A Motorola és a Sony tulajdonosok nyugodtak lehetnek, az LG és a Samsung még kivár.

A Google külön rendezvény megtartása nélkül jelentette be a Nexus készülékek következő generációját és szokásához híven ezzel együtt hivatalossá vált az Android legújabb verziója is. A korábban csak L néven futó rendszer a Lollipop, azaz nyalóka elnevezést kapta, mostanra pedig több gyártó közzétette, hogy mely készülékei kapják meg a frissítést.

Nexus, Motorola, Sony 

Az Android 5.0-át elsőként azok használhatják, akik a Nexus 6, vagy Nexus 9 valamelyikét megvásárolják, mert ezek a készülékek gyárilag a Lollipoppal érkeznek. A régebbi kiadású Nexus tulajok is megnyugodhatnak, mivel a Nexus 4, 5, 7 (2012 és 2013-as kiadás egyaránt), valamint a nexus 10 is megkapja a frissítést.

A többiekkel szemben előnyt élveznek azok a nem Nexus eszközök, amelyek a Google Play Edition vonalba tartoznak: ezek a két HTC One (M7, M8), a Samsung Galaxy S4, a Moto G, a Sony Z Ultra, illetve az LG G Pad 8.3. Végül ott vannak a hazai piacot nem érintő, Android One kiadású készülékek (Micromax Canvas A1, Spice Dream UNO, Karbonn Sparkle V), amelyek az indiai piacra készült, olcsó referencia sorozat első tagjai.

Xperia Z3: biztosan jön rá a Lollipop

A következő nyilatkozó a Motorola, akinek a mobiljai Európában, de hazánkban sem különösebben gyakoriak, ettől függetlenül biztosan akad pár hazai Moto tulajdonos. Számukra jó hír, hogy a már kínai (Lenovo) kézben lévő gyártó összes fontos készüléke (Moto X, X 2. generáció, Moto G, G 4G LTE, Moto G 2. generáció, Moto E, stb.) kap a nyalókából. A Sony úgy döntött, hogy a teljes Z sorozat (többek között az Xperia Z, Z1, Z Ultra, Z1 Compact, Z2, Z2 Tablet, Z3, stb.) megkapja az 5.0-ás Androidot, ami komoly vállalkozás, és az első frissítésekre 2015 elején lehet számítani.

A többiek még nem teljesen biztosak

A HTC-nek nincs különösebben nehéz dolga, mivel nem rendelkezik annyira kiterjedt portfóliója, hogy a főbb modelleket ne tudná ellátni az új verzióval. A tajvani gyártó eddig azt közölte, hogy a One sorozatból az M7, M8, One mini, mini 2 modellek kapják meg a Lollipopot, ami azt jelenti, hogy a phablet kategóriás One Max valamilyen oknál fogva kimarad a szórásból.

A többiek egyelőre kérdésesek: az LG hivatalosan nem közölt infókat, de csodálkoznánk, ha az aktuális csúcsmodell (G3) ne részesülne a jóból, sőt, az is esélyes, hogy a G2, és a G3 Beat is csatlakozik a frissülőkhöz. A Samsung sem nyilatkozott még a témában, de a koreaiaknál is várható, hogy a csúcs, vagy a közeli Galaxy széria megkapja a frissítést. A kínai Huawei, valamint a hazánkban mobiljaival nemrég elindult Lenovo sem osztott meg még részleteket a témával kapcsolatban, de ahogy új bejelentések érkeznek, frissíteni fogjuk a cikket.

Minden felületre érkezik a Material design és az új Android

A témához tartozik még, hogy a Google kiadta az Android 5.0 immáron teljes fejlesztői csomagját (SDK), amivel megindulhat az appok készítése. Ezzel párhozamosan elérhetővé vált a rendszer fejlesztői képfájlja Nexus 5 és a 2013-as Nexus 7 készülékekre, illetve az Android emulátor, amivel már el lehet kezdeni dolgozni. Az Android Lollipop elsőként november folyamán jelenik meg a Nexus 6-tal és 9-cel, a Material design egy új, kártya alapú megjelenést hoz, de emellett több olyan újítást is tartalmaz, ami tovább növeli a készülékek és alkalmazások teljesítményét.

Konzumer tech

Így nyomaszt majd minket a technológia 2020-ban

A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.