular JS, React JS, Ember.js, Meteor.js stb.) ismerete kell. Gyakori, hogy ebben a munkakörben HTML/CSS-szerkesztést is kell végezni. Ilyen szakembereket többek között a LogMeIn, a Vodafone és Possible is foglalkoztat. A Hays szerint az ilyen junior pozíciókban is 400 ezernél indulnak a fizetések, de a tipikus junior fizetés kicsit magasabb, 550 ezer forint. Vezetőként viszont akár 1,3-1,4 milliós fizetést is el lehet érni.

Mobilszoftver-fejlesztő: még mindig keresettek, bár az elmúlt években nem ezen a területen nőttek a legdinamikusabban a fizetések. Android esetében jellemzően Javában, iOS-nél pedig Swift nyelven kell dolgozni. A mobilfejlesztők specializálódnak, mert a mobilalkalmazásoknak van egy egyedi logikája és megjelenítő rétege – írja a Codecool. Például nagyon más az alkalmazások életciklusa (mint egy webes alkalmazásé) és tudni kell kezelni a különböző képernyőfelbontásokat, platformverziókat, és akár a hardveres függőségeket. Ilyen szakembereket vár többek között a Supercharge, a Possible vagy a Docler Holding. A fizetések junior pozícióban félmillió forintnál indulnak, a jellemző fizetés 600 ezer forint. Egy tapasztalt mobilfejlesztő (szenior) akár egymilliót is elkérhet.

Full-stack szoftverfejlesztő: jellemzően Java vagy C# nyelven, webes keretrendszerek használatával akár a backend, akár a frontend területen is képes dolgozni. A tervezéstől az implementáción át a tesztelésig és akár üzemeltetésig minden feladat a munkakörébe tartozhat, ettől lesz változatos és kihívásokkal teli ez a munka. Ilyen szakembereket keres többe között a Prezi, a Cloudera, a Blackrock vagy az AGCO.

Szoftvermérnök: mély programozási ismeretekkel rendelkezik, elméleti és gyakorlati tudással is. Orvostechnikai szoftverek vagy más, erősen matematikai vagy fizikai alapokra épülő szoftverek fejlesztésénél gyakran van szükség a tudásukra, melyet jellemzően felsőfokú képzésben, hosszú évek alatt tudnak megszerezni. Gyakran nem csak a szoftver, hanem – például egy képfeldolgozó eszköznél – a hardver működését is át kell látnuk. Ilyen szakembereket vár többek között a Bosch fejlesztőközpontja, a GE vagy az Evosoft.

Szoftvertervező, azaz architect: ő áll a szoftverfejlesztési hierarchia csúcsán. Ez jellemzően szenior pozíció, hiszen komoly programozási tapasztalat kell hozzá. Az a jó architect, aki sok rendszert épített fel az alapoktól, és képes átlátni komplex struktúrákat, több száz modulból vagy szolgáltatásból álló hatalmas rendszereket. Ő az, aki megtervezni a szoftver működését a legapróbb részletekig, és érthető formába öntve átadja a terveket az implementációt végző fejlesztőknek. Ilyen szakemberre minden olyan cégnél szükség van, ahol komoly rendszerek fejlesztése folyik.

A minőségbiztosítók

Szoftvertesztelő: a klasszikus értelemben vett szoftvertesztelő tesztforgatókönyveket és -terveket készít, majd azokat végrehajtja, méri és elemzi, az eredményt pedig visszaadja a fejlesztésnek. Jellemzően nem igényel komoly programozói tudást, sokkal inkább precizitást, rendszerszemléletet, dokumentációs készséget. A magyar piacon többek között az NNG, az EPAM vagy akár az IBM is keres hasonló feladatokra szakembereket. Egy junior tesztelőnek a Hays kutatásai szerint 550 ezer forint a tipikus fizetése. Ennél természetesen kereshet kevesebbet, a fizetések 400 ezernél indulnak, de jóval többet is. Egy tesztelési vezető fizetése közelít az egymillió forinthoz.

Tesztautomatizáló mérnök: a szoftvertesztelővel szemben az ilyen szakembereknek komoly programozói tudásra van szükségük, ugyanis olyan szoftvereket kell fejlesztenie, melyek a tesztesetek automatikus futtatását és elemzését teszik lehetővé. Sokféle nyelv jöhet szóba (Java, C#, Python, Javascript stb.) attól függően, hogy az adott cég miben írja a szoftvereit. Ilyen szakemberekre szinte mindenhol szükség lehet, ahol komoly fejlesztések folynak. Szenior pozícióban 900 ezer forint körüli fizetést kínálnak az ilyen szakembereknek.

Határterületek: több mint fejlesztő

Adatszakértő vagy data scientist: viszonylag új munkakör, amit a big data megjelenése hozott létre. Nagyon sokrétű szakma, amelyhez alap a statisztikai és mélyebb matematikai ismeret. Emellett azonban szükség van programozói tudásra (Python, R vagy SQL nyelvek ismerete), nem árt, ha van némi gépi tanulással kapcsolatos alap (machine learning), valamint az adat-vizualizációs és kommunikációs képességekre is szükség lesz. Manapság nagy a kereslet adattudósokra. A pénzügyi világtól (pl. Morgan Stanley) a fejlesztésen (EPAM) és adatelemzésen (Starschema) át az online marketingig (pl. Secret Sauce Partners) szinte mindenhol van igény erre a tudásra. A juniorok – hangsúlyozni kell, itt a junior tudás sokkal magasabb szintet jelent, mint a korábbi pozíciókban – fizetése 550 ezer forintnál indul, egy szenior szakértő jellemző fizetése pedig 1,2 millió a Hays szerint. Ha valaki eze a területen vezető pozícióba kerül, akár 1,5 milliót is meghaladhatja a fizetése.

Technikai projektmenedzser: olyan szakember, aki átlátja a szoftverprojekteket. Ehhez értenie kell a mögöttes technológiákhoz. A Codecool szerint sokat segít a programozói tudás, sokszor azokból a programozókból lesznek ilyen projektvezetők, akiknek jók a szervezési és kommunikációs készségeik. Persze az út visszafelé is járható: a projektmenedzser képzi magát szoftverfejlesztésben. Ilyen projektvezetőket foglakoztat többek között a GE Digital, az Ericsson vagy a Starschema. Egy felkészült projektmenedzser legalább öt év gyakorlattal egyébként akár 1,4 millió forintot is kereshet.

Beágyazottrendszer-fejlesztő: célfeladatokat ellátó rendszerek szoftverét fejleszti, például egy szervokormány vagy egy digitális kamera vezérlő szoftverét. Jellemzően olyan villamosmérnökök ők, akik jártasak a digitális vagy analóg áramkörök tervezésében is. Elvárás az alacsonyabb szintű programnyelvek (pl. C) mellett a tervező szoftverek (CAD) ismerete. Ilyen szakembereket alkalmaz többek között a Thyssen-Krupp, a Bosch és a Knorr-Bremse is.

Közösség & HR

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.