A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy 4,34 milliárd eurós büntetést szabott ki a Google-re az Android mobil operációs rendszerrel kapcsolatos versenykorlátozó gyakorlata miatt. Ez messze a legmagasabb összegű bírság, amit eddig az EB kirótt egy tengerentúli technológiai vállalatra a versenyszabályok megsértéséért, és a harmadik olyan eset, amikor a büntetés már a milliárdos nagyságrendet is elérte.

Az Európai Unió jelenlegi versenypolitikáért felelős biztosa, Margrethe Vestager 2014 óta tölti be hivatalát, és eddigi tevékenysége során az amerikai techvállalatok is a versenyjogi vizsgálatok fókuszába kerültek. Ez az ottani kritika szerint személyes és politikai preferenciákra vezethető vissza; az EU-biztos szerint alapvető jogok érvényesítéséről van szó, az amerikai multinacionális cégek pedig sok területen az európai piacot is dominálják.

Szaporodnak a komoly szankciók

A korábbi rekord szintén a Google nevéhez kapcsolódik, a társaságot már tavaly is 2,42 milliárd euró megfizetésére kötelezték a keresőpiaci dominanciájával való visszaélés miatt. (A cég akkor is és most is megtámadta a döntést, vagyis még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és mennyit kell majd leszurkolnia.)

 


Infogram


A Microsoftot az elmúlt két évtizedben négyszer is megbírságolták, három alkalommal a korábbi trösztellenes döntések figyelmen kívül hagyása miatt. Ezzel kapcsolatban nyilatkozta nemrég Steve Ballmer, a vállalat korábbi vezérigazgatója, hogy ma már rossz döntésnek tartja a keménykedést, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy igyekezzen együttműködni az uniós szabályozóval.

Érdemes megjegyezni, hogy a versenyjogi problémák mellett az Unió a technológiai multik arányos megadóztatására is rávetette magát: egy tavaszi közleményében az EB úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi adószabályokat nem a globális, virtuális, csekély fizikai jelenléttel rendelkező vagy fizikai jelenlét nélküli vállalkozásokra szabták. Az Apple-től például egy 13 milliárd eurós adóhátralékot próbálnak meg bevasalni, azonban ennek érvényesítésre is csak hosszú pereskedés nyomán kerülhet sor.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.