A montreali Waterloo Egyetem, a seattlei Washington Egyetem és a Microsoft Research kutatói hozták össze. De mi ebben a truváj?

Látássérültek is akadálytalanul böngészhetnek a neten azzal a hangasszisztenssel, amit két egyetem és a Microsoft kutatói fejlesztettek ki. A montreali Waterloo Egyetem, a seattlei Washington Egyetem és a Microsoft Research együttműködésében elkészült eszköz első verziója, a VERSE elvileg egy hangasszisztens, azonban mégis mást tud.

Miért nem elég egy digitális asszisztens?

De miben különbözik a VERSE például a Microsoft Cortanájától? Miért nem böngésznek a látássérültek egyszerűen valamilyen digitális asszisztenssel? Hiszen azok simán irányíthatók hangutasítással. Egyszerűen azért, mert sem Cortanát, ahogy az Alexát vagy a Sirit sem arra találták ki, hogy webes tartalmakat dolgozzon fel, és lefordítsa hangra azt a tevékenységet, amit a látók a képernyőn az egér és a billentyűzet segítségével végeznek, amikor a weben böngésznek.

Mint a kutatás-fejlesztési munka eredményeit összefoglaló tanulmány vezető szerzője, a Waterloo Egyetem PhD hallgatója, Alexandra Vtyurina nyilatkozta, a virtuális asszisztensek valóban kényelmesek lennének a látássérülteknek, csak épp egy sor olyan dologgal nem foglalkoznak, ami a böngészésnél fontos lehet. Nem mélyednek el a webes tartalmakban, például egy cikknek általában csak az első néhány mondatát olvassák fel, és nem adnak további alternatív keresési javaslatokat sem.

Ugyanakkor a másik létező, látássérülteket segítő  technológia, a képernyőolvasás sem igazán jó. Bár az ilyen megoldások jól kezelik a tartalmakat, valamennyire segítik a navigációt is, de többségüket ergonomikusnak nevezni barokkos túlzás lenne. A kutatók ezért döntöttek a két technológia ötvözése mellett.

A fejlesztésekhez először azt vizsgálták meg, hogyan használják a már elérhető eszközöket a látássérültek. Több mint ötven ember webes tevékenységét és eszközhasználatát követték nyomon, majd az így szerzett tapasztalatokat és adatokat elemezve tervezték meg az új eszközt.

VERSE, a böngésző virtuális asszisztens

A kutatók végül a két technológia elemeinek felhasználásával elkészítették a látássérültek hangasszisztensének prototípusát. A VERSE – ami a Voice Exploration, Retrieval and Search, azaz a hangészlelés, kinyerés és keresés rövidítése) lényegében egy speciális, hanggal irányítható képernyőolvasó, amely okoshangszóróval működik, de más okoseszközzel, például telefonnal, okosórával is együttműködik. Utóbbival például manuális vezérlés is megoldható.

Az első számú irányító eszköz a hang. A látássérült felhasználó lényegében ugyanazokat a (szabvány) utasításokat adja meg hanggal – "következő", "előző" vagy "menj vissza", "menj előre" stb. –, amit látó társai egérrel. Ha a felhasználó rendelkezik okosórával, akkor azt egyfajta speciális beviteli eszközként használhatja: például az okosórákon lévő oldalsó vezérlő gomb forgatásával lehet kiadni billentyűparancsokat, gyorsítva a navigációt.

Cloud & big data

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.