Az európai hálózatiberendezés-gyártók a védelmi iparban is látnak fantáziát.

Bár sokaknak úgy tűnhet: az MWC csakis a mesterséges intelligenciáról szól, történnek fontos dolgok más területen is. Például kiderült: az 5G közel sem a várt ütemben terjed, ezért az európai hálózatieszköz-gyártóknak új piaci lehetőségeket kell keresniük.

Ebben vannak ismert technológiai utak, például a campus networkok "újbóli feltalálása". Az Ericsson és a Nokia olyan partnerekben gondolkodik, mint a Dell, az Nvidia vagy a Microsoft, amelyek építenek privát hálózatokat speciális feladatokhoz is, és értenek ahhoz, amihez a berendezésgyártók nem: a mesterséges intelligenciához és a felhőszolgáltatásokhoz.

De kitörési pont lehet a védelmi ipar. A Nokia tavaly ősszel szerezte meg a Fenix Groupot, amely katonai célokra fejleszt kommunikációs rendszereket, amiket többek között az amerikai hadsereg is használ. "A védelmi ipar új fókuszterület számunkra" – mondta a Nokia elnök-vezérigazgatója, Pekka Lundmark a Handelsblattnak. Cége szabványosított technológiával tudná helyettesíteni olcsóbban a védelmi ipar nagy szállítói, például Rheinmetall speciális fejlesztéseit. Az elnök-vezérigazgató szerint megoldásaikra növekszik a kereslet.

5G-fejlesztések okosban

Lundmark azt is elmagyarázta a német üzleti lapnak, miért van szükség az irányváltásra. A mobiltelefon-szolgáltatók fontos partnerek, de mivel lefaragták a beruházásaikat, a vártnál kevésbé jövedelmező az 5G-s átállás. Az Ericssonnak és a Nokiának valóban komoly nehézségei vannak ezen a piacon: értékesítéseik csökkennek – miközben a globális piacot vezető Huawei tarol a fejlődő országokban –, ezért jelentős leépítéseket helyeztek kilátásba, a Nokiától például 14 ezer embert küldenek el.

Pedig a tavalyi MWC-n még mindkét cég bízott abban, hogy az 5G nagy üzletet lesz, és hatalmas innovációs hullámot indít be (önvezetés, autók mobiltelefonos vezérlése távolból, szimuláció a távorvoslásban stb.). A szolgáltatók azonban takarékra csavarták a hálózatfejlesztéseiket: részben azért, mert jelentős adósságokkal küzdenek (magas kamatszint mellett), részben azért, mert nincs 5G-specifikus alkalmazás, ami a fogyasztóknak-cégeknek megérné a felárat.

Egy név nélkül nyilatkozó szakértő szerint az 5G lecsengett, emiatt a Nokia és az Ericsson helyzete egyre rosszabb lesz. Lundmark szerint viszont ha marad a mobil adatforgalom évi 20 százalékos növekedése, akkor igenis bővíteni kell a mobilhálózatokat. Az ipari technológiákhoz (robotok vezérlése digitális ikrekkel, MI, metaverzum stb.) szintén kell az 5G nyújtotta teljesítmény.

Ezt az Erisson nyugat-európai piacokért felelős vezetője, Daniel Leimbach is megerősítette a Handelsblattnak. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai szolgáltatók sok helyen az 5G "karcsúsított", a 4G-től nem sokban különböző verzióját építették ki, hogy megspórolják a teljes 5G-hez szükséges berendezések beszerzését, de azokat előbb vagy utóbb pótolni kell. (A sajátos hálózatfejlesztésből eredő furcsaságokkal korábban itt foglalkoztunk.)

Vannak új technológiai fejlesztések is. Ilyen például a hálózati hozzáférés biztosítása API-n keresztül. A szoftverfejlesztők külön díj ellenében olyan funkciókat integrálhatnak programjaikba, mint például az SMS-értesítések. Vagy API-n keresztül lehetne hálózati kapacitásokat biztosítani pl. egy drón repüléséhez. Az API-k használatára állítólag 1,3 millió fejlesztő regisztrált.

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.