116 millió dollárt kalapozott össze a 21 Inc. Befektetési nagyágyúk álltak mögé – de nem feltétlenül a bitcoin, sokkal inkább a mögötte álló technológia lehetőségei érdeklik őket.

Arról már többször írtunk, hogy a nagy árfolyam-ingadozása ellenére egyre jobban beszivárog a mainstream gazdaságba a bitcoin mint fizetőeszköz. Legutóbb a Microsoft szállt be a támogatók közé, de a Dell vagy a payPal már korábban is lehetővé tette a virtuális fizetőeszköz használatát.

Most egy nagyon friss stratup, a 21 Inc. kapott a kockázati befektetők nagyágyúitól sok pénzt: 116 millió dollárt. A pénzt az Andreessen Horowitz, az RRE Ventures, a Yuan Capital, a Khosla Ventures és a Data Collective adta össze.

A befektetés érdekessége azonban az, hogy úgy tűnik, nem a virtuális valuta vonzotta a befektetőket. Erre utal, hogy cégen belülre került a Qualcomm is, amely elsősorban a technológiában lát fantáziát. Az ugyanis valószínűleg sokkal szélesebb körben alkalmazható, mint a meglehetősen bizonytalan virtuális pénz.

Ezt emelte ki a 21 Inc. társalapító vezérigazgatója, Matthew Pauker is. Szerinte ugyanis a Qualcomm gyártási kapacitásával – és nem utolsósorban – ismertségével új területek nyílhatnak meg előttük. Például a Qualcomm által erősen támogatott konzumer Internet of Things eszközökbe is beépíthetők lesznek a bitcoin technológiák. Az eszközök gyártását pedig szintén segítheti a Qualcomm gyártási kapacitása.

Mindenekelőtt a bitcoin tranzakciókat nyilvántartó, mintegy a rendszer főkönyvét képező blockchain játszhat szerepet. Ez segítheti például az ügyvédek nélkül is nagy biztonságot nyújtó ún. okos szerződések elterjedését vagy például a hamisíthatatlan online szavazások lebonyolítását. Az okos eszközök esetében pedig segítheti a biztonságos információáramlást, amit például minden érintett tud ellenőrizni.

A bitcoin ökoszisztémára épülő startupok azonban nem csak a technológia miatt népszerű befektetési célpontok. Január végén 75 millió dollárt tudott bevonni a 2012-ben alapított Coinbase – többek között a New York-i tőzsde is beszállt a cégbe. A Coinbase mára a világ egyik legjelentősebb bitcoin-szolgáltatójává nőtt, aki ügyfelei között tudhatja például a Dellt is.

Közösség & HR

Az internetnek nem lenne muszáj ilyennek lennie

Legutóbb az új-zélandon elkövetett rasszista mészárlás világított rá arra, hogy a net milyen nyomorult módon működik abban a formában, ahogy a kétezres években felfutott online vállalatok felépítették.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.