Tavaly állt fel a japánok össznemzeti félvezetőgyártója, és máris a legfejlettebb gyártási technológiát akarja kidolgozni.

Még a 2 nanométeres sorozatgyártáshoz is kell egy-két év, de a tavaly gründolt japán össznemzeti félvezetőgyártó, a Rapidus már a megfelezésén dolgozik. Összefogott a Tokiói Egyetemmel és a francia Leti kutatóintézettel (Laboratoire d'électronique des technology de l'information), hogy kidolgozzák az 1 nm-es csipek tervezéséhez és gyártáshoz szükséges alaptechnológiákat.

A közös munka várhatóan jövőre kezdődik. A Grenoble-ben működő kutatóintézet, amely a francia atomenergia- és megújulóenergia-bizottság leányvállalata, elsősorban a csipkomponensek terén szerzett szakértelmével járul hozzá a közös munkához.

Ambiciózus tervek

A japán vállalatnak nevéhez méltóan (rapidus = gyors) már alapításakor komoly tervei voltak a következő generációs gyártástechnológiával kapcsolatban: az évtized végéig nem csupán "2 nanométeres technológián túli" félvezető-technológiákat akar kifejleszteni, hanem a hozzá szükséges gyártástechnológiát is átültetnék a gyakorlatba. Ezért is bízták az alapítók (az állam mellett a Toyota, a Denso, az NTT, a SoftBank, a Mitsubishi UFJ Bank, az NEC , a Sony és a Kioxia) a cég felépítését egy csipberendezés-gyártó vállalat volt elnökére, Higashi Tetsuróra.

A Rapidus a gyorsabb haladás érdekében szinte alapítása pillanatában elkezdte az együttműködések kialakítását más fejlesztőközpontokkal. Az első jelentősebb kooperációnak, melyet az IBM-mel (az 1 nm-es fejlesztésekbe is bekapcsolódik majd) és egy Belgiumban működő nemzetközi kutatóközponttal, az IMEC-vel (Interuniversity Microelectronics Center) alakított ki, a 2 nm-es gyártás megvalósítása a célja. A technológia várhatóan 2027-re lehet alkalmas arra, hogy a tömeggyártásban használják. A kísérleti gyártás elindítását 2025-re tervezik, amikor Samsung és a TSMC valószínűleg már indítják a 2 nm-es gyártósoraikat.

Iparági szakértők most arra fogadnak, hogy az 1 nm-es csíkszélesség valamikor a 2030-as évek elejére kerülhet be a mainstream gyártásba. A Rapidus eredetileg ezt az évtized végéig szerette volna megvalósítani.

A fejlesztési irány nagyon fontos, mivel az 1 nm-es csipek a 2 nm-es technológiával készültekhez képest legalább 10-20 százalékkal javítanák az energiahatékonyságot és a számítási teljesítményt.

Több legyet egy csapásra

Ezekkel a nemzetközi együttműködésekkel több célt is szeretnének elérni a felek. Japán így akarja áthidalni, hogy hiányzik a hazai know-how a legfejlettebb félvezető technológiákban. A Nikkei szerint például a japán cégek zöme a sorozatgyártásban a 40 nm-ig jutott.

Európa és az USA célja pedig elsősorban az ellátási láncok stabilizálása a legfejlettebb gyártástechnológia terén. Jelenleg ugyanis mind az EU, mind az USA elektronikai ipara erőteljesen függ attól, hogy milyen a viszony Peking és Tajpej között.

Szintén fontos szempont, hogy a hagyományos félvezetőipar előtt még mindig óriási távlatok vannak. A McKinsey egy előrejelzése szerint a 2021-ben mintegy 600 milliárd dollár méretűre becsült globális félvezetőpiac 2030-ra eléri az 1 billió dollár értéket. Egyáltalán nem mindegy, hogy a növekményből melyik gazdaság mekkora részt tud kihasítani.

(Nyitókép: Rapidus Inc.)

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.