A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy 4,34 milliárd eurós büntetést szabott ki a Google-re az Android mobil operációs rendszerrel kapcsolatos versenykorlátozó gyakorlata miatt. Ez messze a legmagasabb összegű bírság, amit eddig az EB kirótt egy tengerentúli technológiai vállalatra a versenyszabályok megsértéséért, és a harmadik olyan eset, amikor a büntetés már a milliárdos nagyságrendet is elérte.

Az Európai Unió jelenlegi versenypolitikáért felelős biztosa, Margrethe Vestager 2014 óta tölti be hivatalát, és eddigi tevékenysége során az amerikai techvállalatok is a versenyjogi vizsgálatok fókuszába kerültek. Ez az ottani kritika szerint személyes és politikai preferenciákra vezethető vissza; az EU-biztos szerint alapvető jogok érvényesítéséről van szó, az amerikai multinacionális cégek pedig sok területen az európai piacot is dominálják.

Szaporodnak a komoly szankciók

A korábbi rekord szintén a Google nevéhez kapcsolódik, a társaságot már tavaly is 2,42 milliárd euró megfizetésére kötelezték a keresőpiaci dominanciájával való visszaélés miatt. (A cég akkor is és most is megtámadta a döntést, vagyis még nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és mennyit kell majd leszurkolnia.)

 


Infogram


A Microsoftot az elmúlt két évtizedben négyszer is megbírságolták, három alkalommal a korábbi trösztellenes döntések figyelmen kívül hagyása miatt. Ezzel kapcsolatban nyilatkozta nemrég Steve Ballmer, a vállalat korábbi vezérigazgatója, hogy ma már rossz döntésnek tartja a keménykedést, és mindenkinek azt tanácsolja, hogy igyekezzen együttműködni az uniós szabályozóval.

Érdemes megjegyezni, hogy a versenyjogi problémák mellett az Unió a technológiai multik arányos megadóztatására is rávetette magát: egy tavaszi közleményében az EB úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi adószabályokat nem a globális, virtuális, csekély fizikai jelenléttel rendelkező vagy fizikai jelenlét nélküli vállalkozásokra szabták. Az Apple-től például egy 13 milliárd eurós adóhátralékot próbálnak meg bevasalni, azonban ennek érvényesítésre is csak hosszú pereskedés nyomán kerülhet sor.

Piaci hírek

Működő üzlet lett a Google ballonjaiból

Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.