A bolygó körül keringő eszközök elengedhetetlenek a mindennapos élet működtetésében, így különösen fontos, hogy ezek a rendszerek megfelelő védelemmel rendelkezzenek.

Egy áprilisban tartandó konferencia keretében kiválasztott szerencséseknek alkalma lesz kontrollált, biztonságos körülmények között kísérletet tenni egy műhold megbuherálására. A információbiztonsági bemutatónak is felfogható eseményt az Európai Űrügynökség (ESA) hirdette meg, a célpont pedig a kormányközi űrkutatási szervezet 2019-ben pályára állított speciális műholdja, az OPS-SAT lesz.

A különleges szatellit egyfajta kísérleti laborként funkcionál, amely számos új technológia, szoftver és alkalmazás kipróbálására ad lehetőséget a partnerként csatlakozó fejlesztőknek. A mindössze 30 centiméteres eszköz informatikai arzenálja tízszer komolyabb, mint amivel bármelyik másik, használatban lévő ESA-műhold rendelkezik. Kialakításánál kifejezetten az volt a cél, hogy a magasban zajló kísérletek biztonságosak legyenek, és sem más eszközök, sem emberek épségét ne veszélyeztessék.

A puding próbája viszont az evés. Ennek szellemében az ESA az áprilisi akcióval igyekszik a rendszer "ütésállóságáról" meggyőződni. Bárhogy is alakul a demónak hívott kvázi hekkerverseny, az biztos, hogy az ennek során gyűjtött tapasztalatok csak segíthetik az űreszközök informatikai védelmének megerősítését.  

Az áprilisi eseményre sikeresen pályázók ellenőrzött hozzáférést kapnak az OPS-SAT-hoz a konferencia alatti élő bemutató megtartásához. A csapatoknak viszont igyekeznie kell majd, mivel a műholddal mindössze hat percig tudnak majd kapcsolatban maradni.

Érdekesség, hogy az ESA a lehetőséget már egy hónappal ezelőtt meghirdette, ám az akkori kiírást gyorsan visszavonták. Nem megerősített hírek szerint azért, mert a "Hekkelj meg egy ESA műholdat!" cím megfeküdte a vezetőség gyomrát. Talán igazuk van, hiszen a népi bölcsesség szerint semmi jó nem sülhet ki abból, ha ördögöt festünk a falra.

Biztonság

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.