A múlt évben az Apple-re kiszabott gigasaller után az Európai Bizottság újabb techóriástól venne vissza egy kalap pénzt tiltott állami támogatás miatt.
Hirdetés
 

Folytatódik az Európai Bizottság (EB) által vezetett keresztes hadjárat az adózni nem túlságosan szerető multinacionális vállalatok ellen. Szerdán a testület közölte, hogy Luxemburg mintegy 250 millió euró összegű jogellenes adókedvezményt nyújtott az Amazon számára. Kérdés, mikor és hogyan tud döntésének érvényt szerezni az EB, hiszen egyelőre az Apple sem fizetett egy centet sem vissza abból a szerény 13 milliárd euróból, amit Írországnak kellene visszautalnia.

Tiltott a támogatás

A mai döntés mögötti indoklás alapján Luxemburg szabályellenesen adott 2003-tól bő tíz éven át nagyjából negyedmilliárd euró összegű adókedvezményt az Amazonnak. Ez sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat, mert lehetővé tette az Amazonnak, hogy jóval kevesebb adót fizessen, mint más vállalkozások. Luxemburgnak pedig vissza kell követelnie a vállalat részére nyújtott jogellenes támogatást.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos szerint a feltárt információk alapján az amerikai nagyvállalat az Európában keletkezett nyereségének közel háromnegyede után nem fizetett adót. A Bizottság megállapította, hogy a Luxemburg által 2003-ban kiadott, majd 2011-ben meghosszabbított feltételes adómegállapítás bármiféle elfogadható indok nélkül csökkentette az Amazon által Luxemburgban fizetendő adót.

A Luxemburgban alkalmazott trükk hasonló mechanizmust követett, mint a már emlegetett ír gyakorlat. Az EB álláspontja szerint az Amazon gazdasági realitást nélkülöző jogdíjmegállapodásokkal egy olyan holdingcégbe csoportosította át a bevételeit, amelyet nem terhelt adófizetési kötelezettség, ezzel pedig jelentősen csökkentek a nyereség után fizetett adóterhek.

Filléres tétel

A megállapított 250 millió eurós összeg egyébként nem csak az Apple bírságához képest kicsi, de a 2014-től folyó vizsgálatot közelebbről ismerők szerint a korábbi várakozásokhoz képest is sokkal szerényebb. Egy évvel ezelőtt állítólag még 400 millió euró körülire becsülte a "számla" végösszegét a vizsgálatot vezető Vestager. Arról nem is beszélve, hogy ez a tétel szinte alig látszana meg az Amazon könyvelésében, hiszen a cég csak tavaly 136 milliárd dolláros bevétel mellett 2,4 milliárd dollár profitot tudott felmutatni globálisan.

Ettől függetlenül az ilyen döntéseket nem szokták szó nélkül lenyelni a felek. Ahogy az várható volt, az Amazon azonnal közölte, hogy véleménye szerint semmilyen jogsértést nem követett el, üzleti gyakorlata pedig megfelelt a nemzeti és nemzetközi adózási szabályoknak. Luxemburgban szintén nem örültek a mai határozatnak, és azt közölték, hogy vizsgálják a megtehető jogi lépéseket.

Az írek nem igyekeznek

Ugyancsak a mai hírhez kapcsolódik, hogy a versenypolitikáért felelős biztos szerdán azt is közölte, hogy Írországot bíróságra citálja, mert az a mai napig nem tett eleget a már emlegett tavaly nyári döntésnek, amelynek értelmében az Apple-től 13 milliárd eurót kellene visszaszerezni.

Az írek tétlenkedése persze nem meglepő, és a legkevésbé sem véletlen. Az ország igyekszik a legvégsőkig védeni a korábban alkalmazott gyakorlatát, ennek megfelelően vállt vállnak vetve küzdenek az Apple-lel azért, hogy ez a gigantikus összeg sose kerüljön le az amerikaiak számlájáról.

A keménykedés viszont az EU részéről nem újdonság, hiszen a trükkös adózásból egyre inkább elege van Brüsszelnek, aminek csak egyik kézzelogható jele a több éve több fronton folytatott vizsgálati cunami. Alig pár napja pedig újabb információk láttak napvilágot a témában: ezek alapján akár már jövő tavasszal új szabályozás léphetne életbe, ami a remények szerint kihúzza a sámlit a közterheket nem túl lelkesen fizető globális vállalatok alól.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.