Az Európai Bizottság egyelőre kérdezz-feleleket játszik a Microsoft-OpenAI és a Google-Samsung párossal, de a jelenlegi felállásban sokan tartják elkerülhetetlennek a szabályozói beavatkozást.

Az Európai Unió trösztellenes vizsgálatot indított a mesterséges intelligencia területén is, ezúttal a Microsoft és az OpenAI, illetve a Google és a Samsung közti nagy horderejű együttműködéseket véve górcső alá. Az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős vezetője, Margrethe Vestager szerint az MI-technológia nyaktörő ütemben fejlődik, ami különösen indokolttá teszi azoknak a piaci gyakorlatoknak az előzetes vizsgálatát, amelyek jellemzőek a ChatGPT megjelenése óta végzett manőverekre. Az AI News beszámolója alapján az EB is aggasztónak tartja a technológiai óriáscégek monopolisztikus törekvéseit, amelyek gyakran eredményeznek stratégiai partnerségeket és felvásárlásokat, aláásva a versenyt és az innovációt.

Kezdetbnek ott van a Microsoft és az OpenAI 13 dolláros együttműködése, ami minden tekintetben az egyik legjelentősebb partnerség az iparágon belül. A 2019-ben kezdeményezett társulás magában foglalja a Microsoft jelentős beruházásait az OpenAI-ba, az általa biztosított cloud erőforrásokat, illetve az OpenAI fejlett modelljeinek integrációját is a Microsoft termékeibe és szolgáltatásaiba. Ez a kooperáció nyilvánvalóan problémásnak tűnhet a kisebb cégek piaci lehetőségeit illetően, Vestager pedig hangsúlyozta: az Uniónak ügyelnie kell rá, hogy a hasonló együttműködések ne álczhassák az egyik partner irányító befolyását a másik felett. Az EB ezzel kapcsolatban már konkrét információkat is kért a két érintett vállalattól.

A méret nagyon is lényeges

Vestager szerint a cél annak meghatározása, hogy a kizárólagossági záradékok kártékonyak lehetnek-e az MI-piacon formálódó versenyre nézve. Ezért keltett ugyancsak jelentős figyelmet a Google és a Samsung mesterséges intelligenciával kapcsolatos megállapodása, ami a Samsung hardveres és a Google MI-képességeit hasznosítaná a fogyasztói elektronikai és mobiltechnológiai fejlesztésekben. Bár a partnerség itt is azzal kecsegtet, hogy széles fogyasztói körhöz juttatja el a fejlett MI-funkciókat, versenyjogi kérdéseket is felvet a kritikus technológiákhoz való hozzáférésről vagy a piac befolyásolásáról. Az EU szabályozói itt is kérdéseket küldtekki "a megállapodásának hatásainak jobb megértésére".

Ahogy az AI News is kiemeli, az említett felvásárlások és partnerségek kapcsán a szabályozók is mindenhol egyre jobban érdeklődnek az ilyen megállapodások hatásai iránt a piaci erőfölény kialakulására. A lap szerint az elmúlt vekben tapasztalt folyamatok előbb-utóbb elkerülhetetlenül kiváltották volna az EU szabályozói beavatkozását, még akkor is, ha a mostani bejelentésekre válaszul a Microsoft és a Google is megerősítette elkötelezettségét a törvényi megfelelőség és az innováció mellett. Az EU trösztellenes vizsgálatának eredménye azonban így is jelentős hatással lehet a nagy techvállalatok működésére az európai MI-szegmensben, és új intézkedésekhez vezethet a jobb versenyfeltételek kialakítására.

Piaci hírek

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.