Az Egyesült Államok és Kína után Németországban is beindul majd a Tesla járműveinek gyártása, a Berlin melletti üzem a tervek szerint a Model Y termelésébe kapcsolódik majd be.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk kedden jelentette be, hogy az elektromosautó-gyártó cég Németországban, Berlin térségében tervezi felépíteni következő, Gigafactory 4 nevű gyártóüzemét. A társaság korábban már közölte, hogy egy európai lokációban is gondolkodik, amely az előzetes elképzelésekszerint 2021-ben kezdené meg működését.

Musk egy németországi díjátadón közölte, hogy a gyárat a berlini repülőtérhez közeli helyszínre telepítik majd, a városban pedig a létesítményhez kapcsolódó mérnöki és dizájnközpontot létesítenek. A bejelentésről tudósító Reuters nemrég arról is beszámolt, hogy a Tesla kínai gyártóegysége a megrendelések, a munkaerő és az ellátási lánc bizonytalanságai ellenére is nemsokára megkezdi az elektromos járművek előállítását.

Sanghaj után a Giga Berlin következik

A vállalat nemrég fejezte be legutóbbi, Ggafactory 3 nevű üzemének felszerelését Sanghajban. Ezen felül értelemszerűen létezik Gigafactory 1 és 2 is: az előbbi a 2016 óta üzemel a nevadai Renóban (a fenti képen), és hivatalosan még a mai napig sem fejezték be a fejlesztését, az utóbbit pedig a New York állambeli Buffalóban, a SolarCity egy átalakított létesítményéből jött létre, és alig néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a közel egymilliárd dolláros állami beruházásból 800 milliót voltak kénytelenek leírni a napelemes üzlet elköltöztetésével.

A mostani eseményen a Reuters és a CNBC riportjai alapján kiderült, hogy az új Gigafactory 4, amelyre Elon Musk egy twitter-üzenetben "Giga Berlin" néven hivatkozott, az első körben akkumulátorokat és erőátviteli rendszereket készítene, illetve járműveket szerelne össze a Model Y-tól kezdve. Ez utóbbi a Tesla ötödik személyautó-modellje lesz, amelynek gyártása csak jövőre kezdődik, és a kínai üzem mintájára az európai Gigafactory is a regionális piacokat látná el vele.

Legelőször egyébként 2015 őszén jelentek meg azok a hírek, amelyek alapján a Tesla új gyártási helyszínt keresett magának Európában. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor Magyarországot is a jelentkezők közé sorolta, és  állítólag utasította is a New York-i külgazdasági attasét a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Tesla közti kapcsolatok megerősítésére. A dolog azonban a jelek szerint nem így működik, és Magyarország biztosan nem lesz sem az európai Gigafactory, sem az első Hyperloop-vasutak helyszíne.

Legutóbb a nyár végén számoltunk be a Tesla legújabb csúcstermékéről, a Megapack nevű akkumulátorrendszerről, amely az akkori bejelentés szerint nem csak egyszerűbben és gyorsabban lesz telepíthető a korábbiaknál, de már célzottan közüzemi szintű energiatárolási projektekhez tervezték. A rendszer, amelynek legelső kereskedelmi felhasználására Kaliforniában kerül sor, az ígéretek alapján olcsóbban és hatékonyabban lesz üzembe állítható a hagyományos fosszilis erőműveknél a szélturbinákkal vagy napelemfarmokkal való felhasználásban.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.