Legalábbis ennyit kalkulált a Basecamp projektmenedzsment platformot üzemeltető 37Signals CTO-ja azt követően, hogy az AWS helyett immár saját hardverrel végzik az informatikai infrastruktúrát igénylő feladatokat.

Az év elején mi is beszámoltunk arról a más vállalatok számára is tanulságosnak ígérkező projektről, amelybe a szoftverszolgáltatásokat nyújtó 37signalsnál fogtak bele. Az egész abból indult ki, hogy a vállalat technológiai igazgatója, David Heinemeier Hansson megelégelte az egyre csak nagyobb összegeket mutató számlákat, amelyeket az AWS-től kaptak az Amazon felhőjéből igénybe vett szolgáltatásokért.

A Ruby On Rails webalkalmazás-keretrendszer alkotójaként is ismert szakember ezért húzott egy merészet, és kiköltöztette a céget a cloudból. A CTO januárban azt ígérte, hogy egy év múlva jelentkezik az összehasonlítással azzal kapcsolatban, hogy alakultak így a költségek. Ehhez képest sokkal korábban, már a héten jelentkezett egy előzetes kalkulációval.

Alapszintű mateklecke

A témában írt bejegyzés szerint az összességében tavaly már 3,2 millió dollárra rúgó cloudos számlából 2,3 millió dollár ment el alkalmazásszerverekre, gyorsítótárszerverekre, adatbázisszerverekre, keresőszerverekre és egyéb szerverekhez köthető munkafolyamatokra. Mindezt Hansson nyolc saját szerverrel fogja idén elvégezni két adatközponti egységbe szervezve.

Az összesen 4000 vCPU-t felvonultató kialakítás nagyjából 600 ezer dollárba kerül, ami ötéves amortizációval számolva évi 120 ezer dollárnyi költségként jelentkezik a vállalat kiadásai között. A vasakat persze üzemeltetni is kell. A szerverek elhelyezése, működtetése és helyszíni támogatása a Deft tárhelyszolgáltatónál kényelmesen kijön évi 720 ezer dollárból. Az esetleges nem várt kiadásokra a CTO az ötéves periódus egészére még bebudgetelt 500 ezer dollárt, de a végső egyenleg ezzel együtt is meglehetősen durva költségcsökkentést jelez.

A fentebb említett feladatokért öt évre összesen 11,5 millió dollárra taksált cloudos számlával szemben ugyanis 4,7 millió áll a saját üzemeltetés oldalán. Azaz évente több mint 1,3 milliót, öt év alatt pedig közel 7 millió dollárt spórolhatnak ezzel a 37Signalsnál. Ráadásul Hanssen szerint a tényleges különbség még nagyobb lesz, mivel a frissen vásárolt szerverek jó eséllyel még öt év után is szolgálatban maradhatnak.

Tanulságként arra jut írásában a szakember, hogy hatalmas hiba nem elvégezni ezeket a költségösszehasonlító számításokat azoknál a közepes vagy nagyobb méretű, alapvetően szoftverszolgáltatásra fókuszáló vállalkozásnál, amelyek kiszámítható, egyenletes munkaterheléssel működnek.

Máshol is érdemes utánaszámolni

Nem a 37Signals CTO-ja az egyetlen, aki drágának találja a felhőszolgáltatásokat a saját rendszerek üzemeltetéséhez képest. Az Andreessen Horowitz kockázati tőkebefektető két partnere, Sarah Wang és Martin Casado 2021-ben a Dropbox költségszerkezetének változásán keresztül vezette le: a cég két év alatt 75 milliót takarított meg azzal, hogy a munkaterhelés nagy részét a nyilvános felhőből átvitte alacsonyabb költségű, egyedileg épített és saját üzemeltetésű infrastruktúrára. Számításaik szerint a felhőinfrastruktúrát használó 50 legnagyobb tőzsdei szoftvercég összesen kb. 100 milliárd dollárnyi piaci értéket bukott a felhőhasználaton. Gondolatmenetük ma is megfontolásra érdemes.

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.