A bolygó körül keringő eszközök elengedhetetlenek a mindennapos élet működtetésében, így különösen fontos, hogy ezek a rendszerek megfelelő védelemmel rendelkezzenek.

Egy áprilisban tartandó konferencia keretében kiválasztott szerencséseknek alkalma lesz kontrollált, biztonságos körülmények között kísérletet tenni egy műhold megbuherálására. A információbiztonsági bemutatónak is felfogható eseményt az Európai Űrügynökség (ESA) hirdette meg, a célpont pedig a kormányközi űrkutatási szervezet 2019-ben pályára állított speciális műholdja, az OPS-SAT lesz.

A különleges szatellit egyfajta kísérleti laborként funkcionál, amely számos új technológia, szoftver és alkalmazás kipróbálására ad lehetőséget a partnerként csatlakozó fejlesztőknek. A mindössze 30 centiméteres eszköz informatikai arzenálja tízszer komolyabb, mint amivel bármelyik másik, használatban lévő ESA-műhold rendelkezik. Kialakításánál kifejezetten az volt a cél, hogy a magasban zajló kísérletek biztonságosak legyenek, és sem más eszközök, sem emberek épségét ne veszélyeztessék.

A puding próbája viszont az evés. Ennek szellemében az ESA az áprilisi akcióval igyekszik a rendszer "ütésállóságáról" meggyőződni. Bárhogy is alakul a demónak hívott kvázi hekkerverseny, az biztos, hogy az ennek során gyűjtött tapasztalatok csak segíthetik az űreszközök informatikai védelmének megerősítését.  

Az áprilisi eseményre sikeresen pályázók ellenőrzött hozzáférést kapnak az OPS-SAT-hoz a konferencia alatti élő bemutató megtartásához. A csapatoknak viszont igyekeznie kell majd, mivel a műholddal mindössze hat percig tudnak majd kapcsolatban maradni.

Érdekesség, hogy az ESA a lehetőséget már egy hónappal ezelőtt meghirdette, ám az akkori kiírást gyorsan visszavonták. Nem megerősített hírek szerint azért, mert a "Hekkelj meg egy ESA műholdat!" cím megfeküdte a vezetőség gyomrát. Talán igazuk van, hiszen a népi bölcsesség szerint semmi jó nem sülhet ki abból, ha ördögöt festünk a falra.

Biztonság

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.